Наследството на Брекзит: Британският парламент одобри новата сделка за Северна Ирландия

Британският премиер Риши Сунак представя пред парламента сделката за Северна Ирландия, която постигна с ЕС, след като двама от предшествениците му - Борис Джонсън и Елизабет Тръс не успяха да направят това. Двамата се обявиха против споразумението. Зад гърба на Сунак е Тереза Мей, която договори първия протокол за Северна Ирландия, който ще бъде отменен от сделката от Уиндзор

© Reuters

Британският премиер Риши Сунак представя пред парламента сделката за Северна Ирландия, която постигна с ЕС, след като двама от предшествениците му - Борис Джонсън и Елизабет Тръс не успяха да направят това. Двамата се обявиха против споразумението. Зад гърба на Сунак е Тереза Мей, която договори първия протокол за Северна Ирландия, който ще бъде отменен от сделката от УиндзорБританският парламент гласува в сряда с мнозинство предложеното от премиера Риши Сунак споразумение с ЕС за преразглеждане на правилата за търговия в Северна Ирландия след Брекзит.


515 депутати подкрепиха договореността, уреждаща търговията между Лондон и Белфаст, 29 са били против. Повечето от неподкрепилите сделката са съпартийци на Сунак от Консервативната партия. Британският вестник "Телеграф" нарече гласуването "най-големият бунт на торите при премиерството на Сунак".


Противниците са недоволни, че тя запазва някои европейски правила в Северна Ирландия, като по този начин ограничава възможностите на Лондон "да се възползва от Брекзит" като следва собствен ред, различен от този на Брюксел.
Британският премиер и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха в края на февруари споразумение, наречено "Рамково споразумение от Уиндзор".


Лондон и Брюксел постигнаха сделка за Северна Ирландия след Брекзит
Лондон и Брюксел постигнаха сделка за Северна Ирландия след Брекзит


Той заменя елементи от споразумението за Брекзит по отношение на търговията със стоки и услуги за Северна Ирландия, които досега бяха подчинени на европейските правила и създаваха бюрократични трудности за производители и търговци, които трябваше да изнасят към Белфаст с толкова формалности, колкото се изискват за експорта към ЕС. Бюрократичните тяжести бяха поетично наречени "войната за наденичките", тъй като правеха много трудно достигането на любимите британски свински наденички до живеещите в Северна Ирландия поданици на крал Чарз Трети.


ЕС предложи примирие във "войната на наденичките"
ЕС предложи примирие във "войната на наденичките"


С вота в британския парламент Обединеното кралство и ЕС вече са готови да приемат официално "Рамковото споразумение от Уиндзор". Това може да стане още в петък на среща между британския външен министър Джеймс Клевърли и вицепрезидента на Европейската комисия и преговарящ от ЕС за Брекзит Марош Шефчович.


В същото време от Демократичната юнионистка партия (DUP) на Северна Ирландия заявиха, че "Рамковото споразумение от Уиндзор" представлява "значителен напредък" в разрешаването на проблемите, свързани с протокола за Северна Ирландия, но не подкрепят спирачния механизъм "Стормонт", който е една от точките на споразумението. Механизмът предвижда възможност местният парламент да спре прилагането на всякакви промени в продуктовите правила на ЕС в Северна Ирландия, ако се опасява, че те ще засегнат ежедневието. Именно този механизъм предизвика най-много спорове в британския парламент.


Три години по-късно: какъв е ефектът от Брекзит върху британската икономика
Три години по-късно: какъв е ефектът от Брекзит върху британската икономика

Британските медии отбелязват, че страните са преговаряли повече от година по спора, възникнал след оттеглянето на Великобритания от единния пазар и митническия съюз на ЕС. Новото споразумение изменя протокола за Северна Ирландия, по-специално има за цел да намали проверките на стоките, изпращани от Великобритания за Северна Ирландия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK