Еврокомисията приветства законопроекта за отчетността на главния прокурор

Дидие Рейндерс

© European parliament (audiovisual service)

Дидие РейндерсЕврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор.


Той коментира темата на пресконференция във вторник в Брюкселслед заседание на Съвета на ЕС, на което беше обсъден докладът за върховенството на правото, издаден от Европейската комисия миналия юли, в частта му за България, Белгия и Чехия. Досега всички държави от ЕС преминаха това обсъждане, отбеляза Рейндерс.


Съдебният съвет попадна във фокуса на европейския Доклад за върховенство на закона
Съдебният съвет попадна във фокуса на европейския Доклад за върховенство на закона
По неговите думи в последните две години в България се наблюдават положителни събития. Рейндерс даде пример с намерението да въведе ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници.

"Приветстваме това намерение, което е свързано с плана за възстановяване на българската икономика от пандемията. Подобна реформа би отговорила на изразените от нас опасения в доклада за върховенството на правото в ЕС и по-рано в оценките по Механизма за сътрудничество и проверка", добави той.


Българската комисия за борба с корупцията работи и знам, че се предвиждат допълнителни промени за разширяване на възможностите й за действие. Препоръчахме напредък по разследванията за корупция, посочи еврокомисарят.


Той отбеляза предприетите мерки за повишаване на почтеността на чиновниците, както и това, че лобизмът засега остава слабо обхванат от законодателството в България.


Препоръчахме подобрения по отношение на медиите, за да се повиши прозрачността при предоставянето на държавни средства за реклама, допълни Рейндерс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK