Жителите на Берлин отхвърлиха идея градът да стане климатично неутрален до 2030 г.

Жителите на Берлин отхвърлиха идея градът да стане климатично неутрален до 2030 г.

© ReutersРеферендумът в Берлин, който щеше да обвърже града с целта да стане климатично неутрален до 2030 г., се провали, обяви кметът на града Франциска Гифи, цитирана от "Ройтерс".


Мярката щеше да принуди новото консервативно местно правителство да инвестира сериозно във възобновяема енергия, ефективност на сградите и обществен транспорт.


Ако тя беше приета, Берлин щеше да се превърне в един от малкото големи европейски градове със законово обвързваща цел да стане климатично неутрален до седем години.
Резултатът от неделното гласуване "показва, че мнозинството от берлинчаните виждат и че исканията на референдума не биха могли да се изпълнят - дори и ако бъдат превърнати в закон", каза Гифи.


Европейският съюз миналата година постави началото на схема за подпомагане на 100 града във и извън блока да станат климатично неутрални до 2030 г., но схемата и финансовата подкрепа, която предлага, не са правно обвързващи.


Референдумът беше тест за това дали германците или поне жителите на Берлин искат политиката на Германия в областта на климата, която сега цели да направи най-голямата икономика в Европа климатично неутрална до 2045 г., да бъде по-амбициозна. Климатичните активисти, които инициираха гласуването, казаха, че целта на правителството е твърде далеч в бъдещето, за да предотврати глобалното затопляне да надхвърли 1.5 градуса по Целзий.


За разлика от предишните референдуми в Берлин - включително този, призоваващ за експроприация на големи наемодатели или за съдбата на бившето летище Темпелхоф - референдумът за климата в неделя щеше да бъде правно обвързващ за правителството в Берлин.


Той се състоя в момент, когато германската консервативна партия Християндемократически съюз преговаря за възможна коалиция със социалдемократите в града след победа на повторни избори, изтласквайки Зелените в опозиция.


За да се превърне предложението в законодателство, мнозинството от гласоподавателите на референдума трябваше да отговорят положително на въпроса дали искат промяната. Освен това, за да бъде референдумът юридически обвързващ, с "да" трябваше да гласуват поне 25% от всички имащи право на глас. Тоест за успеха на референдума бяха необходими около 608 хиляди гласа "да", посочва ДПА.


Но към 20:40 ч. местно време имаше малко под 441 хил. гласа в подкрепа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK