Опашки пред бензиностанциите, Макрон не се отказва от пенсионната реформа

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронФранция отвори във вторник стратегическите си резерви от горива, след като стачки в рафинерии и складове доведоха до недостиг на бензини и дълги опашки се извиха пред бензиностанциите.


Причината е влезлия в сила закон за пенсионната реформа, след като в понеделник вечер правителството оцеля при вот на недоверие в Националното събрание.


Френският президент Еманюел Макрон не планира промени в правителството или предсрочни избори след драматичния вот, при който премиерът Елизабет Борн оцеля само с девет гласа при гласуването в долната камара на парламента.
Макрон не планира никакви промени или предсрочни избори и изключи оттеглянето на пенсионния закон, който ще повиши възрастта за пенсиониране с две години до 64 години, съобщи Ройтерс като се позова на източник, участвал в срещите между Макрон и ключови съюзници във вторник.


Вместо това той ще се опита да използва телевизионно интервю в сряда, за да "успокои нещата", каза източникът.


Приемането на пенсионната реформа е пирова победа за Макрон
Приемането на пенсионната реформа е пирова победа за Макрон


Синдикатите обявиха, че засилват стачките и протестите срещу пенсионната реформа, продължаващи в цялата страна - най-опасното предизвикателство за властта на Макрон след бунта на "жълтите жилетки" преди четири години.

"Всички сме отслабени. Президентът, правителството и мнозинството", каза Жил Льо Жандр - високопоставен депутат от лагера на Макрон, пред вестник "Либерасион".


Друг депутат от лагера на Макрон, Патрик Винял, направо призова президента да спре законопроекта за пенсионната реформа пред лицето на гнева, който промените предизвикат, и дълбоката им непопулярност.


Насилие по улиците, опашки на бензиностанциите


Протестите из цяла Франция се подновиха след пропадналия вот на недоверие срещу правителството. Съобщава се за подпалени кофи и вдигането на барикади на много места.


Телевизионни репортажи показаха как полицията използва сълзотворен газ и атакува протестиращи в няколко града. Полицаи с мотоциклети бяха видени да удрят протестиращите.


Опашка от коли пред бензиностанция на "Тотал" в Ница. Най-големият производител във Франция изпитва недостиг, след като служителите в рафинериите и депата на компанията спряха работа като протест срещу приетата пенсионна реформа

© Reuters

Опашка от коли пред бензиностанция на "Тотал" в Ница. Най-големият производител във Франция изпитва недостиг, след като служителите в рафинериите и депата на компанията спряха работа като протест срещу приетата пенсионна реформа


Сбивания избухнаха във вторник до петролната рафинерия на "Ексон Мобил" във Фос сюр мер в Южна Франция, като правителството нареди на стачкуващите работници да се върнат на работа. Мястото на рафинерията беше обгърнато със сълзотворен газ, докато някои демонстранти периодично хвърляха предмети по полицейските кордони, съобщава Ройтерс.


Държавният министър Клеман Бон съобщи, че правителството е пристъпило към извънредно набиране на персонал, за да осигури работата на рафинерията.


"В Париж мирише": Стачка на боклукчиите събуди страх от нашествие на плъхове
"В Париж мирише": Стачка на боклукчиите събуди страх от нашествие на плъхове


Повече от 200 души бяха арестувани в понеделник вечерта, съобщи полицията, след спонтанни протести, избухнали часове след провала на вота на недоверие.


Началникът на полицията в Париж Лоран Нунез каза, че ще има разследване, след като кадри на полицаи, удрящи протестиращ, бяха разпространени в социалните мрежи.


Какво следва


Проучванията показват, че голямо мнозинство от французите са против пенсионната реформа, както и срещу решението на правителството да прокара законопроекта през парламента без гласуване.


"Мисля, че това беше отхвърляне на демокрацията. Правителството прие закон, срещу който мнозинството французи бяха против", каза сценаристът Жан Рено.


Депутатите от опозицията призоваха Макрон да уволни премиера Елизабет Борн, да свика предсрочни избори и да проведе референдум относно законопроекта за пенсиите заради широко разпространения гняв.


"Правителството е свършено", смята Фабиен Русел, генерален секретар на Комунистическата партия.


Саша Ули, депутат от лагера на Макрон, отхвърли възможността за смяна на премиера.


"Това, което очакваме от президента на републиката, е той да изготви перспектива... 3-6-месечен календар (на реформи)", каза той пред Ройтерс, като добави, че се надява на предложения по въпроси, включително как бизнесът може да бъде принуден да споделя по-голяма част от печалбите с работниците.


"Една от най-жестоките реформи": Вдигането на пенсионната възраст разгневи французите
"Една от най-жестоките реформи": Вдигането на пенсионната възраст разгневи французите

За четвъртък е планиран общонационален ден на стачки и протести.


"Това са, общо взето, двата избора на Макрон", пишат в бележка анализаторите на Eurointelligence. "Да се преструваме, че нищо голямо не се е случило и да оставим кризата да отшуми, или да търсим съжителство с желаещите в събранието."


"Като се има предвид природата на Макрон, виждаме, че той е по-привлечен от първия вариант. Рискован залог."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK