Европейските лидери одобриха купуването на 1 млн. снаряда за Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (вдясно) с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който беше гост на срещата на лидерите само дни след удължаването на черноморския коридор за износ за украинско зърно

© EUCouncil

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (вдясно) с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който беше гост на срещата на лидерите само дни след удължаването на черноморския коридор за износ за украинско зърноЕвропейските лидери одобриха в четвъртък купуването на 1 милион снаряда за Украйна през следващите 12 месеца, като част от тях ще бъдат за сметка на армейските запаси, а други ще бъдат специално произведени.


"Като взема предвид интересите на сигурността и отбраната на всички държави членки, Европейският съвет приветства споразумението в Съвета за спешна доставка на боеприпаси земя-земя и артилерийски боеприпаси на Украйна и, ако бъдат поискани, ракети, включително чрез съвместни доставки и мобилизиране на на подходящо финансиране", се казва в решението на лидерите.


Те добавят, че предоставянето на 1 милион артилерийски боеприпаси няма да засегне "специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави членки".
Преди срещата президентът Румен Радев заяви, че България ще постави условие произведени в България муниции, продавани на други европейски държави, да не стигат до Украйна.


Той все пак призна, че София няма как да контролира какво ще се случи с военната продукция, след като тя бъде доставена на купувача.


За разлика от България Словакия, която е също голям производител на боеприпаси, обяви, че увеличава капацитета на заводите си, за да може словашки фирми да се включат в новата схема за Украйна.


Излизащото в Брюксел издание "Политико" съобщи, че словашкият премиер Едуард Хегер се е опитал да убеди останалите лидери да се увеличи бюджетът на фонда, от който се плаща за оръжията за Украйна, за да се осигури повече предвидимост за производителите, но не е постигнал успех.


Зеленски от влака


Утвърждаването на сделката стана бързо, като европейските лидери приключиха дебата за Украйна само за няколко часа, включително разговора с Володимир Зеленски по видео връзка.


Украинският лидер се включи с 10-минутно изказване от влак, пътувайки след посещение в Херсон в четвъртък. Той отново призова Европа да побърза с доставките на оръжия, защото "в противен случай войната ще се проточи" с години.


Зеленски участва във всички европейски срещи на върха от началото на войната преди година. В изказването си в четвъртък той благодари на лидерите на ЕС за решението за боеприпасите, но напомни, че всяко забавяне на доставките на оръжия, на въвеждането на допълнителни санкции или на приемането на Украйна в ЕС, отлагат края на войната.


Зеленски е предложил организирането на среща за изработване на мирен план за Украйна, която да бъде домакинствана от някоя от европейските столици.


Какво включва сделката със снарядите


Европейските държави се договориха да осигурят 1 млн. артилерийски снаряда на Украйна в рамките на година. Чрез 1 млрд. евро фонда Европейски механизъм за мир ЕС ще компенсира на държавите, които извадят от армейските си запаси муниции или пренасочат вече направени от поръчки към Киев.

ЕС се готви да похарчи 2 млрд. евро за артилерийски снаряди
ЕС се готви да похарчи 2 млрд. евро за артилерийски снаряди


Отделно още 1 млрд. евро от фонда ще бъдат платени за производството на нови снаряди за попълване на резервите на армиите, които са дали муниции за Украйна, както и за поръчването на още количества боеприпаси за Киев, включително ракети.


Схемата беше измислена от Европейската комисия, за да се ускорят доставките за Украйна, като се избегне изчакването на изпълнението на вече направени поръчки.


Снарядите, които ще бъдат изпращани са както по натовски, така и по стандартите за използвани западни и съветски видове оръжия.


България заяви, че няма да участва в схемата, макар че одобрява нейния механизъм за обявяване на обща обществена поръчка през Европейската агенция по отбрана, за да се намалят разходите.


Какво още за Украйна от лидерите


Европейският съвет потвърди, че застава зад предложението на президента Зеленски за прекратяването на войната и не споменава другият план на масата - този на Китай, който беше представен след последната им среща през февруари.


Отправя се настойчиво искане към Русия да върне насилствено депортираните от страната украинци, особено децата и да им осигури безопасно завръщане у дома. В заключенията на срещата се казва, че лидерите са взели под внимание "заповедите за арест, издадени от Международния наказателен съд, срещу президента на Русия и неговия комисар по правата на детето за военно престъпление на незаконно депортиране и прехвърляне на украински деца от окупирани райони на Украйна в Русия".


Потвърждават се позициите за наказателно преследване на виновните за престъпленията, извършени по време на войната и за участието на ЕС в следвоенното възстановяване на Украйна.


Лидерите казват още, че са готови да предприемат нови санкции и да работят с партньорите от Г-7 по тавана на цената на руския суров петрол, като подчертават важността на прилагането на вече въведените ограничения и възлагат на Европейската комисия и страните членки да засилят усилията по прилагането на санкциите на национално ниво. Лидерите не възлагат на Европейската комисия да им предложи нови санкции преди следващата им среща през юни.


За това пък те поръчват на Европейската комисия през юни да им предложи пакет за финансова помощ за Молдова, както и техническа подкрепа за подготовката й за започване на преговори за членство в ЕС, след като Кишинев получи статут на кандидат заедно с Украйна миналото лято.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK