България е с най-нисък БВП на глава от населението в ЕС

България е с най-нисък БВП на глава от населението в ЕС

© Велко АнгеловПрез 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност (ППС), варира между 59 на сто от средното равнище за Европейския съюз в България и 261 на сто в Люксембург. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на официалната ѝ страница и цитирани от БТА.


Данните показват значителни разлики между страните - членки на ЕС, по отношение на БВП на глава от населението, показател, използван за измерване на икономическата активност.


България е успяла да намали потреблението на газ с рекордните 24%
България е успяла да намали потреблението на газ с рекордните 24%През 2022 г. Люксембург и Ирландия регистрират най-високи нива на БВП на глава от населението, изразени в ППС, съответно със 161 на сто и 134 на сто спрямо средното ниво за евросъюза.


След тях се нареждат Дания (36 на сто над средното за ЕС), Нидерландия (30 на сто), Австрия (25 на сто), Белгия (21 на сто), Швеция (19 на сто) и Германия (17 на сто).


България е с най-нисък БВП на глава от населението в ЕС

© Евростат


Противно на тях, страните от ЕС с най-ниски нива на БВП на глава от населението, изразен в ППС, през миналата година са били България (41 на сто под средното ниво за ЕС), Словакия (33 на сто) и Гърция (32 на сто).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK