България е успяла да намали потреблението на газ с рекордните 24%

България е успяла да намали потреблението на газ с рекордните 24%

© ReutersБългария е намалила потреблението си на природен газ почти с една четвърт през последните шест месеца, съобщи Европейската комисия.


В доклад, разпространен в понеделник, се посочва, че между август 2022 и януари 2023 г. потреблението на природен газ в България е намаляло с 23.9% спрямо средните нива през последните пет години. Най-голяма икономия е регистрирана през октомври, когато потреблението е било с 32.7% по-малко спрямо същия период на предходната година, както и през януари - с 29.4% по-малко.


Единственият месец, когато София се е отклонила от доброволните мерки за намаляване на потреблението на газ, въведени от ЕС за 15% икономии, е бил август - 14.9% по-малко.
Миналото лято Европейската комисия предложи, а страните членки се съгласиха, да въведат мерки за 15% доброволни икономии на потреблението на природен газ, за да преминат зимата, ако Русия окончателно спре да доставя горивото на Европа.


За изминалите шест месеца повечето страни са се справили. Най-впечатляващо: Финландия, където потреблението на природен газ е паднало с 58.5%, Литва - 40.5%, и Швеция - 40.2%.


Пет държави не са успели да постигнат европейската цел от 15% - Ирландия (спад от 0.3%), Словакия (-4.6%), Малта (-12.1%), Испания (-13.7%) и Словения (-14.2%).


Като цяло ЕС е успял от август до януари да намали търсенето на газ с 19%, или с 41.5 млрд. куб.м, спрямо предходните пет години.


Домакинствата са икономисвали повече от бизнеса


Секторният анализ на Евростат показва, че между август и декември 2022 г. намалението на потреблението на газ в домакинствата е било около 50%, а в промишлеността - 43%. Работата на енергийния сектор е допринесла едва със 7% към общото намаление на търсенето на газ поради ниска наличност на хидроенергия и ядрен капацитет.


Промишлеността е отговорна за по-голямата част от намаляването на търсенето през лятото и есента, докато домакинствата са отговорни за по-голямата част от намалението на търсенето (и потреблението) през зимата.


Бонус за спестовните, разсрочка за големи сметки: Как в ЕС ще пестят ток и газ тази зима
Бонус за спестовните, разсрочка за големи сметки: Как в ЕС ще пестят ток и газ тази зима


Около една шеста от реализираните икономии се дължат на по-меката зима в сравнение с предишните пет лета, което съответства на 5 млрд. куб.м от общо намаление от 30 млрд. куб.м между август и декември.


Как изглеждат икономиите


Европейските държави трябваше "да положат всички усилия, за да намалят търсенето на газ с 15%, което става задължително в случай на обявяване на тревога" от съюза, да включат мерките за икономии в плановете си за извънредни ситуации и да докладват на Евростат за постигнатото намаление на търсенето на всеки два месеца.


Европейците намаляват отоплението, вслушвайки се в призивите да пестят енергия
Европейците намаляват отоплението, вслушвайки се в призивите да пестят енергия


Европейската комисия отчита, че основните видове мерки са информационни кампании как да се пести, и мерки за намаляване на отоплението и охлаждането. Повечето планове са били свързани с въвеждане на ограничения за отопление и охлаждане в обществени сгради, а някъде и до офиси и магазини. Няколко държави са ограничили осветлението на обществени сгради и паметници и дори витрини.


Работници възстановяват инсталации недалеч от Грьонинген, в северната част на Нидерландия, където подновеният заради кризата добив на природен газ предизвика повреди в резултат на подземни трусове при експлоатацията на находището

© Reuters

Работници възстановяват инсталации недалеч от Грьонинген, в северната част на Нидерландия, където подновеният заради кризата добив на природен газ предизвика повреди в резултат на подземни трусове при експлоатацията на находището


Комисията посочва, че някои държави са субсидирали потребителите си да минат от газови уредби към други горива, да подменят неефективни уреди и да санират сгради. В някои държави освен субсидии за преминаване към възобновяема енергия, поставянето на термопомпи, се предлагат и намаления на данъците на потребители, които преминават към по-икономични системи за отопление и охлаждане.


Още пестене


За да гарантира количествата газ през отоплителния сезон, Европейската комисия задължи държавите да запълнят до 1 октомври на 80% газовите си хранилища. Така зимата мина без недостиг, а цените спаднаха значително спрямо пиковете, достигнати през август 2022 г.


Но според публикувания в понеделник анализ пазарът остава стегнат и без намаляване на търсенето на газ след 31 март (краят на отоплителния сезон в ЕС) е малко вероятно държавите членки да успеят да изпълнят задължението си да нагнетят резерви в подземните си хранилища за следващата зима, като ги запълнят до 90% до 31 октомври. Това според комисията излага на риск сигурността на доставките следващата зима, като е възможен недостиг на газ или връщане на много високи цени на газа.


Международната агенция по енергетика (МАЕ) също предупреди, че през 2023 г. може да възникне недостиг на доставки, освен ако не бъдат предприети допълнителни действия за пестене на газ.


МАЕ предупреди за газов недостиг в ЕС през 2023 г.
МАЕ предупреди за газов недостиг в ЕС през 2023 г.


С тези аргументи в понеделник еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон предложи удължаване на мерките за икономии на потреблението на природен газ с още 12 месеца.


Според комисията, ако намаляването на търсенето на газ продължи още една година, ще се избегнат проблеми със сигурността на доставките през следващата зима.

"Анализът на комисията установява, че за да се компенсира напълно постоянното намаление на руския газ, е необходимо продължаване на намаляването на търсенето на газ, което да допълни допълнителния втечнен природен газ и газ от тръбопроводи, доставян от други държави, и нов възобновяем капацитет, инсталиран от началото на 2022 г., заключава, че продължаването на намалението от 15% през април за още една година би било достатъчно за постигане на степен на запълване на хранилищата с газ от 90% до 1 ноември и гарантиране на опасения, свързани със сигурността на доставките на газ през следващата зима", се казва в доклада.


Комисията добавя и изискване да се следи за икономиите по икономически сектори в държавите от ЕС всеки месец.


Министрите на енергетиката ще обсъдят предложението си на срещата си на 28 март.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK