Румънският сенат одобри декриминализиране на някои случаи на злоупотреба с власт

Марчел Чолаку

© European parliament (Multimedia centre)

Марчел ЧолакуСенатът на Румъния одобри в сряда законопроект, декриминализиращ някои случаи на злоупотреба с власт в ход, напомнящ опитите за отслабване на борбата срещу корупцията, които предизвикаха големи улични протести преди шест години, предаде "Ройтерс".


Румъния е една от най-корумпираните държави в Европейския съюз според "Трансперънси интернешънъл", а Брюксел държи нейната съдебна система под специален мониторинг от присъединяването ѝ към ЕС през 2007 г. Европейската комисия препоръча премахване на механизма за наблюдение в края на миналата година.


Законопроектът, внесен от депутати от трипартийното коалиционно правителство, гласи, че престъплението злоупотреба със служебно положение, която причинява финансови щети под 250 хил. леи (50 481 евро), вече не трябва да бъде наказуемо.


Как животът в Румъния стана по-добър от този в Унгария и привлече инвеститори, бягащи от войната
Как животът в Румъния стана по-добър от този в Унгария и привлече инвеститори, бягащи от войната
Сега законопроектът отива в долната камара на парламента, която има последната дума.


Депутатите от коалицията заявиха, че законопроектът е необходим, за да се приведе наказателният кодекс в съответствие с решения на Конституционния съд. Съдът каза, че за престъплението злоупотреба със служебно положение трябва да има минимален праг, без да посочва конкретно ниво.


В сряда Марчел Чолаку, лидерът на Румънската социалдемократическа партия, коалиционен партньор и най-голямата партия в парламента, заяви, че е поискал от министерството на правосъдието да препоръча адекватен праг, допълвайки, че неговата партия ще одобри нивото, препоръчано от експерти.

През 2017 г. предишно правителство на социалдемократите се опита да декриминализира злоупотреба със служебно положение, водеща до щети под 200 хил. леи чрез извънреден указ. По това време тогавашният лидер на партията беше съден за злоупотреба със служебно положение.

Указът предизвика критики от страна на главните съдии и прокурори, групи за граждански права, дипломати, Европейската комисия и Държавния департамент на САЩ и доведе до месеци на улични протести в цялата страна.


Разследванията на прокурорите за борба с корупцията са разкрили конфликт на интереси, злоупотреба с власт, измами и възлагане на държавни поръчки в замяна на подкупи сред политически партии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK