Мисията на ОССЕ за изборите ще следи с особено внимание работата на медиите

Мисията на ОССЕ за изборите ще следи с особено внимание работата на медиите

© Надежда Чипева, КапиталМисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдение на изборите в България ще обърне особено внимание на работата на медиите. Това заяви в онлайн пресконференция Тана де Зулуета, ръководител на мисията за наблюдение на избори към Службата за демократични институции и права на човека.


Ние следим работата на медиите в качествено и количествено отношение и това как отразяват кампанията, посочи тя, като допълни, че политическите анализатори ще следят и социалните медии, защото те са важен инструмент в изборите не само в България, но и в целия свят.


Ние не се намесваме, нашата организация не е полицейска, задачата ни е да слушаме и наблюдаваме, подчерта тя.

Де Зулуета обясни, че вчера наблюдателите са открили своето представителство и ще проследят провеждането на предстоящите избори. Мисията не е в България за първи път и съвсем наскоро е присъствала отново за предходните предсрочни избори.

Тя е наблюдавала 14 различни избори в България и е добре запозната със ситуацията, допълни Де Зулуета.
Тя отбеляза, че вече са били проведени срещи с Министерството на външните работи и Централната избирателна комисия и благодари за сътрудничеството при подготовката на мисията и установяването ѝ.


Тук сме, за да подпомогнем провеждането на изборите и да се уверим, че се спазват международните стандарти и националното законодателство, отбеляза Тана де Зулуета.


Тя подчерта, че друг аспект, който внимателно ще се следи, е изпълнението или неизпълнението на предходни препоръки на организацията.


Екипът в София се състои от 11 международни експерти от 10 различни държави. Очаква се да останат тук до провеждането на изборите и малко след това, защото наблюдават излизането на резултатите и евентуални жалби.


"Алфа Рисърч": Новата коалиция води с малко на ГЕРБ, пет партии влизат в парламента
"Алфа Рисърч": Новата коалиция води с малко на ГЕРБ, пет партии влизат в парламента


От 8 март се очаква още 14 наблюдатели да се разположат на седем места в страната - тоест ще има седем екипа от по двама души.


Техните задачи са наблюдение на кампанията, медийна среда, ще се провеждат разговори с всички заинтересовани страни. Ще има срещи с представители на партии, както и на администрацията.


Наблюдаваме организирането на изборите според най-новите поправки в Изборния кодекс, имаше доста промени, допълни Де Зулуета.


Тя поясни, че в работата се очаква да се включат и наблюдатели с по-кратък мандат. Очакват се и парламентарни партньори, които извършват международно наблюдение на избирателния процес в България.

Службата планира да разположи 200 краткосрочни наблюдатели от страните членки на ОССЕ, които да наблюдават събитията в изборния ден.


След изборите ще се проведе прескоференция заедно с парламентарните партньори, а доклад ще има след няколко месеца заедно с препоръки към националните институции.


През последните две години това е петото им идване като наблюдатели.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK