Банкери бяха признати за виновни в улесняване на "Портфейла на Путин" да отваря сметки в Швейцария

Путин и Ролдугин се здрависват, след като руския президент е наградил музиканта за откриването на концертна зала в Санкт Петербург през 2016 г., заради която с държавни средства е реставрирано цяло имение

© Reuters

Путин и Ролдугин се здрависват, след като руския президент е наградил музиканта за откриването на концертна зала в Санкт Петербург през 2016 г., заради която с държавни средства е реставрирано цяло имениеЧетирима банкери, помагали на близък приятел на руския президент Владимир Путин да прехвърли милиони франкове през сметки в швейцарски банки, бяха осъдени за липса на старание при финансови транзакции, съобщи Ройтерс.


Четиримата, работили за швейцарското поделение на "Газпромбанк" бяха признати за виновни в четвъртък за подпомагане на Сергей Ролдугин, концертиращ виолончелист, наречен от швейцарското правителство "портфейла на Путин".


Банкерите - трима руснаци и един швейцарец, са съдействали на Ролдугин, който е кръстник на най-голямата дъщеря на Путин Мария, да депозира милиони франкове в сметки в швейцарски банки между 2014 и 2016 г.


Как "Портфейлът на Путин" беше оставен да отваря сметки в швейцарска банка
Как "Портфейлът на Путин" беше оставен да отваря сметки в швейцарска банкаМъжете, които не могат да бъдат идентифицирани съгласно швейцарските закони, бяха признати за виновни на изслушване в окръжния съд в Цюрих и получиха условни присъди от по седем месеца.


"Поставени лица"


Случаят подчертава как хора като Ролдугин са били използвани като "подставени лица", се казва в обвинителния акт, видян от Ройтерс, начин да се скрият истинските собственици на пари.


В Швейцария банките са задължени да отхвърлят или прекратяват бизнес отношения, ако има съмнения относно самоличността на договарящата страна.


Четиримата банкери са помогнали на Ролдугин да управлява две банкови сметки в "Газпромбанк" в Цюрих, през които са изтичали милиони франкове, без да извършват достатъчно проверки, каза съдът.


Обвинението твърди, че те не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския собственик на средствата, макар да е видимо, че е неправдоподобно Ролдугин да разполага с подобни средства.


В случая са замесени суми от около 30 милиона швейцарски франка (31.84 милиона долара), каза прокурорът Ян Хофман.


Банкерите не са отклонили заявленията за отваряне на сметки, въпреки че музикантът, който фигурира в списъка на санкционираните руснаци в Швейцария, няма вписана дейност като бизнесмен.


Обвинението се позова на интервю на Ролдугин за в "Ню Йорк таймс", в което той признава, че не е бизнесмен и че не притежава милиони, посочва Ройтерс.


"Богат, защото е приятел на Путин"


Ролдугин е сред десетките членове на вътрешния кръг на Путин, санкционирани от Запада, включително Швейцария, след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г.


"Всички доказателства противоречат на това, че Сергей Ролдугин е истинският собственик на активите.Банкерите не са спазили правилата и затова трябва да бъдат наказани", заяви обвинението по време на процеса.


В миналото Путин е описвал Ролдугин като приятел, брилянтен музикант и благодетел, който честно е спечелил малко пари от миноритарен дял в руска компания.


По-рано Кремъл отхвърли всякакви предположения, че средствата на Ролдугин са свързани с руския лидер, като ги определи като "антируска путинофобия".


Защитата твърди, че Ролдугин е потвърдил писмено миналата година, че банката правилно го е идентифицирала като действителен собственик на сметките. Тя изтъкна, че обвиняемите не са имали основания да се съмняват, че музикантът е истинският собственик на сметките, тъй като е било "правдоподобно" Ролдугин да е богат, защото е бил приятел на Путин.


"Сергей Ролдугин не е просто виолончелист и диригент, но и фаворит на Кремъл, който очевидно е имал достъп до специални финансови възможности, които му позволяват да натрупа значително богатство", смята защитата, цитирана от Ройтерс.


Въпреки че този вид фаворизиране може да бъде неодобрено в Швейцария, това не е от значение за случая, каза защитата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK