Радев очаква България да бъде приета в Шенген през октомври

Радев очаква България да бъде приета в Шенген през октомври


България може да влезе в Шенген през октомври, ако след изборите правителството и парламентът запазят скоростта на служебното правителство да се довърши подготовката. Това заяви президентът Румен Радев в четвъртък в Брюксел, където е за срещата на върха на ЕС.


"За мен октомври, ако изпълняваме всички важни стъпки и е много важно законодателството, България може да се присъедини към шенгенското пространство", каза Радев.


Той похвали служебното правителство, че "постига напредък в овладяването на нелегалната миграция", и увери, че България получава все по-голяма подкрепа за влизането си в Шенген.
В началото на март вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че има промяна в позицията на Австрия, както и че еврокомисията и Нидерландия са уговорили стъпки за удовлетворяване на искането на Хага за още една оценка от Брюксел за борбата с корупцията и за състоянието на върховенството на правото в България.


Пред австрийската тв ORF в Брюксел президентът Радев благодари за подкрепата на Виена пред Европейската комисия за финансиране на България да подобри охраната по българско-турската граница.


През декември Австрия наложи вето на българското влизане в Шенген заради големия брой нерегистрирани на българската граница незаконни мигранти, които стигат до централна Европа. Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя ЕС да плати за изграждане на ограда по границата с Турция, за да се спре трафика на хора.


Канцлерът на Австрия: България има нужда от ограда, подкрепена със средства на ЕС
Канцлерът на Австрия: България има нужда от ограда, подкрепена със средства на ЕС


Европейската комисия обаче отклони инициативата, обяснявайки, че пари за огради и стени няма да дава и че държавите от ЕС са задължени по международното право да дават възможност на хората, които търсят закрила да могат да я потърсят по външните граници на ЕС, а подобни съоръжения биха били пречка да осъществят правата си.


Затова пък преди месец от Брюксел съобщиха за постигнато съгласие от бюджета на ЕС да се финансира пилотен проект за подобряване на техническото оборудване на границата, включително за монтиране на камери и системи за наблюдение, позволяващи проследяването и спирането на мигрантите.


Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея
Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея


"Досега имаме 600 млн. евро за технически и системи за наблюдение, не за огради, но се надявам, че един ден ще напреднем и ще решим и за огради", заяви Радев пред австрийската тв ORF в Брюксел, благодарейки на австрийските власти за подкрепата.


Радев добави: "Все още няма твърдо решение за изграждане на ограда, но има огромен напредък, също и заради силния ангажимент на Австрия и на Карл Нехамер, за финансова подкрепа за българско-турската граница, за да бъде инсталирано оборудване за наблюдение, което е изключително необходимо."


Иван Демерджиев: Вместо стена на границата ще има камери и дронове
Иван Демерджиев: Вместо стена на границата ще има камери и дронове

Проектът, за който вътрешният министър Иван Демерджиев говори в началото на март, предвижда техническото обезпечаване на 110 км от българско-турската граница с камери, сензори и въздушно наблюдение, както и свързването им в обща система, която да се използва от граничните служители.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK