Еврокомисията очаква икономиката на България да нарасне с 1.4% през 2023 г.

Еврокомисията очаква икономиката на България да нарасне с 1.4% през 2023 г.

© ReutersЕвропейската комисия очаква реалният брутен вътрешен продукт в България да нарасне с 1.4% през 2023 г. и с 2.5% през 2024 г. Пътят на икономиката се очаква да зависи до голяма степен от взаимодействието между динамиката на заплатите и цените, се посочва в зимната икономическа прогноза на Еврокомисията.


Краткосрочните показатели и данните за инфлацията предполагат, че тя ще намалява постепенно през прогнозния хоризонт, тъй като поскъпването на услугите ще се запази.

В условията на свит пазар на труда се очаква заплатите да продължат да растат силно и да поддържат потреблението на домакинствата.

Бързото нарастване на износа през 2022 г. е било подкрепено от възможността за задоволяване на недостига на доставки на храни, метали и други материални продукти, причинен наред с другото от агресивната война на Русия срещу Украйна, посочва Еврокомисията.


Прогнозите са, че растежът на износа ще се забави значително през 2023 г., като се има предвид, че факторите за по-нататъшно увеличаване на експортния пазарен дял са били до голяма степен изчерпани през 2022 г.
През 2024 г. се очаква износът да нарасне в съответствие с външното търсене.


Повишеното усвояване на средства от ЕС се очаква да подпомогне съвкупните инвестиции както през 2023 г., така и през 2024 г.


Потенциалните забавяния в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост обаче представляват риск за растежа на инвестициите според Брюксел.

Като цяло се очаква инфлацията да се забави от 13% през 2022 г. до 7.8% през 2023 г. поради по-ниските цени на енергията.

През 2024 г. общата инфлация се очаква да се забави допълнително до 4%, тъй като динамиката на цените на храните отслабва.


Очаква се инфлацията на цените на услугите да се запази през прогнозния хоризонт.


Въпреки високата инфлация икономическата активност е продължила да се разширява през 2022 г., подкрепена от стабилен растеж на износа и от увеличения на заплатите и социалните трансфери, които са компенсирали нарастващите потребителски цени.


Все пак растежът на частното потребление се е забавил през първата половина на годината, тъй като инфлацията е набрала скорост.


Потребителите не смятат, че е време да се пести
Потребителите не смятат, че е време да се пести

Въпреки това се предполага, че потребителското търсене се е засилило през втората половина на 2022 г. поради продължаващия растеж на разполагаемия доход, съчетан с известно забавяне на динамиката на месечната инфлация.


Тенденцията на спад в инвестициите в основен капитал, която започна през 2021 г., се е запазила и през 2022 г. Нарастващите цени на инвестиционните стоки както в строителството, така и в оборудването вероятно са потиснали новите инвестиции.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK