ChatGPT внася смут в плановете на ЕС за регламентиране на изкуствения интелект

ChatGPT внася смут в плановете на ЕС за регламентиране на изкуствения интелект

© ReutersНовата система за разговори по интернет ChatGPT не само преобръща представите на хората за изкуствения интелект, но предлага на Европейския съюз предизвикателството да регламентира технологии в разгара на революционното им развитие чрез продължителните процедури на общността.


ЕС разработва от години проект за регламентиране на изкуствения интелект (AI), който ще е първата законодателна рамка за този сектор в света. Целта е Старият континент да излезе начело в надпреварата за иновации, а същевременно да се гарантират сигурността и правата на потребителите.


Европейската комисия представи проект през април 2021 г. Евродепутатите се надяват да гласуват становище по текста в края на март, проправяйки пътя към преговори с 27-е страни членки, което, изглежда, ще отнеме още месеци.
Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон обясни, че трите институции на ЕС вече работят съвместно, за да направят "още по-ясни правилата", засягащи технологии от рода на ChatGPT.

Вестниците пишат в заглавия с едри букви за този генератор на писмени текстове, създаден от калифорнийската компания OpenAI и представен през ноември. Той може за няколко секунди да отговаря ясно и на различни езици, щом му поставят сложни въпроси, да пише сонети или да редактира научни статии.

Създателите му твърдят, че последната версия - GPT-4, е успяла дори да положи изпит за адвокат.


Тази мощ крие и опасности. Докато преподавателите се страхуват, че учениците ще я използват за измами, управленците се опасяват най-вече от новите потенциални възможности за дезинформация.


"Идентифициране на новите рискове"


"Както показва ChatGPT, базираните на изкуствен интелект решения могат да предложат големи възможности на бизнеса и гражданите, но могат да създават и рискове. Затова имаме нужда от солидна нормативна база", заяви Тиери Бретон.


ChatGPT е само един пример за капацитета на т.нар. изкуствен интелект за общо ползване, тоест способен да изпълнява твърде разнообразни задачи - към него спадат генеративните AI, които могат да създават оригинално съдържание във вид на образи и текст, използвайки големи количества налични данни.


"Предлагаме комплекс от правила, регламентиращи изкуствения интелект за общо ползване", посочи пред АФП евродепутатът Драгош Тудораче, съдокладчик по текста.


Най-големият медиен издател в Европа: изкуствен интелект може да замени журналистите
Най-големият медиен издател в Европа: изкуствен интелект може да замени журналистите


Заедно с другия съдокладчик Брандо Бенифеи той представи миналата седмица документ с предложения за норми, засягащи изкуствения интелект за общо ползване, който не е включен в първоначалния проект на комисията.


Експерти отправиха предупреждения за рискове, свързани със системите от рода на ChatGPT, като информираха служителите на ЕС от самото начало на инициативата за регламентация.


"Тогава препоръчахме да се въведе регламент и за системите въз основа на изкуствен интелект с широк спектър възможности за употреба", заяви Крис Шришак, който отговаря за технологиите в Ирландския съвет за граждански свободи. Той подчерта, че е не по-маловажно да се идентифицират рисковете, свързани с въвеждането на системи за генеративен изкуствен интелект.


Според експерта ефективността на новия регламент ще зависи от крайния текст, но проектът "представлява добра база и съдържа механизми за идентифициране на новите рискове".


Основният проблем обаче ще са възможностите за прилагане на закона, изтъкна той и добави, че Европейският парламент се старае да засили този аспект. "Регламентът е само къс хартия, ако не се прилага", заяви Шришак пред АФП.

Миналата седмица шефът на OpenAI Сам Олтман предложи "водещите правителства в света" и "ползващите се с доверие международни институции" да се обединят и да разработят правилник, уточняващ какво има право да върши дадена система и какво не.

Журналист от АФП потърси мнението на ChatGPT по какъв начин Брюксел трябва да регламентира ИИ.


Генераторът на съдържание посочи, че "ЕС би могъл да избере подход на постепенно регламентиране, опирайки се върху етични принципи на управление, норми за сертифициране и оценка, подходящо наблюдение и международно сътрудничество". /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK