Франция ще забрани "ТикТок" на служебните телефони на държавните служители

Франция ще забрани "ТикТок" на служебните телефони на държавните служители

© ReutersФранция ще забрани използването на китайското приложение за споделяне на видеа "ТикТок" на служебните телефони на държавните служители, заяви министърът на държавната служба Станислас Герини в своя акаунт в "Туитър", предаде "Ройтерс".


"За да гарантира киберсигурността на нашите администрации и държавни служители, правителството реши да забрани развлекателни приложения като "ТикТок" на служебните телефони на държавните служители", каза той в изявление.


Герини добави, че от няколко седмици няколко европейски и международни партньори на Франция приемат мерки за ограничаване или забрана на изтеглянето и инсталирането на приложението "ТикТок" от техните администрации.
Герини отбеляза, че приложенията за развлечение нямат достатъчно ниво на киберсигурност и защита на данните, за да бъдат разположени на оборудването на администрацията, добавяйки, че забраната влиза в сила незабавно и че правителствените служби ще следят дали се спазва.


Той каза, че могат да се правят изключения по професионални причини, като например институционална комуникация на администрацията.


Редица западни правителства и институции забраниха "ТикТок" през последните седмици, включително парламентът на Обединеното кралство, нидерландската и белгийската администрация и парламентът на Нова Зеландия.


В края на миналия месец Европейската комисия и Съветът на ЕС забраниха "ТикТок" на телефоните на персонала поради съображения за киберсигурност.


В световен мащаб нараснаха опасенията за възможността китайското правителство да има достъп до данните за местоположението и контактите на потребителите чрез "БайтДенс", китайската компания - майка на "ТикТок".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK