България е платила почти 400 млн. евро за внос на азерски газ

България е платила почти 400 млн. евро за внос на азерски газ

© ReutersБългария е платила над 383 млн. евро за покупката на азерски газ през 2022 г. Това съобщи в сряда руската информационна агенция "Интерфакс" като се позова на непубликувани данни на европейската статистическа агенция.


Сумата представлява осемкратно увеличение спрямо предходната година, отбелязва агенцията.


Само три европейски държави са имали договори за доставка на азерски газ през миналата година- България, Гърция и Италия.
Те са внесли общо газ за 15.6 млрд. евро при 3.9 млрд. похарчени от тях през 2021 г., което е увеличение около четири пъти.


През 2022 г. Италия е похарчила 13.2 млрд. евро за закупуване на газ от Азербайджан (увеличение 3.9 пъти за годината), Гърция - 1.9 млрд. (увеличение 4.2 пъти) и България - 383 млн. - ръст от почти 8 пъти.


България започна да внася цялото договорено количество азерски газ, след като през септември беше завършено продължилото 12 години изграждане на интерконекторната връзка Гърция-България. Той беше пуснат официално в експлоатация на 1 октомври в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът е свобода
Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът е свобода


През 2022 г. Азербайджан увеличи износа на газ с 18% до 22.3 милиарда кубически метра, като половината от него (11.4 млрд. куб. м) е доставен в Европа.


Азербайджан ще увеличи доставките на газ за Европа с 40%
Азербайджан ще увеличи доставките на газ за Европа с 40%

Баку обеща да увеличи износа си през тази година до 24 млрд. куб. м., като поне 12 млрд. куб. метра от тях са за Италия, Гърция, България и Румъния.


В края на април "Газпром" спря подаването на газ към България, оставяйки правителството пред спешната необходимост да намери заместители на основния си доставчик. Азерският газ осигурява около една трета от потреблението в България, останалите количества бяха осигурявани с внос на втечнен газ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK