Два вота на недоверие срещу правителството на Макрон заради пенсионната реформа

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронФренското правителство ще бъде изправено пред два вота на недоверие в понеделник заради наложената от президента Еманюел Макрон пенсионна реформа, съобщи Би Би Си.


Премиерът Елизабет Борн използва конституционно правомощие, за да прокара законопроекта без гласуване през долната камара на парламента миналата седмица, което извади отново хиляди французи на улицата.


Исканията за вот на недоверие бяха внесени от центристки депутати и от крайнодясното Национално обединение, като парламентът трябва да ги обсъди от 17 ч. българско време, а гласуването ще е по-късно вечерта.
Ако предложенията за вот на недоверие успеят, президентът Еманюел Макрон няма да бъде изложен на риск да загуби работата си, но позициите на премиера Борн и правителството ще бъдат застрашени, пише Би Би Си.


Президентът Макрон може или да назначи ново правителство, или да разпусне парламента и да свика предсрочни и избори. Законът за пенсионната реформа също ще бъде анулиран.


Ако предложенията за вот на недоверие са неуспешни, законопроектът за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години ще влезе в сила.


След години отлагане Париж предложи вдигане на пенсионната възраст до 64 г.
След години отлагане Париж предложи вдигане на пенсионната възраст до 64 г.


Макрон твърди, че застаряващото население на Франция прави настоящата пенсионна схема непосилна. Но това не е чувство, споделяно от всички в парламента.


Авторът на един от двата вота на недоверие Шарл дьо Курсон каза, че отстраняването на правителството е "единственият начин за спиране на социалната и политическа криза в тази страна", съобщава агенция "Франс прес".


За да свалят правителството, опонентите на Макрон се нуждаят от подкрепата на мнозинството от 577-те депутати в съюз, който ще трябва да обхваща от твърдата левица до крайната десница.


Френската републиканска партия има 61 места, а миналата седмица техният лидер Ерик Сиоти каза, че няма да подкрепят предложенията за вот на недоверие. Въпреки това той каза, че решението да се използва конституцията, за да се заобиколи парламентът е "резултат от много години на политически провали", които демонстрират "дълбока криза в нашата конституция".


Приемането на пенсионната реформа е пирова победа за Макрон
Приемането на пенсионната реформа е пирова победа за Макрон

Решението да се използва конституционното правомощие за прокарване на закон без гласуване в долната камара разгневи мнозина във Франция, като протестиращите се сблъскаха с полицията през уикенда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK