Възрастни швейцарки завеждат първото дело за климата в съда по правата на човека

Възрастни швейцарки завеждат първото дело за климата в съда по правата на човека

© ReutersНад 2 хил. възрастни швейцарки обединиха силите си за дело, започнало в сряда в Европейския съд по правата на човека, твърдейки, че "печално недостатъчните" усилия на тяхното правителство да се бори с глобалното затопляне нарушават човешките им права, предаде "Ройтерс".


Първото дело за изменението на климата в съда в Страсбург беше заведено от група швейцарски пенсионерки, които твърдят, че бездействието на страната им пред лицето на повишаващите се температури ги излага на риск от смърт по време на горещите вълни.


Възрастни швейцарки завеждат първото дело за климата в съда по правата на човека

© Reuters
Очаква се делото да бъде последвано от други две и да създаде важен прецедент, тъй като адвокатите на жените се стремят към амбициозно решение, което може да принуди Берн да намали емисиите на въглероден диоксид много по-бързо от планираното.


Няколко десетки от жените, към които се присъединиха поддръжници и климатични активисти от "Грийнпийс", се събраха пред съдебната зала преди началото, държейки банери и цветя.


Бруна Молинари, на 81 години, страда от астма, която по думите ѝ се влошава от прекомерната топлина. Тя каза пред "Ройтерс", че се надява резултатът поне да е от полза за бъдещите поколения. "Като баба и майка смятам, че те имат право да имат климат, който е по-добър от този, който имаме ние", заяви тя, кашляйки през цялото време.


Възрастни швейцарки завеждат първото дело за климата в съда по правата на човека

© Reuters


Стефани Брандер, член на асоциацията Възрастни жени за защита на климата, смята, че правителството е подценявало групата досега.


"Бяхме взети за стари жени, които нямат ясна представа за проблемите... и мисля, че сега това може да се обърне срещу тях", коментира тя пред "Ройтерс" извън съдебната зала.


Швейцарското правителство, което два пъти печели в местни съдилища в шестгодишната съдебна битка, твърди, че делото е недопустимо.


Възрастни швейцарки завеждат първото дело за климата в съда по правата на човека

© Reuters


Осем други правителства се присъединиха към делото и едно от тях, това на Ирландия, трябва да се обърне към съда по-късно в сряда.

Съдът ще разгледа и дело, заведено от Дамян Карем, член на Европейския парламент от френската Зелена партия, който оспорва отказа на Франция да предприеме по-амбициозни мерки за климата.
Би Би Си отбелязва, че температурите в Швейцария се покачват по-бързо от средното за света и има все по-чести горещи вълни.


Една от активистките, Елизабет Стерн, заяви пред медиата: "Поради изменението на климата има повече горещини и по-възрастните жени страдат повече. Те умират по-често по време на тези горещи вълни".


"Някои хора казват, защо се оплаквате, така или иначе ще умрете. Но ние не искаме да умрем само защото нашето швейцарско правителство не успя да предложи прилична климатична политика", допълни тя.


Швейцарското правителство не отрича, че изменението на климата може да повлияе на здравето, но казва, че то не може да бъде обвързано конкретно със здравето на възрастните жени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK