Мароко ограничи износа на домати, за да им свали цената у дома

Само най-скъпите сортове могат да се изнасят за Европа, за да се насити вътрешния пазар с по-достъпна продукция и цените да паднат

© Reuters

Само най-скъпите сортове могат да се изнасят за Европа, за да се насити вътрешния пазар с по-достъпна продукция и цените да паднатМароко ограничи износа на домати, за да намали цените на вътрешния пазар, съобщи Ройтерс в петък.


Северноафриканската държава, голям експортьор на зеленчуци за Европа, ограничи износа на домати от края на февруари и го забрани изцяло за седмица, за да свали цените, каза в петък ръководителят на основната група износители на плодове и зеленчуци в страната.


Лахусин Адердур, ръководител на Федерацията на мароканските износители на плодове и зеленчуци, съобщи пред Ройтерс, че Министерството на земеделието се е договорило за дневна квота за износ на домати миналия месец, преди да спре целия износ от 18 до 22 март, и да свали още по-надолу квотата до 700 тона на ден от четвъртък.
В петък на износителите беше дадена квота от 1000 тона, по-малко от обичайните 1500 тона, каза той.


Продукти с по-високи цени, като чери домати, които представляват повече от половината от износа на домати, не са включени в ограниченията, каза Адердур.


Лошото време в Мароко и Испания попречи на реколтата от зеленчуци тази година, което доведе до недостиг в Европа и до по-високи цени.


Френското правителство договори с водещи супермаркети ниски цени за основни храни
Френското правителство договори с водещи супермаркети ниски цени за основни храни


Търговците се опасяват, че намаляването на износа ще удари пазарния им дял на ключови пазари в ЕС и във Великобритания.


"Ние не успяваме да спазваме нашите дългосрочни договори за доставка", каза един търговец, отбелязвайки, че повечето договори с британски клиенти се подписват една година напред на фиксирани цени.

"Доверието в Мароко като стабилен доставчик на домати за пазара на ЕС и Обединеното кралство е заложено на карта", добави той.


Министърът на земеделието отказа коментар. Въпреки това, попитан за инфлацията в четвъртък, говорител на правителството каза, че е невъзможно да се говори за износ, докато вътрешните цени на храните са високи.


Инфлацията в Мароко накара централната банка да увеличи референтния си лихвен процент за трети пореден път с 50 базисни пункта до 3% миналия вторник.


Над 80% от българите са ограничили потреблението на храни заради високи цени, сочи проучване
Над 80% от българите са ограничили потреблението на храни заради високи цени, сочи проучване

Инфлацията при храните скочи до 20.1% миналия месец, с което общата инфлация достигна 10.1%, несравнимо ниво от 80-те години на миналия век.


"Очакваме нормалната експортна дейност да се възобнови, когато производството се подобри", каза Адердур.


Мароко наложи ограничения и миналата година, но ги премахна, след като вътрешните цени паднаха.


Тази година основният регион за производство на домати в Мароко - Сус-Маса, очаква производство от 695 хил. тона, което е спад от 975 хил. тона спрямо 2022 г.,по данни на министерството на земеделието.


Забраните за износ може да накарат производителите да се насочат към производството на чери домати или други продукти, които не са ограничени, каза един износител.


"Гледайки производствените разходи сега заедно със забраните за износ... кръглите домати вече не са печеливш бизнес", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK