България ще получи 16 млн. евро компенсация заради голям внос на зърно от Украйна

Януш Войчеховски

© European commission (audiovisual service)

Януш ВойчеховскиЕвропейската комисия ще предостави 56 милиона евро за подпомагане на фермерите в Полша, Румъния и България, засегнати от увеличения износ на селскостопанска продукция от Украйна, съобщи комисарят по земеделието Януш Войчеховски, цитиран от "Блумбърг". "Виждаме увеличение на доставките, огромно увеличение на вноса за граничните страни", каза той.


България и Полша ще получат съответно по 16 и 30 милиона евро поради факта, че комбинацията от местното им производство и вноса от Украйна надвишава средното за петте години преди руската военна операция, за Румъния е решено да се отпуснат 10 милиона евро, тъй като се превърна в център за зърно, изнасяно от Украйна за Европа по "маршрутите на солидарността".


Унгария и Словакия също се сблъскаха с увеличение на украинския внос на зърно, но те не получават помощ, тъй като техният комбиниран внос и вътрешно производство не надвишава средното за петте години преди военните действия.
ЕС и Украйна подписаха всеобхватно споразумение за зона за свободна търговия през 2016 г., което суспендира митата и тарифите върху около половината от селскостопанските продукти на Украйна.


Износът от Украйна за ЕС на останалите продукти беше облекчен миналия май за една година като част от "маршрутите на солидарност" - тези мерки бяха предприети от Европа, за да стимулира икономиката на нападнатата от Русия държава и постепенно да интегрира Украйна във вътрешния пазар на Европейския съюз.

Подобни мерки доведоха до факта, че вносът на храни се увеличи значително през последната година - от няколко хиляди до няколко милиона тона. Така например през ноември 2021 г. в Полша са внесени 6 хил. тона украинска царевица, година по-късно - 1.64 млн. тона, следва от данните на Европейския съвет.

В същото време полските фермери са изправени пред ембарго върху доставките за Беларус и ограничен достъп до египетския пазар, се казва в документа, а стоките от тази страна не достигат до държавите от Западна Европа, които се нуждаят от украински стоки.


В Брюксел обмислят помощ, след като България се оплака, че се дави в зърно от Украйна
В Брюксел обмислят помощ, след като България се оплака, че се дави в зърно от Украйна


"Сега има все повече признаци, че ако увеличението (на производството от Украйна) не бъде ограничено, това може да причини сериозни трудности за производителите от ЕС в селскостопанския сектор", се казва в документа на Европейския съвет.


В края на януари няколко европейски страни, сред които и България, предложиха да бъдат изплатени компенсации на фермерите; "запечатване" на внесеното зърно по маршрутите за доставка от Украйна, така че то да не излиза на местния пазар в страната и да не вреди на местните фермери, а да се изпраща транзитно до пазари, които се нуждаят от него; да се помогне на Киев по начини, които няма да пречат на селскостопанския сектор на ЕС и т.н.


Всички страни от ЕС изрично подчертаха, че продължават да подкрепят Украйна в конфликта с Русия.


Във вторник министърът на земеделието Явор Гечев каза пред протестиращите зърнопроизводители край свищовското село Горна Студена, че България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани зърнопроизводителите заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно, предаде БНР.

В България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско. Към края на февруари у нас има общо 1.169 млн. тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица, посочи Гечев. По думите му има 1.313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече.

Това потвърждава тезата на държавата, че България страда повече от другите страни от ЕС от украинския внос на зърно, заяви земеделският министър Явор Гечев.


Той каза още, че ако е можел като министър да спре вноса от Украйна, досега е щял да го направи. И уточни, че България е солидарна държава с Украйна, но не може българските производители да продават пшеница на 42 ст. за килограм, а слънчогледа - на 80 ст. за кг, което е под себестойност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK