Спорна мярка ще решава жилищния проблем в Португалия

Антониу Коща

© Reuters

Антониу КощаЛявоцентристкото правителство в Португалия възнамерява да се бори с жилищната криза в страната посредством серия от мерки, най-спорната от които е т.нар. силово отдаване под наем на свободни имоти, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Кабинетът на Антониу Коща обяви снощи, че ще прибягва до тази стъпка, ако имотът е неизползван повече от две години. Това обаче ще се случва само в региони със сериозна гъстота на населението и ще важи само за апартаменти, но не и за къщи.


Марката е част от програмата "Повече жилища", обявена през февруари и одобрена вчера от министерския съвет. По официални данни в 10-милионната страна има над 700 хил. празни имота.
Програмата предвижда строителство на достъпни жилища, както и прекратяване на издаването на лицензи за имоти, предвидени за ваканции и почивки.


Португалия спира златните визи и ограничава Airbnb, за да се справи с жилищната криза
Португалия спира златните визи и ограничава Airbnb, за да се справи с жилищната криза

Лисабон планира освен това да замрази наемите по сключените вече договори за наем на имоти, а повишенията по новите да не бъдат повече от 2 на сто годишно. Собствениците на имоти, отдавани под наем, ще получат данъчни облекчения, а в бъдеще държавата ще започне да отдава под наем свободни държавни имоти.


Властите освен това планират да сложат край на програмата "Златна виза", която дава възможност на чужденци извън ЕС да получат право на пребиваване в Португалия, ако инвестират в недвижими имоти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK