Конституционният съд в Испания потвърди легализирането на евтаназията, правителството оцеля в парламента

Правителството на Педро Санчес оцеля при вот на недоверие, внесен срещу него от крайнодясната партия "Вокс"

© Reuters

Правителството на Педро Санчес оцеля при вот на недоверие, внесен срещу него от крайнодясната партия "Вокс"Конституционният съд на Испания отхвърли жалбата на крайнодясната партия "Вокс" (Vox) срещу закон за евтаназията, одобрен през 2021 г., нанасяйки й втори удар в сряда, след като предложения от нея вот на недоверие срещу правителството се провали в парламента.


С голяма преднина от девет гласа "за" и двама "против", съдиите на подкрепиха закона, който легализира евтаназията и подпомагането на самоубийството на хора с нелечими или инвалидизиращи заболявания, които искат да сложат край на живота си.


Испания е четвъртата страна в Европейския съюз, която има такъв закон.
Решението на Конституционния съд дойде веднага след като опитът на "Вокс" да свали премиера Педро Санчес с вот на недоверие, не успя да събере необходимите 176 гласа и събра само 52 гласа за оставката на кабинета.


Партията обяви намерението си да подложи на гласуване въпроса за доверието в правителството след реформата на закона, предназначена да облекчи правния натиск върху каталунските сепаратисти.


Мотиви за евтаназията


Съдът каза, че основава решението си на два конституционни члена, гарантиращи съответно основното право на физическа и морална неприкосновеност и принципите на човешкото достойнство и свободното развитие на личността.


"Конституцията защитава правото на самоопределение, което позволява на хората да вземат свободно, информирано и съзнателно решение как и кога да умрат в медицински доказани ситуации на терминална или сериозно инвалидизираща болест", пише съдия Рамон Саез в решението.


Както "Вокс", така и консервативната Народна партия (PP) гласуваха против закона. Католическата църква категорично се противопоставя на евтаназията, чиято доктрина разглежда живота като божествен дар, който не трябва да бъде преждевременно съкращаван.


Смърт на жена съживи дебата за евтаназията в Испания
Смърт на жена съживи дебата за евтаназията в Испания

Народната партия също оспори закона пред Конституционния съд, но решението от сряда на практика означава, че то ще бъде отхвърлено със същите аргументи, пише "Ройтерс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK