ЕС договори по-амбициозни цели за възобновяемата енергия за 2030 г.

ЕС договори по-амбициозни цели за възобновяемата енергия за 2030 г.

© ReutersПреговарящите от Европейския съюз постигнаха политическо споразумение в четвъртък за по-амбициозни цели за увеличаване на използването на възобновяема енергия до 2030 г. - важен стълб в плановете на блока за борба с климатичните промени и прекратяване на използването на руски изкопаеми горива, предаде "Ройтерс".


Страните от ЕС и Европейският парламент се договориха, че до 2030 г. 27-те държави членки ще получават 42.5% от енергията си от възобновяеми източници като вятър и слънце, заяви евродепутатът Маркус Пипер в "Туитър".


Политическата сделка сега трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и страните от ЕС, преди да стане закон. Тези гласувания обикновено са формалност, с която сделката се одобрява без промени.
Новият закон ще замени настоящата цел на ЕС за 32% дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

ЕС е получил 22% от енергията си от възобновяеми източници през 2021 г., но нивото варира значително между страните. Швеция е начело сред 27-те държави членки със своя дял на възобновяема енергия от 63%, докато в Люксембург, Малта, Нидерландия и Ирландия възобновяемите източници съставляват по-малко от 13% от общото потребление на енергия.
Бързото преминаване към възобновяема енергия е от решаващо значение, ако ЕС иска да постигне целите си във връзка с климатичните промени, включително правно обвързваща цел за намаляване на нетните емисии на парникови газове с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.


ЕС освен това се зарече да сложи край на зависимостта си от руските изкопаеми горива до 2027 г. - и планира да направи това най-вече чрез местно произведена нисковъглеродна енергия.


Какво са е-горивата и могат ли да направят колите климатично неутрални
Какво са е-горивата и могат ли да направят колите климатично неутрални

Постигането на новите цели ще изисква огромни инвестиции във вятърни и соларни паркове и укрепване на електропреносните мрежи в Европа за интегриране на повече чиста енергия.


Европейската комисия заяви, че ще са необходими допълнителни инвестиции в размер на 113 милиарда евро във възобновяема енергия и водородна инфраструктура до 2030 г., ако страните от ЕС искат да прекратят зависимостта си от руските изкопаеми горива.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK