Португалия премахва временно ДДС върху основни храни, за да ограничи инфлацията

Антониу Коща

© Reuters

Антониу КощаЛявото правителство на Португалия планира да премахне временно данък добавена стойност (ДДС) върху 44 основни хранителни продукта за шест месеца, за да ограничи високата инфлация, обяви премиерът Антониу Коща, цитиран от "Ройтерс" и БТА.


Мярката е част от споразумение, подписано с производители и търговци, насочено към стабилизиране на цените, каза Коща. Финансова подкрепа за фермери и говедовъди също е планирана като част от сделката, която се очаква да струва 600 милиона евро.


Португалия спира златните визи и ограничава Airbnb, за да се справи с жилищната криза
Португалия спира златните визи и ограничава Airbnb, за да се справи с жилищната криза


Спирането на ДДС върху хляб, тестени изделия, ориз, мляко, яйца, кисело мляко, сирене, олио, масло, месо и риба може да бъде удължено след първоначалния шестмесечен период, допълни той. Ставката за основни храни е 6 процента.
Законодателният пакет все още не е приет от парламента, където правителството на Коща има мнозинство.

Годишната потребителска инфлация в Португалия достигна 8.2 процента през февруари, малко под 8.5 процента, регистрирани за еврозоната, на която Португалия е член. Но инфлацията при храните наскоро надхвърли 20.1 процента.

В Португалия много хора изпитват трудности да свържат двата края поради значително по-ниските заплати в сравнение с други страни в Западна Европа.


Коща отдаде високата инфлация основно на руската инвазия в Украйна и предупреди, че покачването на цените може да продължи дори след като мерките влязат в сила. "Никой не знае колко дълго ще продължи тази война и докато продължава, има риск производствените разходи да се повишат допълнително", посочи той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK