Пенсионната възраст се вдига: Френското правителство удържа на косъм властта

Френският премиер Елизабет Борн и икономическият министър Бруно Ле Мер по време на дебатите за вота на недоверие в парламента

© Reuters

Френският премиер Елизабет Борн и икономическият министър Бруно Ле Мер по време на дебатите за вота на недоверие в парламентаПравителството на президента Еманюел Макрон оцеля на косъм при вот на недоверие в Националното събрание в понеделник заради непопулярната пенсионна реформа. Само девет гласа не достигнаха на противниците на увеличаването на пенсионната възраст във Франция.


Около 278 депутати гласуваха в подкрепа на вота на недоверие срещу кабинета на премиера Елизабет Борн. Вотът беше внесен от няколко партии, след като миналата седмица Борн използва конституционно право да прокарва законодателство без гласуването на долната камара на парламента. 287 гласа бяха необходими за падането на правителството.


Два вота на недоверие срещу правителството на Макрон заради пенсионната реформа
Два вота на недоверие срещу правителството на Макрон заради пенсионната реформа


Вторият вот на недоверие, внесен от крайнодясното "Национално обединение" на Марин Льо Пен беше подкрепено едва от 94 депутати.
Резултатът ще бъде облекчение за Макрон, защото успешен вот на недоверие щеше да потопи правителството и да зачеркне законодателството, което предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране с две години до 64 години, пише Ройтерс.


След гласуването на вота и оцеляването на правителството пенсионната реформа влиза в сила.


Но бурните времена не са свършили за него. Президентът не успя да намери достатъчно подкрепа в парламента, за да подложи пенсионната си реформа на гласуване, което подкопа реформаторската му програма и отслаби лидерството му.


Макрон наложи пенсионната реформа чрез специална процедура
Макрон наложи пенсионната реформа чрез специална процедура


Правителството също излиза отслабено от вота, а протестите срещу реформата вероятно ще продължат със седмици, което може да се отрази негативно на френската икономика.


Синдикати и протестиращи, ядосани от реформата и от факта, че тя беше приета без гласуване, заявиха, че ще продължат със стачките и протестите с подкрепата на опозицията.


Веднага след обявяването на неуспеха на вота депутати от крайната левица извикаха "Оставка!" към премиера Борн и размаха плакати с надпис: "Ще се срещнем по улиците".


"Нищо не е решено, ние ще продължим да правим всичко възможно, за да бъде оттеглена тази реформа", каза ръководителят на парламентарната група на "Непокорена Франция" Матилд Пано пред репортери.


В цялата страна избухнаха бурни безредици и профсъюзите обещаха да засилят своите стачни действия, оставяйки Макрон да се изправи пред най-опасното предизвикателство за властта си след бунта на "жълтите жилетки" преди повече от четири години, напомня Ройтерс.


За четвъртък е насрочен деветият национален ден на стачки и протести срещу пенсионната реформа.


Приемането на пенсионната реформа е пирова победа за Макрон
Приемането на пенсионната реформа е пирова победа за Макрон

Опозиционните партии се готвят да оспорят закона в Конституционния съвет, който може да реши да отмени част или целия - ако сметне, че нарушава конституцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK