Анализ на отпадните води потвърди, че Антверпен е "кокаиновата столица" на Европа

Анализ на отпадните води потвърди, че Антверпен е "кокаиновата столица" на Европа

© ReutersАнализът на отпадните води на белгийския град Антверпен, извършен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, потвърди, че той има най-висока консумация на кокаин в Европа, като само за една година употребата му се е увеличила с 50%, съобщи в. "Брасълс таймс", цитиран от белгийската новинарска агенция "Белга".


Концентрацията на наркотика в отпадъчните води е била 2.5 пъти по-висока в Антверпен отколкото в Брюксел, който е на четвърто място по употреба на кокаин в Европа.


Не е тайна, че Антверпен е епицентърът на бизнеса с кокаин, тъй като картелите виждат в огромното белгийско пристанище по-лесна възможност за избягване на митническите проверки. Въпреки че властите са запознати с проблема, огромните мащаби на трафика правят изключително трудно неговото ограничаване, още по-малко пък нанасянето на решаващ удар.


Страхът от наркомафията превзема цели квартали в Антверпен
Страхът от наркомафията превзема цели квартали в Антверпен
На пристанището се преместват 7.5 милиона контейнера годишно и всяко забавяне може да доведе до прекъсване на веригите за доставки на целия континент.


Пресяването на съдържанието е невъзможна задача - аналогията с търсенето на игла в купа сено важи в пълна степен. Това, което прави пристанището толкова практично за всеки бизнес, е местоположението му: 60% от покупателната способност на ЕС се намира в радиус 500 километра, което го прави идеална транзитна точка.


Анализът на отпадните води, извършен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, показва, че в Антверпен има и най-голямо потребление на веществото.


Нещо повече - той констатира как употребата на кокаин е по-концентрирана в близост до мястото, където той достига за първи път до европейските брегове.


Все повече кокаин – превземат ли безскрупулни наркобанди и Германия
Все повече кокаин – превземат ли безскрупулни наркобанди и Германия


Фламандският град обаче не е само начална точка при разпространението на наркотици на целия континент; не е изненадващо, че някои от стоките, които преминават през пристанището, се доставят в непосредствена близост до него.


Министърът на правосъдието Венсан ван Кикенборн твърди, че около 10% от кокаина, преминаващ през пристанището, е предназначен за вътрешния пазар (най-вече за Нидерландия и Великобритания).


Макар че всяка година се поставят нови рекорди по отношение на количеството конфискувани наркотици, предлагането все още не е намаляло, а цените на улицата остават стабилни.


По оценки на експерти през миналата година са били заловени едва 11% от кокаина, преминаващ през Антверпен. Смята се, че трябва да бъдат спрени 20%, за да се окаже реално въздействие върху бизнес модела.


Европол разби кокаинов суперкартел, контролирал близо една трета от трафика в Европа
Европол разби кокаинов суперкартел, контролирал близо една трета от трафика в Европа

Борбата за постигане на тази цел обаче ще отнеме години и може никога да не бъде успешна, пише "Брасълс таймс".


Неотдавнашни разследвания разкриха мащабите на корупцията в логистичния и правния сектор, когато белгийската федерална полиция успя да хакне сървъри за криптирани съобщения на наркокартели. Престъпниците все по-често прибягват до тактиката да сплашват служители.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK