Рим обяви условие, за да се съгласи на спиране на двигателите с вътрешно горене в ЕС

Рим обяви условие, за да се съгласи на спиране на двигателите с вътрешно горене в ЕС

© ReutersИталия предупреди Европейската комисия, че ще подкрепи решение за деблокиране на планираното от ЕС постепенно спиране на автомобилите с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., ако бъде разрешено продажбата на коли, задвижвани с биогорива, да продължи и след тази дата, предаде "Ройтерс".


Европейският съюз бърза да спаси основната си политика за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от автомобилите, след като Германия се противопостави в последния момент на закона, който постепенно ще прекрати продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.


И Италия, и Германия настояха ЕС да разреши продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., ако се движат единствено с въглеродно неутрални е-горива - което би могло да подпомогне производителите на автомобили и части за двигатели с вътрешно горене.
В писмо до Комисията тази седмица Италия каза, че предложението трябва да включва и биогорива - получени от биомаса като растения.


"Италия няма да приеме неоправдано ограничено тълкуване от Комисията на "CO2 неутрални горива", което включва само е-горива и не включва биогорива", казаха трима италиански министри - на транспорта, околната среда и предприятията - в писмо от 21 март, видяно от "Ройтерс".


Германия сглоби съюз срещу спирането на двигателите с вътрешно горене до 2035 г
Германия сглоби съюз срещу спирането на двигателите с вътрешно горене до 2035 г

Брюксел преговаря с Германия в опит да разреши спора, като някои служители се надяват да постигнат сделка преди срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък. И други страни, включително Полша и Чехия, повдигнаха въпроси около законодателството.


В опит да разреши проблема Комисията изготви предложение, което да позволи на производителите на автомобили да регистрират нови коли, които работят единствено с въглеродно неутрални горива. Проектът, видян от "Ройтерс" във вторник, не включва биогоривата в определението за "въглеродно неутрални горива".


Говорител на италианското министерство на транспорта каза, че не е получил отговор на писмото.


В него италианските министри заявиха, че очакват Комисията да предложи разрешаване на продажбите след 2035 г. на автомобили, работещи с всякакви горива, които при изгаряне в двигателя отделят само CO2 емисии, които са били уловени от въздуха по време на тяхното производство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK