Френският парламент призна Гладомора за геноцид

Френският парламент призна Гладомора за геноцид

© ReutersФренският парламент призна вчера за геноцид големия глад в Украйна в началото на 30-те години на миналия век - Гладомора, предизвикан от съветските власти и станал причина за смъртта на милиони хора, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


В резолюция, приета почти единодушно (с 168 гласа срещу 2), депутатите призоваха правителството да последва примера им, като отговори с това на силните очаквания на Киев във връзка с този болезнен спомен, съживен от руското нашествие в страната.


Гладоморът "е историята на една организирана варварщина", "използване на глада като политическо оръжие", заяви депутатът Ан Жанте, която първа постави подписа си под текста на резолюцията, приета в присъствието в пленарната зала на украинския посланик във Франция. В края на изказването си Жанте заяви: "Да живее свободна Украйна."
Резолюцията бе подписана от представители на седем от общо десетте политически групи в Националното събрание (долната парламентарна камара) с изключение на групите на радикалната левица "Непокорна Франция", комунистите и крайнодесния "Национален сбор".


Никой не може да отрече, че е имало престъпление, но "дали е ставало дума да бъде изтребен украинският народ като такъв", запита депутатът Бастиан Лашо от "Непокорна Франция", чиято група не участва в гласуването.


Комунистите единствени гласуваха против текста, смятайки, че парламентаристите нямат право да поемат ролята на историци и съдници. "Отказваме да съдействаме за политизиране на явления, свързани с паметта и историята", обясни депутатът Жан-Пол Льокок.

В началото на февруари българското Народно събрание взе решение, с което обяви Гладомора в Украйна от 1932-1933 г. за геноцид.

В края на миналата година Европейският парламент също призна в резолюция глада, причинен от съветския режим в Украйна през 1932-1933 г., за геноцид.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK