Кьовеши иска да има достъп до националните бази данни за престъпността

Кьовеши иска да има достъп до националните бази данни за престъпността

© Цветелина Белутова, КапиталРъководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя днес за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо дейността на институцията. Тя отчете пред евродепутатите от комисиите по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, и по бюджетен контрол, първата година от работата на своя екип, съобщава БТА.


Кьовеши обясни, че засега Европейската прокуратура е изправена пред административни пречки, както и че би искала да има достъп до националните бази данни за престъпността и да разполага с назначени специализирани следователи по разглежданите от нея случаи.


По нейните думи засега възможностите на прокуратурата на ЕС не са изцяло разгърнати. Тя изрази очакване Европейската комисия да подкрепи искането за промяна на правилата в доклад, чието представяне се очаква през юли.


Кьовеши търси в България злоупотреби за близо 1 млрд. лева
Кьовеши търси в България злоупотреби за близо 1 млрд. лева"В 22 държави се водят разследвания за възстановяване на средства от бюджета на ЕС, проверяват се над 3300 получени сигнала, водят се над 800 нови разследвания, а над 350 милиона евро са запорирани със съдебни решения", отчете Кьовеши.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK