... или потребителите, за да не купуват от мошениците!
Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
Пчелите масово се захранват с инвентиран сироп, вместо да го събират от цветовете, Няма да се учудя ако всъщност съмнителните проби са от такъв "мед" от колкото да е разреждан при преработката му.
Нормално. Например гръцки търговци, на които продавах преди 20 години искаха да им го правя 90% глюкоза и 10% мед. А България е огромен производител на мед Има пос път и нас път . Едва ли българин ще ки купи мед от хипермаркет менте.
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Всичко що идва от Турция е боклук, вкл. лекарства - дълга тема, огромна част от български прости потребители, закупилили тр. лекарства, в повечето случаи дори без рц, все едно са на пазар, са с потресаващо разколебани сърдечен ритъм, кръвно налягане, кръвна захар и т .н., буквално с месеци не могат да бъдат овладяни, за тези лекарства няма еврофармацевтичен надзор, ама, кой го интересува, отделно, перилни препарати - много, изключително силни химични съставки, буквално изпиращи и алергенизиращи кожата на ползващите ги, все пак, ние не ядем такива мазнотии като турците, отделно храни с много захар, изключително много захар, във всеки турски десерт захарта е над 60% и до 95%, а, и между другото, в едни популярни прахчета в България за настинка и грип - "Тайлол хот", да, турско производство, познайте колко захар съдържат във всяко едно прахче, пише го в листовката, но кой да прочете, турците знаят, че захарта е 8-пъти по пристрастяваща от едни други екстри?! Но, путинофили от всички страни, съединяйтес!
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи."
1932 година.
Захранват се с инвентиран сироп от мозъкът ти! Ако в България, ако си средно интелигентен, и не можеш да си намериш читав мед, значи наистина си съветски пролетариат.
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи."
1932 година.
Пропуснах, а за турските маслини и зехтини нещо обективно чували ли сте!? Знаете ли, че, по стандарт сравнени с испански маслини и зехтин, от средно качество, къде се намират турските от 1 до 10?! А ми да, правилно, турските едва достигат 1+. А, за турските ядки?! Ама, много вкусни били!? Верно?!
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи."
1932 година.
Така е, за които търсят. Ще постна скоро една галерийка от 264 кошера, и около тях само див бодил, липи, мак, бабини зъби, бадем, череши, сини сливи и т. н.
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи."
1932 година.
България следва да учи от комшийска Гърция що е чист мед. Това показва резултатът.
Другият също, но крещящо.
Как жертва в Централна Европа, Украйна, подложена на Военна агресия от Необятен и ЕМрази агресор, успява да произвежда и доставя чист пчелен мед?
"В България - три от осем
В България са били взети проби от осем фирми, като при трима (47.5%) се предполагат измами или съучастие в измама, става ясно от доклада на Европейската комисия.
"Разследванията разкриха доказателства за добавка на захарни сиропи към мед, на лошо практики за обработка на мед и търговия със захарни сиропи като промишлен мед", се казва в доклада.
Дейността на един от операторите е била частично спряна, а заведение, което не е било регистрирано, е било глобено, съобщава Еврокомисията.
От данните в доклада се вижда, че нарушенията са установени при мед, внесен от Китай и от Турция,
докато проби от Гърция и от Украйна са били в съответствие с изискванията за качеството на меда според евродирективата."
Ми то всичко в ЕС ти е менте. Имаше преди време скандал и с конско месо, с рибни филета и т.н. Масово нищо не отговаря на етикетите. А скоро ще ви пробутват и кренвирши с протеин от хлебарки ...
😀Ако разбрах правилно статията: В ПОЧТИ ВСИЧКИ държави "фалшифицират" меда!
Само не разбрах две неща:
1. ЗАЩО са глобили един дукян че продавал "фалшифициран мед"? ДЮкянджията не трябва да прави анализи на меда, купува от производител/посредник и продава ТОВА КОЕТО ПИШЕ НА ТАБЕЛАТА!
2. Доколкото рзбрах, част от "фалшификациите" са невЕрно обозначаване на географския район в който е произведен меда, и има добавена захар (за по еФтино).
Моля разбирачите да ми обЯснят дали "фалщифициран мед чрез добавка на 3-4-5 % захар" го прави ВРЕДЕН/ОПАСЕН?!?
Това за "географския район" не коментирам😀 Снобски изгъзици, ПА И С МЕД😀РАЗБИРА СЕ има разлика между "планински" мед и такъв от полето. ЗА РАЗБИРАЧИТЕ !!! КОЛКО такива има в този..."представителен" форум😀?
А имената в България ме РАЗСМИВАХА!!!!!!"АКАЦИЕВ МЕД" видях на една табела (на гурманско изложение). Попитах "представителя": ПИЧ, вие с пушкала ли гоните пчелите казващи на дърветата и шубраците наоколо, или селектирате "калпаЗАНИТЕ" на връщане в кошера? Човекът ме заговори за странният ми акцент и "старобъларският"-тогава още изговарях "чувствУВам" и др. подобни😀
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
Захарта в меда може да навреди на някой диабетик,така са ми казвали.Пчеларя от който купувам мед вади първо акациев мед,стои по-светъл и трудно се взахарява и след два месеца вади друг и му казва билков.Той е по-тъмен,по-сладък и лесно се взахарява.Да и утрин провежда инструктаж на пчелите,само от акациите да събират нектар:)
Опитваш се да се правиш на умен, ама не ти се получава. 1. Медът не е просто храна, като филия хляб. Кило мед не е кило захар. Медът е богат на витамини и минерали и те са важното в състава му. Като ти се куса захар кусай си. Да ти продават захар вместо мед си е измама. Да не говорим за хората с диабед. 2.Няма абсолютно чист мед, НО, пчелите си падат по ефективността, не се лутат из целия район да събират от каквото им падне, а са там, където могат да съберат най-много нектар за най-кратко време. Естествено по време на цъфтежа на акациите това са - о изненада - акациите. Други тъпи коментари да имаш?
фалшив мед и в България 🎖🎖🎖 Представяте ли си ако не бяха открили фалшив в България? 😂😂😂 Досега не бях се замислял как да проверил дали медът е чист. 3 signs that your honey isn't pure It's unusually runny. Pure honey is typically thick and viscous. ... It doesn't crystallize. ... It's overly sweet.
фалшив мед и в България 🎖🎖🎖 Представяте ли си, ако не бяха открили менте в България? 😂😂😂 До сега не се бях замислял как да проверя дали медът е чист. 3 знака, че медът ви не е чист Необичайно е течен. Чистият мед обикновено е гъст и вискозен. ... Не кристализира. ... Прекалено е сладко.
мда, жълтурЧетата след Короната ни пробутват и лайнян мед ! веднага ембарго ! насерете й копринения път ! не слуЧайно и аФриканците веЧе казват: жълтите "господари" са по-лоши от белите !
Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
До коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Захарта в меда може да навреди на някой диабетик,така са ми казвали.Пчеларя от който купувам мед вади първо акациев мед,стои по-светъл и трудно се взахарява и след два месеца вади друг и му казва билков.Той е по-тъмен,по-сладък и лесно се взахарява.Да и утрин провежда инструктаж на пчелите,само от акациите да събират нектар:)
Не се опитвай да "ми влизаш в мерника", в този форум си от 3 месеца, не си ми интересен😀!
ПрОчети още 2-3 пъти моя коментар, БАВНО И НА ВИСОК ГЛАС, има чанс да разбЕреш к'о съм написал😀!
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
И си цъкна сам + за да изглеждаш по убедителен, СМЕШНИК😀!
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
Турски продукти изобщо не трябва да влизат в ЕС. Там не се работи по никакви стандарти, при отглеждането на зеленчуци и плодове се използват опасни пестициди, които са забранени в ЕС. При всички случаи документацията е фалшифицирана, за да могат да влязат в България. Не знам къде точно по веригата, но няма как да не е. Никъде другаде в ЕС не се продават турски плодове и зеленчуци. Казвам го, защото съм ходил и живял къде ли не, никога не съм виждал турски плодове и зеленчуци в нито един магазин, нито един! Очевидно в България това става, защото държавата е заграбена от турска, руска, арабска и каква ли не още мафия.
Купувайте си български мед от малките производители и няма да сбъркате. При големите търговци (супермаркетите) има по-голяма вероятност да попаднете на китайски или украински (чернобилски) мед.
Купувайте си кристализирал мед (с изключение на споменатия акациев, който трудно кристализира, но има специфичен вкус и трудно ще ви измамят, също и когато се е получил смес с манов мед) и се научете сами да го обработвате термично, ако го предпочитате течен - много внимателно, за да не унищожите ензимите при загряването (ориентировъчно - малко над температурата на човешкото тяло).
Но дори и да има някаква добавка (напр. 5%) в истинския мед, останалите 95% са ценна и полезна за повечето хора храна. В този смисъл страхът от ментета не трябва да ви спира, освен при здравословни проблеми (споменатия диабет и т.н).
Комисията установява, че процентът на фалшифициран мед при последната координирана акция "е значително по-висок от този, получен през 2015-17 г.", когато отклонения от стандарта за качество са намерени в 14% от пробите.
Повече от половината (57%) от операторите са изнесли пратки мед, за които има съмнение, че са подправени с допълнителни захари, а над от 60% (66) от проверените фирми са внесли поне една подозрителна пратка.
Анализът, извършен от Европейския изследователски център, стига до заключение, че основните видове измами с меда са четири:
използване на захарни сиропи за фалшификация на меда и понижаване на цената му, както в страни извън ЕС, така и на територията на ЕС извършване на анализ в акредитирани лаборатории за адаптиране на смеси от мед/захар, за да се избегне възможно откриване от клиенти и официални органи преди операции по внос използване на добавки и оцветители за подправяне на истинския ботанически източник на мед маскиране на истинския географски произход на меда чрез подправяне на информация за проследимост и чрез премахване на цветен прашец.
АААААУУУУУУуууууууу1! Ама, как може такова нещо беее?!? Нали в ЕС щеше да има страхотен контрол и всички храни щяха да са хубави и готини! След всичките процедури се оказа, че вместо да правят хубаво те не само, че не го правят, а се получава по-лошо! И ако продължават в същия стил, какво трябва да очакваме?!? Хубаво или лошо?!?
Никъде другаде в ЕС не се продават турски плодове и зеленчуци. Казвам го, защото съм ходил и живял къде ли не, ======== Ти добре ли си....? Турция е в челните редици сред държавите които експортират плодове и зеленчуци.... Нарежда се на четвърто място в света.... след Китай, Индия и САЩ...
А е световен лидер по експорт на лешници, череши и смокини....!
Всяка година в Турция има между 300...400 хиляди тона реколта от грозде...270 хиляди тона от което се суши и отива за експорт... Което е пак челна позиция в световен мащаб....
По голяма вероятност... стафидите които ядеш са турски...
Не се излагай , бе човек....! Повече данни не искам да ти дам....но става въпрос за огромни количества... И едва ли целия свят е толкова прост и наивен за да ги купува и то с всяка изминала година повече... Миналата година има ръст на експорта с 13%....но теб никой не те задължава да ядеш турски зарзават...
Без майтап, бе Тайпи.... При лешниците е същата работа.... На онова което му викате фъндък (ова)... Между 50....70% от световния берекет на фъндък....е в Анадола....и то само благодарение на една 47 километрова крайбрежна ивица в североизточната част...
Същото е положението и със зехтина в ЕС, най-вече италианския "зехтин" в супермаркетите. В Германия бяха открили минерално масло като разредител в зехтина. Същите италиански марки ги продават и в България.
Медът се смесва с глюкозо-фруктозни сиропи, това е масово. И да, основните играчи в смесването са в Турция и Китай. През годините имаше луда надпревара между европейските лаборатории, които правят анализите на меда, и производителите на сиропи. Наистина е трудно да бъдат хванати примесите, а в България е почти невъзможно - няма квалифицирани лаборатории. Но българският мед по принцип е добър и се използва за подобряване на качествата на медове от други държави. Няколко насоки: 1. Заблуда е, че мед, който кристализира е качествен. Кристализацията само показва, че има определено съотношение фруктоза -глюкоза, типично за масовият мед "букет". Това се постига лесно с добавяне на сиропи. 2. Избягвайте загряване на меда, а ако държите да го направите, само с ниска температура на водата. Разтопен при висока температура мед е дори вреден и не трябва да се консумира. 3. Последен съвет, който можеше и да е единствен - намерете местен производител на мед, пчелар с кошери в чист район и купувайте от него. Платете, колкото ви поиска, не сравнявайте с цените в магазина. Купувате си здраве и подкрепяте хора, които са на изчезване.
Не знам доколко е вярно, че в Европа в българския мед е установявано високо ниво на антибиотици. В България няма лаборатория за изследване на меда. Поне така беше преди няколко години.
😀Ако разбрах правилно статията: В ПОЧТИ ВСИЧКИ държави "фалшифицират" меда! Само не разбрах две неща:1. ЗАЩО са глобили един дукян че продавал "фалшифициран мед"? ДЮкянджията не трябва да прави анализи на меда, купува от производител/посредник и продава ТОВА КОЕТО ПИШЕ НА ТАБЕЛАТА!2. Доколкото рзбрах, част от "фалшификациите" са невЕрно обозначаване на географския район в който е произведен меда, и има добавена захар (за по еФтино).Моля разбирачите да ми обЯснят дали "фалщифициран мед чрез добавка на 3-4-5 % захар" го прави ВРЕДЕН/ОПАСЕН?!?Това за "географския район" не коментирам😀 Снобски изгъзици, ПА И С МЕД😀РАЗБИРА СЕ има разлика между "планински" мед и такъв от полето. ЗА РАЗБИРАЧИТЕ !!! КОЛКО такива има в този..."представителен" форум😀?А имената в България ме РАЗСМИВАХА!!!!!!"АКАЦИЕВ МЕД" видях на една табела (на гурманско изложение). Попитах "представителя": ПИЧ, вие с пушкала ли гоните пчелите казващи на дърветата и шубраците наоколо, или селектирате "калпаЗАНИТЕ" на връщане в кошера? Човекът ме заговори за странният ми акцент и "старобъларският"-тогава още изговарях "чувствУВам" и др. подобни😀
Статията е за очерняне на България. Така е , всичко съсипа Бибитко за 10 години. А преди България цъФФФтеше и връзваше. В България по европейска програма се засадиха маса акациеви гори. Американска акация разбира се. Разбира се където са се грижили за тях са оцелели. Защо не са проверили от ЕК къде са американските акации дето са давани пари?. Така че ако медара е оправен , съвсем нормално е да има акациев мед . .Четох някъде една статия че в България на всеки 30 км се прибавя една билка. Така че и захар да са добавили пак е най добрия мед.
Ха, най-накрая да не сме сред най-големите измамници. Пак лъжем ама явно една идея по-малко от другите ;) Между другото именно тук е проблемът с големите вериги. Искат евтино сирене, кашкавал и т.н. Производителите правят някакъв подобен продукт, а цената е като за истинско нещо. Май - бързо забравихме щандовете с етикети на имитиращи продукти. Защо ли? Да, по удобно е да идеш в голям магазин и да си купиш всичко, но това не бива да дава основание за извиване на ръцете на производителите.
Познавам трима производители на мед. Единият е от Франция и е също и вносител. И тримата казват, че у нас се слага много захарен сироп. Лично купувам от единия - вече е дядо на възраст. От Родопите е и мед т му е билков и горски. Произвежда няколко десетки кила със страхотно качество. Другият също е от Родопите, но произвежда големи количества, прекалено сладък и лепкав. Веднъж купих и повече няма. Медът на французина е от Пиренеите, липов, цветен, кестенов, билков и горски. Невероятен. Водил ме е да гледаме кошерите - подредено, чисто, а помещението за наливане и опаковане на меда е като аптека. Има още доста да се учим.
"В46% от пробите мед, взети в 16 европейски държави, сред които България, както и в Швейцария и Норвегия, е установено прибавяне на захари и други нарушения на директивата за меда, съобщи Съвместният изследователски център - службата за наука и знания на Европейската комисия в четвъртък."
Какви проби са взети, какви са конкретните показатели?
Колко захар е добавена? Какви витамини и минерали е имало преди добавянето?
Крайният химичен състав?
Дали има разлика ако добавя 1% захар или ако са 90% захар?
Иначе честито - разбрахте, че масово се продават фалшификати. БРАВО!
Или си мислихте, че от един тон грозде се произвеждат 200 тона ракия?
Комунизмът е кървава религия, която е избила поне 200 милиона от 1917 година.Повече по въпроса четете тук:
https://knizhen-pazar.net/offsale_products/books/1764162-chernata-kniga-na-komunizma-chast-1-2
Не ми вярвате? Тогава погледнете знамената и флаговете? Не стига ли? Тогава от мен да знаете, че мавзолея на ленин е копие на древноегипетски погребения. А ако не знаете фараоните са полубогове, които са били наследници на древноегипетските богове.
Според западните комунисти и отричащите очевидното всички от Маркс през Ленин, Сталин, та чак до Путин били "нацисти" и "фашисти".
Защо прекалено сладък и лепкав означава задължително, че е фалшификат?
Аз си признавам без бой, че от мед не разбирам. Но теоретично опрашената култура влияе на меда, нали?
Комунизмът е кървава религия, която е избила поне 200 милиона от 1917 година.Повече по въпроса четете тук:
https://knizhen-pazar.net/offsale_products/books/1764162-chernata-kniga-na-komunizma-chast-1-2
Не ми вярвате? Тогава погледнете знамената и флаговете? Не стига ли? Тогава от мен да знаете, че мавзолея на ленин е копие на древноегипетски погребения. А ако не знаете фараоните са полубогове, които са били наследници на древноегипетските богове.
Според западните комунисти и отричащите очевидното всички от Маркс през Ленин, Сталин, та чак до Путин били "нацисти" и "фашисти".
меда си е на практика глюкоза и фруктоза... добавянето на захар едва ли го прави опасен, просто плащаш за менте. все едно да ти продадат вино от 10 лв за 100
☠ ☠ ☠
Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that.
☠ ☠ ☠
До коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":меда си е на практика глюкоза и фруктоза... добавянето на захар едва ли го прави опасен, просто плащаш за менте. все едно да ти продадат вино от 10 лв за 100
Точно това имах изнаподвпредвид като попитах РЕТОРИЧНИЯ въпрос: Дали добавянето на 1-5-15% захар прави медът ОПАСЕН, или просто е измама-плащаш за фашифициран продукт. Диабетиците (поне тези с малко пиипе между ушите, имам приятел такъв) познават проблема и НЕ РИСКУВАТ!
А че в мрежите масово се продава к'ъф ли не мед на к'ви ли не цени...еми как казал навремето един от "секирите"-докато има телета ше има и касапи.
И това с ОГРОМНИТЕ количества на акациев мед (а тя акацията си цъфти определен период, и след това пчелите търсят друго папо) е точно като ОГРОМНИТЕ количества "Асеновградски" Мавруд, или "гроздовите" ракии на "пещерняците" с десетките цистерни разтоварващи украински спирт. До коментар [#67] от "Вашият профил":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
При зехтина (поне италианския) е по лесно: Те производителите там се дебнат един друг, и се портят за разни "фатки" (внос на по евтин зехтин). Бетер тези от районите Кианти и Кианти КЛасико в Тоскана. Но има 1-2 фирми с по скъп (не много, към 30% по скъп) които не фалшифицират-прекалено много държат на реномето си, и пИчелят достатъчно.
Всичко е въпрос на вкус. Употребявам МНОГО зехтин, и съм наясно че няма как зехтин от 10-12 лв/700 мл да е на същото качество с такъв от 25+ лв (на Де Чеки май). От друга страна не съм чак такъв файн'шмекер та да усетя разликата във вкуса (освен киселинността).
С София купувах веднъж на месец и "помас" за инстант'мезе от кисело зеле. И веднъж попаднах на един СТРАХОТНО ароматичен помас (купен месец и кусур преди това). ВЕДНАГА се емнах да купя още от същата верига (Кауфланд май)-ЙОК-НЕМА ГО. И година го търсих при всяко посещение в мрежите-ЙОК. Е, едноктарно се иСкефих и...ТОЛКОЗ!
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
четох че проблема е че мафиотите вкарват някакъв зехтин с ниско качество държат го по разни цистерни докато успеяд да го кръщисат и пробутат като италиански...
☠ ☠ ☠
Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that.
☠ ☠ ☠
Захранват се с инвентиран сироп от мозъкът ти! Ако в България, ако си средно интелигентен, и не можеш да си намериш читав мед, значи наистина си съветски пролетариат.
Това го казва някой който е гледал пчели само на снимка! Върви питай в някой пчеларски магазин коя е най-продаваната им стока! Като им пълниш хранилките с 1-2 кила на седмица според теб какъв мед ще изкараш - липов ли? Една позната от БАБХ се шегуваше, че има два вида пчелари - едните ги наливат със захарен сироп за да изкарат мед, другите държат кошери само за да кандидатстват по де що има европрограми. Е има и трети вид на които това им е хоби, а не прехрана, от този вид пчелари можеш и да намериш читав мед!
The joint OLAF and Bulgarian authorities’ investigations have to the contrary been really conclusive to demonstrate a collusion between the operators (exporter, importer, blender and its clients). These investigations combined site inspection, sampling and examination of computers and phone records. They concluded about the: ‣ use of sugar syrups to adulterate honey and lower its price; ‣ regular recourse to EU-accredited laboratories to adapt honey/sugar blends to elude possible detection by clients and official authorities prior to import operations beginning; ‣ use of additives and of colourings to mimic other honey botanical sources; ‣ deliberate masking of the true geographical origin of honey by forging traceability information.
В Италия имаше ОГРОМЕН скандал с фалшифициран ДОЛНОКАЧЕСТВЕН зехтин, преди 40+/- г, но от тогава нещата се постегнаха. Тяхната Гуардия ди Финанца пипа не зле, а и производителите се портят един друг МАСОВО. Та ВЪВ Италия вече не е лесно ДА ПРОДАВАШ долно'качествен зехтин като качествен.
За ИЗНОС...нещата са диви-правят фирма регистрирана в Южна Италия, с ГОТИНО име, тя си внася евтин зехтин от Испания или Мароко/Тунис, смесват го с 'талянски и го ИЗНАСЯТ "мейд ин ЕС" (ПРЕДИ трябваше ИТАЛИЯ, това правило отпадна отдавна). И го пробутват на местни вносители от ЕС и извън него като "КАЧЕСТВЕН 'талянски зехтин". И пИчелят не зле. Крайният консуматор в 99.9% от слуаите НЕ Е СПОСОБЕН да различи между КАЧЕСТВЕН и "средна ръка минус" зехтин.
Аз съм в тези 99.9%-различаваам само киселинност (и то ако сравнявам два зехтина) и ароматност. И щото не го пия на чашка заран (както докторите и възрастните гърци, 'талянци и 'шпаньолци препоръчват), а само в салати-купувам средна ръка зехтини и не ми пука особено. Щото нЕмам здравословни проблеми та сакън калпав зехтин да ми навреди. Но купувам САМО от мрежи-там знам че чансът да купя ОПАСЕН ЗА ЗДРАВЕТО зехтин е нулев.
Голямите мрежи купуват директно от производителите, ама и производителите имат различни нива на качество, та ...се разбират помежду си.
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
Чакай, сега, броя, 7, 8 човека, вкл двама са ми доста близки, до един произвеждат органичен мед. Естествено, има и калпазани, които работят с големи обеми, но десетки хиляди малки пчелари произвеждат в България точно това - чист мед. В момента единият има над 140 тенекии, от онези от сирене, пълни с мед, искат да му го вземат на едро, но предлагат смешни цени, и той си го държи, казва, че може да стои с векове, нищо нямало да му стане. Та, навътре съм в нещата. При мановият мед, знаеш ли какво е положението, щото сега се сетих за още един, на когото скошерите са забутани на майната си в Странджата, сред гората.
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи."
1932 година.
То остава някой да произвежда и синтетичен мед! Ако имаш в предвид био, това е друга тема! И там ако не познаваш човека, био може да е само надписа, че контрола общо взето е - дай едни пари и получаваш сертификат! Ако гледат в планините по-може да е био, ако наистина няма земеделска земя наоколо, но в равнините - на био меда само надписа е био. Точно защото изкупуват меда на смешни цени, пчеларите масово захранват с инвертиран сироп. Вече го написах, ако на някой пчеларството му е хоби може да си позволи да гледа пчели като хората, на тези които им е прехрана общо взето са принудени да го правят!
Колкото до това! Докато ти броиш колко хора познаваш, аз пък съм гледал по две майки в един кошер. Толкоз за познанията ни по пчеларство и кой какво храни с мозъка си!
Много си зле, ама много, не ми се губи времето да разговарям с радиоточка, сигурно не си и чувал, че повечето земеделски посиви са хибриди, при които не кача не само пчела, но и бръмбари... И, не познавам пчелар, който да разчита на пчелите за да се издържа на 100%, в България, основно, пчеларите го правят за хоби, и да ядат качествен продукт, те и техните близки и приятели, на които го продават.
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи."
1932 година.
До коментар [#77] от "hamiltonf": Що давай, научи ме! Слънчогледа кой го опрашва след като е хибрид и ако не се опраши няма да даде реколта? А рапицана?
.............. Водил ме е да гледаме кошерите - подредено, чисто, а помещението за наливане и опаковане на меда е като аптека. Има още доста да се учим. ............
Купуваме си сравнително големи количества (над 50 кг годишно), половината подаряваме. От различни малки производители.
Веднъж един от медарите в забутано чисто село в Сакар ми се похвали, че започнал да чисти бурените в селската си къща с раундъп (хербицид), защото ходел рядко и не можел да стигне до кошерите. Дворът станал "аптека" :))) Веднага го отписах.
Избягвам да купувам и мед, който дни наред е стоял на слънце на сергия - заради разграждането на ензимите от високата температура.
Избягвам и медове от райони в близост до големи земеделски площи (напр. царевица, кориандър, рапица...), където с голяма вероятност има обработка с хербициди и пестициди. Но дори и този мед е многократно по-полезен от захарните боклуци, които се предлагат в супермаркетите и които децата купуват.
А кристализиралия мед го предпочитам, защото вероятността да е термично обработен неправилно (при висока температура) е по-малка. Освен ако е пресен мед от надежден медар. И никога цената не трябва да е определяща - това е безценна храна, вложен е много труд, вкл. на пчелите :)))
В България почти всички "малки" медари работят доста съвестно, измамите са по веригата от големи търговци нагоре.
Мен ме притеснява това, че пръскат хербициди до самия кошер.
Някои обаче не се притесняват от това :))))
Вярват, че преди пръскането човекът е изнесъл кошерите на безопасно разстояние и че след пръскането хербицидът няма да попадне в отново поставените кошери.
И че след инструктаж пчелите изобщо няма да кацат в близката д кошерите замърсена зона :)))
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
пРезидента!
Рейтинг: 2982 НеутралноТрябва по-често да се правят такива проверки и да се оповестяват нарушителите.
polezen.no
Рейтинг: 512 НеутралноТова добре, но фалшивите илачи никой не гони! Шарлатани с разни провиотици шетат безнаказано!
plamen_b
Рейтинг: 2581 Любопитно... или потребителите, за да не купуват от мошениците! Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
nessarox
Рейтинг: 1320 НеутралноМед купувам само от един възсратен човек от Пловдивско.
Не си губя времето да отговарям на тролове . “Pacta sunt servanda”Ако направят такава проверка в България, % за сиропи в меда ще е по-висок
ChatПКП
Рейтинг: 1513 НеутралноПчелите масово се захранват с инвентиран сироп, вместо да го събират от цветовете, Няма да се учудя ако всъщност съмнителните проби са от такъв "мед" от колкото да е разреждан при преработката му.
Да вярваме на истината
Рейтинг: 2321 НеутралноНормално. Например гръцки търговци, на които продавах преди 20 години искаха да им го правя 90% глюкоза и 10% мед.
А България е огромен производител на мед Има пос път и нас път . Едва ли българин ще ки купи мед от хипермаркет менте.
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 РазстроеноHUGE DRAMA!
яж бахур...мене се пак по ма валнува она милф Натали Трифонова
ChatПКП
Рейтинг: 1513 НеутралноДо коментар [#2] от "шарлатани":
Обърни си внимание на психичното здраве! Надявам се да не е късно!
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 РазстроеноБорисов от тях ли си купи остров? яж бахур...
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
hamiltonf
Рейтинг: 4384 ВеселоВсичко що идва от Турция е боклук, вкл. лекарства - дълга тема, огромна част от български прости потребители, закупилили тр. лекарства, в повечето случаи дори без рц, все едно са на пазар, са с потресаващо разколебани сърдечен ритъм, кръвно налягане, кръвна захар и т .н., буквално с месеци не могат да бъдат овладяни, за тези лекарства няма еврофармацевтичен надзор, ама, кой го интересува, отделно, перилни препарати - много, изключително силни химични съставки, буквално изпиращи и алергенизиращи кожата на ползващите ги, все пак, ние не ядем такива мазнотии като турците, отделно храни с много захар, изключително много захар, във всеки турски десерт захарта е над 60% и до 95%, а, и между другото, в едни популярни прахчета в България за настинка и грип - "Тайлол хот", да, турско производство, познайте колко захар съдържат във всяко едно прахче, пише го в листовката, но кой да прочете, турците знаят, че захарта е 8-пъти по пристрастяваща от едни други екстри?! Но, путинофили от всички страни, съединяйтес!
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.hamiltonf
Рейтинг: 4384 ВеселоДо коментар [#5] от "ChatПКП":
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.Захранват се с инвентиран сироп от мозъкът ти!
Ако в България, ако си средно интелигентен, и не можеш да си намериш читав мед, значи наистина си съветски пролетариат.
karatista
Рейтинг: 3598 Неутралнобританците и турците няма прошка - сичко под ножа! 🚨⛷
mr. Gorbachev, tear down this wall!а що не пуснат някакъв тест като лакмус да си тества човек у дома?
hamiltonf
Рейтинг: 4384 ВеселоПропуснах, а за турските маслини и зехтини нещо обективно чували ли сте!? Знаете ли, че, по стандарт сравнени с испански маслини и зехтин, от средно качество, къде се намират турските от 1 до 10?! А ми да, правилно, турските едва достигат 1+. А, за турските ядки?! Ама, много вкусни били!? Верно?!
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.hamiltonf
Рейтинг: 4384 ВеселоДо коментар [#6] от "Да вярваме на истината":
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.Така е, за които търсят. Ще постна скоро една галерийка от 264 кошера, и около тях само див бодил, липи, мак, бабини зъби, бадем, череши, сини сливи и т. н.
dnevnikar
Рейтинг: 4181 НеутралноUNITED EU UNION
Ааа.. не бива тъй.
България следва да учи от комшийска Гърция що е чист мед.
Това показва резултатът.
Другият също, но крещящо.
Как жертва в Централна Европа, Украйна,
подложена на Военна агресия от Необятен и ЕМрази агресор,
успява да произвежда и доставя чист пчелен мед?
"В България - три от осем
В България са били взети проби от осем фирми,
като при трима (47.5%) се предполагат измами или съучастие в измама, става ясно от доклада на Европейската комисия.
"Разследванията разкриха доказателства за добавка на захарни сиропи
към мед, на лошо практики за обработка на мед и търговия със
захарни сиропи като промишлен мед", се казва в доклада.
Дейността на един от операторите е била частично спряна,
а заведение, което не е било регистрирано, е било глобено,
съобщава Еврокомисията.
От данните в доклада се вижда, че нарушенията са установени при мед, внесен от Китай и от Турция,
докато проби от Гърция и от Украйна са били в съответствие
с изискванията за качеството на меда според евродирективата."
qlx16646882
Рейтинг: 56 НеутралноМи то всичко в ЕС ти е менте. Имаше преди време скандал и с конско месо, с рибни филета и т.н. Масово нищо не отговаря на етикетите. А скоро ще ви пробутват и кренвирши с протеин от хлебарки ...
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3108 Весело😀Ако разбрах правилно статията: В ПОЧТИ ВСИЧКИ държави "фалшифицират" меда!
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhiСамо не разбрах две неща:
1. ЗАЩО са глобили един дукян че продавал "фалшифициран мед"? ДЮкянджията не трябва да прави анализи на меда, купува от производител/посредник и продава ТОВА КОЕТО ПИШЕ НА ТАБЕЛАТА!
2. Доколкото рзбрах, част от "фалшификациите" са невЕрно обозначаване на географския район в който е произведен меда, и има добавена захар (за по еФтино).
Моля разбирачите да ми обЯснят дали "фалщифициран мед чрез добавка на 3-4-5 % захар" го прави ВРЕДЕН/ОПАСЕН?!?
Това за "географския район" не коментирам😀 Снобски изгъзици, ПА И С МЕД😀РАЗБИРА СЕ има разлика между "планински" мед и такъв от полето. ЗА РАЗБИРАЧИТЕ !!! КОЛКО такива има в този..."представителен" форум😀?
А имената в България ме РАЗСМИВАХА!!!!!!"АКАЦИЕВ МЕД" видях на една табела (на гурманско изложение). Попитах "представителя": ПИЧ, вие с пушкала ли гоните пчелите казващи на дърветата и шубраците наоколо, или селектирате "калпаЗАНИТЕ" на връщане в кошера? Човекът ме заговори за странният ми акцент и "старобъларският"-тогава още изговарях "чувствУВам" и др. подобни😀
peen40
Рейтинг: 627 НеутралноДо коментар [#8] от "ChatПКП":
Обърни си внимание на психичното здраве! Надявам се да не е късно!
peen40
Рейтинг: 627 НеутралноДо коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Захарта в меда може да навреди на някой диабетик,така са ми казвали.Пчеларя от който купувам мед вади първо акациев мед,стои по-светъл и трудно се взахарява и след два месеца вади друг и му казва билков.Той е по-тъмен,по-сладък и лесно се взахарява.Да и утрин провежда инструктаж на пчелите,само от акациите да събират нектар:)
qtd231109733
Рейтинг: 532 НеутралноДо коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Опитваш се да се правиш на умен, ама не ти се получава.
1. Медът не е просто храна, като филия хляб. Кило мед не е кило захар. Медът е богат на витамини и минерали и те са важното в състава му. Като ти се куса захар кусай си.
Да ти продават захар вместо мед си е измама. Да не говорим за хората с диабед.
2.Няма абсолютно чист мед, НО, пчелите си падат по ефективността, не се лутат из целия район да събират от каквото им падне, а са там, където могат да съберат най-много нектар за най-кратко време.
Естествено по време на цъфтежа на акациите това са - о изненада - акациите.
Други тъпи коментари да имаш?
Таралеж
Рейтинг: 2010 Неутралнофалшив мед и в България
🎖🎖🎖
Представяте ли си ако не бяха открили фалшив в България?
😂😂😂
Досега не бях се замислял как да проверил дали медът е чист.
3 signs that your honey isn't pure
It's unusually runny. Pure honey is typically thick and viscous. ...
It doesn't crystallize. ...
It's overly sweet.
Таралеж
Рейтинг: 2010 Неутралнофалшив мед и в България
🎖🎖🎖
Представяте ли си, ако не бяха открили менте в България?
😂😂😂
До сега не се бях замислял как да проверя дали медът е чист.
3 знака, че медът ви не е чист
Необичайно е течен. Чистият мед обикновено е гъст и вискозен. ...
Не кристализира. ...
Прекалено е сладко.
Dark Avenger alias Дечо Пора
Рейтинг: 1499 Неутралномда, жълтурЧетата след Короната ни пробутват и лайнян мед !
Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einsteinведнага ембарго !
насерете й копринения път !
не слуЧайно и аФриканците веЧе казват:
жълтите "господари" са по-лоши от белите !
dnevnikar
Рейтинг: 4181 НеутралноUNITED EU UNION
Провал беше е Рубльон Рублев ;)
Т.нар. "шарлатани" изпързаляха рубъла.
Не както камилче още сучещо, но устояващо шантаж.
Рубъла се изложи в самостоятелна изложба изложи се.
Вместе може, но съвместно с МОЧА Вежди и Бойко Руски Орденоносещ
в Музей за Социалистическо искуство.
Така тайно предпочитан от БКП Музей:
Социалистически да е.
Открито, Свободно, го знаем:
за Тоталитарно кво да е.
До коментар [#10] от "шарлатани":
До коментар [#2] от "шарлатани":
Обърни си внимание на психичното здраве!
Надявам се да не е късно!
—цитат от коментар 8 на ChatПКП
Непременно ще взема съвет от Курил, човек с опит:))
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3108 ВеселоДиабетиците ВНИМАВАТ, и доколкото знам-не експериментират. Ама това с "ИНСТРУКТАЖА" ме развесели😀!
До коментар [#20] от "peen40":
------------
До коментар [#21] от "qtd231109733":
Не се ОПИТВАМ да се правя на умен, такъФ съм 😀!
Не се опитвай да "ми влизаш в мерника", в този форум си от 3 месеца, не си ми интересен😀!
ПрОчети още 2-3 пъти моя коментар, БАВНО И НА ВИСОК ГЛАС, има чанс да разбЕреш к'о съм написал😀! THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
qtd231109733
Рейтинг: 532 НеутралноДо коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
И мерника ти е като хумора
Инфантилен
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3108 НеутралноИ си цъкна сам + за да изглеждаш по убедителен, СМЕШНИК😀! THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
oiv111150045
Рейтинг: 807 НеутралноТурски продукти изобщо не трябва да влизат в ЕС. Там не се работи по никакви стандарти, при отглеждането на зеленчуци и плодове се използват опасни пестициди, които са забранени в ЕС. При всички случаи документацията е фалшифицирана, за да могат да влязат в България. Не знам къде точно по веригата, но няма как да не е. Никъде другаде в ЕС не се продават турски плодове и зеленчуци. Казвам го, защото съм ходил и живял къде ли не, никога не съм виждал турски плодове и зеленчуци в нито един магазин, нито един! Очевидно в България това става, защото държавата е заграбена от турска, руска, арабска и каква ли не още мафия.
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 Разстроеноhttps://www.alpharesearch.bg/ яж бахур...
swy46682091
Рейтинг: 411 НеутралноКупувайте си български мед от малките производители и няма да сбъркате.
При големите търговци (супермаркетите) има по-голяма вероятност да попаднете на китайски или украински (чернобилски) мед.
Купувайте си кристализирал мед (с изключение на споменатия акациев, който трудно кристализира, но има специфичен вкус и трудно ще ви измамят, също и когато се е получил смес с манов мед) и се научете сами да го обработвате термично, ако го предпочитате течен - много внимателно, за да не унищожите ензимите при загряването (ориентировъчно - малко над температурата на човешкото тяло).
Но дори и да има някаква добавка (напр. 5%) в истинския мед, останалите 95% са ценна и полезна за повечето хора храна. В този смисъл страхът от ментета не трябва да ви спира, освен при здравословни проблеми (споменатия диабет и т.н).
vagabond66
Рейтинг: 2342 ЛюбопитноАААААУУУУУУуууууууу1!
Ама, как може такова нещо беее?!?
Нали в ЕС щеше да има страхотен контрол
и всички храни щяха да са хубави и готини!
След всичките процедури се оказа,
че вместо да правят хубаво
те не само, че не го правят,
а се получава по-лошо!
И ако продължават в същия стил,
какво трябва да очакваме?!?
Хубаво или лошо?!?
vagabond66
Рейтинг: 2342 ВеселоДо коментар [#7] от "Моа Преател Тайпи":
Няма ли някое видео с нея,
дето да е 18+?
Пусни го да гледаме и ние,
та да се заинтересуваме!
qtd231109733
Рейтинг: 532 НеутралноДо коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Цъкни си и ти, инфантил
Как е полуàва ли се?
eti mehter
Рейтинг: 4117 ЛюбопитноДо коментар [#29] от "oiv111150045":
BukalemunНикъде другаде в ЕС не се продават турски плодове и зеленчуци. Казвам го, защото съм ходил и живял къде ли не,
========
Ти добре ли си....?
Турция е в челните редици сред държавите които експортират плодове и зеленчуци....
Нарежда се на четвърто място в света.... след Китай, Индия и САЩ...
А е световен лидер по експорт на лешници, череши и смокини....!
А европейските страни са и главните партньори...
eti mehter
Рейтинг: 4117 ЛюбопитноДо коментар [#29] от "oiv111150045":
BukalemunВсяка година в Турция има между 300...400 хиляди тона реколта от грозде...270 хиляди тона от което се суши и отива за експорт...
Което е пак челна позиция в световен мащаб....
По голяма вероятност... стафидите които ядеш са турски...
Гошо
Рейтинг: 990 ВеселоДо коментар [#7] от "Моа Преател Тайпи":
ГоШоИ правилно и мен ме вълнува
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 НеутралноЙовка Димитрова
яж бахур...eti mehter
Рейтинг: 4117 ВеселоДо коментар [#29] от "oiv111150045":
BukalemunНе се излагай , бе човек....!
Повече данни не искам да ти дам....но става въпрос за огромни количества...
И едва ли целия свят е толкова прост и наивен за да ги купува и то с всяка изминала година повече...
Миналата година има ръст на експорта с 13%....но теб никой не те задължава да ядеш турски зарзават...
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 Неутралномене туй текстче ма фърли у джаза яж бахур...
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 Неутралноhttps://www.alpharesearch.bg/ яж бахур...
eti mehter
Рейтинг: 4117 ЛюбопитноДо коментар [#40] от "Моа Преател Тайпи":
BukalemunБез майтап, бе Тайпи....
При лешниците е същата работа....
На онова което му викате фъндък (ова)...
Между 50....70% от световния берекет на фъндък....е в Анадола....и то само благодарение на една 47 километрова крайбрежна ивица в североизточната част...
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 НеутралноДо коментар [#42] от "eti mehter":
яж бахур...Public Lecture | Charging Ahead: Batteries of the Future by Yi Cui
https://www.youtube.com/watch?v=vegK1xrsXfk&t=10s
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 Разстроеноhttps://www.youtube.com/@SLAC/videos
яж бахур...eti mehter
Рейтинг: 4117 ЛюбопитноДо коментар [#43] от "Моа Преател Тайпи":
Bukalemunhttps://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/turkiye-bal-uretiminde-dunya-ikincisi-2-2212066/amp/
Но нека се доближим до темата....
Преди малко проверих и се оказа че Турция е втора по производство на пчелна мед ....
Първи са китайците, разбира се
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 Разстроенотоа трол от слак ене-очакван
Getting to the Core of Earth’s Magnetic Field by Ben Ofori-Okai
https://www.youtube.com/watch?v=wMYH1Cp6qRM&t=2509s яж бахур...
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 РазстроеноДо коментар [#45] от "eti mehter":
яж бахур...teh usual cliche?
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 Разстроено"A Different Physics: The Poetics of Discovery" Presented by Lisa Rosenberg
яж бахур...https://www.youtube.com/watch?v=EoZj8av0DKY
????
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 Разстроенотат маст би ню ГЪГЪЛ сес
Public Lecture | How to Bend a Stream of Dark Matter and Make it Shine
https://www.youtube.com/watch?v=-2OvHQ8qVOo яж бахур...
Моа Преател Тайпи
Рейтинг: 2708 РазстроеноBatushka - Litourgiya [Full - HD]
https://www.youtube.com/watch?v=xgfa5UlZAL8&t=1853s яж бахур...
mwd00681360
Рейтинг: 609 НеутралноДо коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Моля разбирачите да ми обЯснят дали "фалщифициран мед чрез добавка на 3-4-5 % захар" го прави ВРЕДЕН/ОПАСЕН?!?
Разреждането с 5-10% вода на виното също не го прави вредно, но е измама на клиента!
mwd00681360
Рейтинг: 609 НеутралноСъщото е положението и със зехтина в ЕС, най-вече италианския "зехтин" в супермаркетите. В Германия бяха открили минерално масло като разредител в зехтина. Същите италиански марки ги продават и в България.
konservator.bg
Рейтинг: 912 НеутралноТова е партията на Радев - ПП - фалшивия свят!
Caps Lock Error! Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.gogo2011
Рейтинг: 1010 НеутралноМедът се смесва с глюкозо-фруктозни сиропи, това е масово. И да, основните играчи в смесването са в Турция и Китай. През годините имаше луда надпревара между европейските лаборатории, които правят анализите на меда, и производителите на сиропи. Наистина е трудно да бъдат хванати примесите, а в България е почти невъзможно - няма квалифицирани лаборатории. Но българският мед по принцип е добър и се използва за подобряване на качествата на медове от други държави. Няколко насоки:
1. Заблуда е, че мед, който кристализира е качествен. Кристализацията само показва, че има определено съотношение фруктоза -глюкоза, типично за масовият мед "букет". Това се постига лесно с добавяне на сиропи.
2. Избягвайте загряване на меда, а ако държите да го направите, само с ниска температура на водата. Разтопен при висока температура мед е дори вреден и не трябва да се консумира.
3. Последен съвет, който можеше и да е единствен - намерете местен производител на мед, пчелар с кошери в чист район и купувайте от него. Платете, колкото ви поиска, не сравнявайте с цените в магазина. Купувате си здраве и подкрепяте хора, които са на изчезване.
mwd00681360
Рейтинг: 609 НеутралноДо коментар [#54] от "gogo2011":
Не знам доколко е вярно, че в Европа в българския мед е установявано високо ниво на антибиотици. В България няма лаборатория за изследване на меда. Поне така беше преди няколко години.
puck_futin
Рейтинг: 3521 НеутралноДо коментар [#36] от "eti mehter":
Сори... Ирански са!
Но... Попадал съм на макаронени изделия в Щатите, Турско производство! Fu*k Your Opinion
oua58686497
Рейтинг: 2671 НеутралноСтатията е за очерняне на България. Така е , всичко съсипа Бибитко за 10 години. А преди България цъФФФтеше и връзваше.
В България по европейска програма се засадиха маса акациеви гори. Американска акация разбира се. Разбира се където са се грижили за тях са оцелели. Защо не са проверили от ЕК къде са американските акации дето са давани пари?. Така че ако медара е оправен , съвсем нормално е да има акациев мед . .Четох някъде една статия че в България на всеки 30 км се прибавя една билка. Така че и захар да са добавили пак е най добрия мед.
Batezuzi
Рейтинг: 1538 НеутралноХа, най-накрая да не сме сред най-големите измамници. Пак лъжем ама явно една идея по-малко от другите ;) Между другото именно тук е проблемът с големите вериги. Искат евтино сирене, кашкавал и т.н. Производителите правят някакъв подобен продукт, а цената е като за истинско нещо. Май - бързо забравихме щандовете с етикети на имитиращи продукти. Защо ли? Да, по удобно е да идеш в голям магазин и да си купиш всичко, но това не бива да дава основание за извиване на ръцете на производителите.
kosa
Рейтинг: 818 Неутрално[quote#57:"oua58686497"][/quote]
Само това , че Украинския мед е СУПЕР е достатъчно да разбереш що за статия е !!!
ink001154975
Рейтинг: 242 НеутралноДо коментар [#55] от "mwd00681360":
като няма какво да кажеш по добре замълчи
ink001154975
Рейтинг: 242 Неутралнопрочетох няколко коментара, доста
потресен съм как и колко абсолютно незнаещи и неразбиращи материята коментират
ужас
uq
Рейтинг: 1776 НеутралноКогато си изследвал 8 проби, е абсурдно да се говори за проценти.
lil_alex
Рейтинг: 2437 ВеселоА пък Джей Пи Морган открили фалшив никел
Gai-jin
Рейтинг: 481 НеутралноПознавам трима производители на мед. Единият е от Франция и е също и вносител. И тримата казват, че у нас се слага много захарен сироп.
Лично купувам от единия - вече е дядо на възраст. От Родопите е и мед т му е билков и горски. Произвежда няколко десетки кила със страхотно качество. Другият също е от Родопите, но произвежда големи количества, прекалено сладък и лепкав. Веднъж купих и повече няма.
Медът на французина е от Пиренеите, липов, цветен, кестенов, билков и горски. Невероятен. Водил ме е да гледаме кошерите - подредено, чисто, а помещението за наливане и опаковане на меда е като аптека.
Има още доста да се учим.
trollhunter
Рейтинг: 3666 Неутрално"В46% от пробите мед, взети в 16 европейски държави, сред които България, както и в Швейцария и Норвегия, е установено прибавяне на захари и други нарушения на директивата за меда, съобщи Съвместният изследователски център - службата за наука и знания на Европейската комисия в четвъртък."
Комунизмът е кървава религия, която е избила поне 200 милиона от 1917 година.Повече по въпроса четете тук: https://knizhen-pazar.net/offsale_products/books/1764162-chernata-kniga-na-komunizma-chast-1-2 Не ми вярвате? Тогава погледнете знамената и флаговете? Не стига ли? Тогава от мен да знаете, че мавзолея на ленин е копие на древноегипетски погребения. А ако не знаете фараоните са полубогове, които са били наследници на древноегипетските богове. Според западните комунисти и отричащите очевидното всички от Маркс през Ленин, Сталин, та чак до Путин били "нацисти" и "фашисти".Какви проби са взети, какви са конкретните показатели?
Колко захар е добавена? Какви витамини и минерали е имало преди добавянето?
Крайният химичен състав?
Дали има разлика ако добавя 1% захар или ако са 90% захар?
Иначе честито - разбрахте, че масово се продават фалшификати. БРАВО!
Или си мислихте, че от един тон грозде се произвеждат 200 тона ракия?
trollhunter
Рейтинг: 3666 ЛюбопитноДо коментар [#64] от "Gai-jin":
Комунизмът е кървава религия, която е избила поне 200 милиона от 1917 година.Повече по въпроса четете тук: https://knizhen-pazar.net/offsale_products/books/1764162-chernata-kniga-na-komunizma-chast-1-2 Не ми вярвате? Тогава погледнете знамената и флаговете? Не стига ли? Тогава от мен да знаете, че мавзолея на ленин е копие на древноегипетски погребения. А ако не знаете фараоните са полубогове, които са били наследници на древноегипетските богове. Според западните комунисти и отричащите очевидното всички от Маркс през Ленин, Сталин, та чак до Путин били "нацисти" и "фашисти".Защо прекалено сладък и лепкав означава задължително, че е фалшификат?
Аз си признавам без бой, че от мед не разбирам. Но теоретично опрашената култура влияе на меда, нали?
Вашият профил
Рейтинг: 2861 НеутралноДо коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠меда си е на практика глюкоза и фруктоза... добавянето на захар едва ли го прави опасен, просто плащаш за менте. все едно да ти продадат вино от 10 лв за 100
Вашият профил
Рейтинг: 2861 НеутралноДо коментар [#56] от "puck_futin":
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠в щатите има и ментосан зехтин... ама се чудя у нас какъв е
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3108 ВеселоТочно това имах изнаподвпредвид като попитах РЕТОРИЧНИЯ въпрос: Дали добавянето на 1-5-15% захар прави медът ОПАСЕН, или просто е измама-плащаш за фашифициран продукт. Диабетиците (поне тези с малко пиипе между ушите, имам приятел такъв) познават проблема и НЕ РИСКУВАТ!
А че в мрежите масово се продава к'ъф ли не мед на к'ви ли не цени...еми как казал навремето един от "секирите"-докато има телета ше има и касапи.
И това с ОГРОМНИТЕ количества на акациев мед (а тя акацията си цъфти определен период, и след това пчелите търсят друго папо) е точно като ОГРОМНИТЕ количества "Асеновградски" Мавруд, или "гроздовите" ракии на "пещерняците" с десетките цистерни разтоварващи украински спирт.
До коментар [#67] от "Вашият профил":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3108 ВеселоСЪЩИЯТ Е...Опс, има и такъв, СЪС СИГУРНОСТ!
При зехтина (поне италианския) е по лесно: Те производителите там се дебнат един друг, и се портят за разни "фатки" (внос на по евтин зехтин). Бетер тези от районите Кианти и Кианти КЛасико в Тоскана. Но има 1-2 фирми с по скъп (не много, към 30% по скъп) които не фалшифицират-прекалено много държат на реномето си, и пИчелят достатъчно.
Всичко е въпрос на вкус. Употребявам МНОГО зехтин, и съм наясно че няма как зехтин от 10-12 лв/700 мл да е на същото качество с такъв от 25+ лв (на Де Чеки май). От друга страна не съм чак такъв файн'шмекер та да усетя разликата във вкуса (освен киселинността).
С София купувах веднъж на месец и "помас" за инстант'мезе от кисело зеле. И веднъж попаднах на един СТРАХОТНО ароматичен помас (купен месец и кусур преди това). ВЕДНАГА се емнах да купя още от същата верига (Кауфланд май)-ЙОК-НЕМА ГО. И година го търсих при всяко посещение в мрежите-ЙОК. Е, едноктарно се иСкефих и...ТОЛКОЗ! THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
Вашият профил
Рейтинг: 2861 НеутралноДо коментар [#70] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠четох че проблема е че мафиотите вкарват някакъв зехтин с ниско качество държат го по разни цистерни докато успеяд да го кръщисат и пробутат като италиански...
ChatПКП
Рейтинг: 1513 ВеселоТова го казва някой който е гледал пчели само на снимка! Върви питай в някой пчеларски магазин коя е най-продаваната им стока! Като им пълниш хранилките с 1-2 кила на седмица според теб какъв мед ще изкараш - липов ли?
Една позната от БАБХ се шегуваше, че има два вида пчелари - едните ги наливат със захарен сироп за да изкарат мед, другите държат кошери само за да кандидатстват по де що има европрограми. Е има и трети вид на които това им е хоби, а не прехрана, от този вид пчелари можеш и да намериш читав мед!
mwd00681360
Рейтинг: 609 НеутралноThe joint OLAF and Bulgarian authorities’ investigations have to the contrary been really conclusive
to demonstrate a collusion between the operators (exporter, importer, blender and its clients).
These investigations combined site inspection, sampling and examination of computers and phone
records. They concluded about the:
‣ use of sugar syrups to adulterate honey and lower its price;
‣ regular recourse to EU-accredited laboratories to adapt honey/sugar blends to elude
possible detection by clients and official authorities prior to import operations beginning;
‣ use of additives and of colourings to mimic other honey botanical sources;
‣ deliberate masking of the true geographical origin of honey by forging traceability
information.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3108 ВеселоДо коментар [#71] от "Вашият профил":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhiВ Италия имаше ОГРОМЕН скандал с фалшифициран ДОЛНОКАЧЕСТВЕН зехтин, преди 40+/- г, но от тогава нещата се постегнаха. Тяхната Гуардия ди Финанца пипа не зле, а и производителите се портят един друг МАСОВО. Та ВЪВ Италия вече не е лесно ДА ПРОДАВАШ долно'качествен зехтин като качествен.
За ИЗНОС...нещата са диви-правят фирма регистрирана в Южна Италия, с ГОТИНО име, тя си внася евтин зехтин от Испания или Мароко/Тунис, смесват го с 'талянски и го ИЗНАСЯТ "мейд ин ЕС" (ПРЕДИ трябваше ИТАЛИЯ, това правило отпадна отдавна). И го пробутват на местни вносители от ЕС и извън него като "КАЧЕСТВЕН 'талянски зехтин". И пИчелят не зле. Крайният консуматор в 99.9% от слуаите НЕ Е СПОСОБЕН да различи между КАЧЕСТВЕН и "средна ръка минус" зехтин.
Аз съм в тези 99.9%-различаваам само киселинност (и то ако сравнявам два зехтина) и ароматност. И щото не го пия на чашка заран (както докторите и възрастните гърци, 'талянци и 'шпаньолци препоръчват), а само в салати-купувам средна ръка зехтини и не ми пука особено. Щото нЕмам здравословни проблеми та сакън калпав зехтин да ми навреди. Но купувам САМО от мрежи-там знам че чансът да купя ОПАСЕН ЗА ЗДРАВЕТО зехтин е нулев.
Голямите мрежи купуват директно от производителите, ама и производителите имат различни нива на качество, та ...се разбират помежду си.
hamiltonf
Рейтинг: 4384 НеутралноДо коментар [#72] от "ChatПКП":
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.Чакай, сега, броя, 7, 8 човека, вкл двама са ми доста близки, до един произвеждат органичен мед. Естествено, има и калпазани, които работят с големи обеми, но десетки хиляди малки пчелари произвеждат в България точно това - чист мед. В момента единият има над 140 тенекии, от онези от сирене, пълни с мед, искат да му го вземат на едро, но предлагат смешни цени, и той си го държи, казва, че може да стои с векове, нищо нямало да му стане. Та, навътре съм в нещата. При мановият мед, знаеш ли какво е положението, щото сега се сетих за още един, на когото скошерите са забутани на майната си в Странджата, сред гората.
ChatПКП
Рейтинг: 1513 ВеселоДо коментар [#75] от "hamiltonf":
То остава някой да произвежда и синтетичен мед! Ако имаш в предвид био, това е друга тема! И там ако не познаваш човека, био може да е само надписа, че контрола общо взето е - дай едни пари и получаваш сертификат! Ако гледат в планините по-може да е био, ако наистина няма земеделска земя наоколо, но в равнините - на био меда само надписа е био.
Точно защото изкупуват меда на смешни цени, пчеларите масово захранват с инвертиран сироп. Вече го написах, ако на някой пчеларството му е хоби може да си позволи да гледа пчели като хората, на тези които им е прехрана общо взето са принудени да го правят!
Колкото до това! Докато ти броиш колко хора познаваш, аз пък съм гледал по две майки в един кошер. Толкоз за познанията ни по пчеларство и кой какво храни с мозъка си!
hamiltonf
Рейтинг: 4384 ВеселоДо коментар [#76] от "ChatПКП":
Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.Много си зле, ама много, не ми се губи времето да разговарям с радиоточка, сигурно не си и чувал, че повечето земеделски посиви са хибриди, при които не кача не само пчела, но и бръмбари... И, не познавам пчелар, който да разчита на пчелите за да се издържа на 100%, в България, основно, пчеларите го правят за хоби, и да ядат качествен продукт, те и техните близки и приятели, на които го продават.
ChatПКП
Рейтинг: 1513 ВеселоДо коментар [#77] от "hamiltonf":
Що давай, научи ме! Слънчогледа кой го опрашва след като е хибрид и ако не се опраши няма да даде реколта? А рапицана?
swy46682091
Рейтинг: 411 НеутралноКупуваме си сравнително големи количества (над 50 кг годишно), половината подаряваме. От различни малки производители.
Веднъж един от медарите в забутано чисто село в Сакар ми се похвали, че започнал да чисти бурените в селската си къща с раундъп (хербицид), защото ходел рядко и не можел да стигне до кошерите. Дворът станал "аптека" :))) Веднага го отписах.
Избягвам да купувам и мед, който дни наред е стоял на слънце на сергия - заради разграждането на ензимите от високата температура.
Избягвам и медове от райони в близост до големи земеделски площи (напр. царевица, кориандър, рапица...), където с голяма вероятност има обработка с хербициди и пестициди. Но дори и този мед е многократно по-полезен от захарните боклуци, които се предлагат в супермаркетите и които децата купуват.
А кристализиралия мед го предпочитам, защото вероятността да е термично обработен неправилно (при висока температура) е по-малка. Освен ако е пресен мед от надежден медар. И никога цената не трябва да е определяща - това е безценна храна, вложен е много труд, вкл. на пчелите :)))
В България почти всички "малки" медари работят доста съвестно, измамите са по веригата от големи търговци нагоре.
Вашият профил
Рейтинг: 2861 НеутралноДо коментар [#79] от "swy46682091":
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠пчелите обикновено не събират меда околло кошерите....
swy46682091
Рейтинг: 411 НеутралноМен ме притеснява това, че пръскат хербициди до самия кошер.
Някои обаче не се притесняват от това :))))
Вярват, че преди пръскането човекът е изнесъл кошерите на безопасно разстояние и че след пръскането хербицидът няма да попадне в отново поставените кошери.
И че след инструктаж пчелите изобщо няма да кацат в близката д кошерите замърсена зона :)))
danielv
Рейтинг: 891 НеутралноТо това е обществена тайна!
stanimirkou
Рейтинг: 345 РазстроеноМного жалко, нищо истинско не остана!