В Италия се подготвя предложение за забрана на пушенето на открито

В Италия се подготвя предложение за забрана на пушенето на открито

© ReutersИталия скоро може да забрани пушенето и на открито, съобщават изданията "РАИ нюз", "Скай Ти Джи 24" и "Ти Джи Ком 24", цитирани от БТА.


Проектът на нормативен акт, в който ще се съдържа забраната, се подготвя от министерството на здравеопазването. Забраната ще касае не само обикновените, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия.


Забраната ще се отнася за пушенето на спирките на обществения транспорт, тоест на спирките на трамваи, автобуси, наземно метро, на водния транспорт, на гарите. Ще се забрани и пушенето в парковете. Що се касае до заведенията, забраната ще се прилага и за масите на открито, освен ако те не обособят специални зони за пушене.


Нова Зеландия забранява на бъдещите поколения да купуват цигари
Нова Зеландия забранява на бъдещите поколения да купуват цигари
Съгласно мярката ще се закрият и зоните за пушачи на летищата.


Засега плановете за забрана са в много ранен етап и може да отнеме една година, докато бъдат одобрени, а през това време мерките може и да претърпят изменения.

Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро. Ако глобата бъде платена в срок до 60 дни, то тя ще бъде намалена с 50 процента. Същата глоба ще е в сила и за нарушителите на разпоредбите за пушене на закрито.
В доклад за пушенето в Италия на Висшия институт по здравеопазване, представен миналата година, се казва, че в Италия всеки четвърти италианец пуши (24.2 процента от населението или общо в Италия има 12.4 милиона пушачи).


Данните в доклада показват, че най-много пушат мъжете от възрастовата група 25-44 години (43 процента) и жените от възрастовата група 45-64 години (24.5 процента).


Според данните в документа бившите пушачи съставляват 15 процента от населението на страната.


Докладът показва още, че средно на ден на глава от населението се пушат по 11.5 цигари.


Недоволство


Предложенията на италианския министър на здравеопазването Орацио Скилачи за разширяване на забраната за пушене си навлякоха гнева на негови колеги от кабинета, предаде "Ройтерс".


Младшият министър на културата Виторио Сгарби, известен с това, че изразява мненията си по цветист начин, нарече възгледите на Скилачи "заплашителни" и каза, че подобни забрани ще насърчат хората да пушат.


"Това е нещо типично за авторитарен и диктаторски комунистически режим", каза Сгарби пред информационната агенция "АднКронос".

Правителството прие забрана за пушене на закрито през 2003 г., която влезе в сила две години по-късно.

Здравната асоциация Fondazione Umberto Veronesi изчислява, че най-малко 43 хил. души умират в Италия всяка година по причини, свързани с тютюнопушенето.


Но предложените ограничения са изправени пред скептицизъм и от страна на вицепремиера и лидер на партията "Лига" Матео Салвини, който спря цигарите преди четири години. Според него забраната за електронни цигари на открито е прекалена.


"Електронните цигари помагат на много хора да се откажат от обикновените цигари", добави той в "Туитър".


Здравното министерство не отговори на искане за коментар.


Предложенията трябва да бъдат одобрени от кабинета, преди да бъдат внесени в парламента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK