Брюксел настоя за бързо приемане на правила, по които банките да търгуват с криптовалута

Брюксел настоя за бързо приемане на правила, по които банките да търгуват с криптовалута

© ReutersЯсни капиталови правила за банките, които притежават криптоактиви, трябва да бъдат бързо приети и вкарани в банковите закони в ЕС, ако Европа не иска да пропусне договорения за това краен срок, според Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс" и БТА.


Базелският комитет договори януари 2025 г. като краен срок за въвеждане на капиталовите изисквания за криптоекспозицията на банките, включително към биткойни и стейбълкойни.


"На този етап банките имат твърде ниски криптоекспозиции и ограничено участие в осигуряването на услуги, свързани с криптопазарите", посочва еврокомисията в неформален дискусионен документ, видян от "Ройтерс". "Банките обаче проявяват интерес да търгуват криптоактиви от името на своите клиенти и да осигуряват услуги, свързани с криптопазара."

Базелските стандарти са въведени в ЕС със закон и всяко забавяне означава, че банките може да се наложи да чакат по-дълго, за да влязат на криптопазара, тъй като през 2024 г. в сила влизат и договорени само в рамките на ЕС правила за търговия с криптоактиви.


За да приеме базелските криптоправила, ЕС трябва или да предложи нов закон, или да разшири сега приемания банков закон, за което се обяви и Европейският парламент.


Страните членки и ЕП тепърва ще започнат преговори по окончателния текст, който може да включи и правила за търговията с криптоактиви, се посочва в документа на еврокомисията. "От международна гледна точка това ще разреши на ЕС да успее да спази крайния срок по отношение на базелските критерии."


Документът освен това предлага Европейският банков орган (EBA) съвместно с Комисията за надзор над борсите и ценните книжа (ESMA) да координира правилното категоризиране на различните криптоактиви.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK