Спорна мярка ще решава жилищния проблем в Португалия

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 2209 Весело

  Комунисти сър :-)

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 5463 Любопитно

  Абе това левите защо имат толкова много безумие под шапките си? Няма как с регулации да се постигне благоденствие, най много всички да станат еднакво бедни.

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 2209 Весело

  Абе това левите защо имат толкова много безумие под шапките си? Няма как с регулации да се постигне благоденствие, най много всички да станат еднакво бедни.
  —цитат от коментар 2 на danvan


  А, ти защо галсуваш за градската левица? Или си мислиш, че Киро, Асен и Божанков са аФтентияно десни?

  ХА-ХА

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4356 Неутрално

  Тия са авери на БМБ. същите кухи комундрели.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  "Лисабон планира освен това да замрази наемите по сключените вече договори за наем на имоти, а повишенията по новите да не бъдат повече от 2 на сто годишно."

  Да, като немците. Резултатът е, че строителството спря. Не се избива да строиш при лихви над 3%, а доходността да ти е 2% и отделно амортизации и т.н. С това ще западне сградния фонд, нищо друго. И фиктивни договори ще се започнат да се появяват.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  "комунисти, Сър"!!!

 7. 7 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  В Португлия няма жилищен проблем , има предостатъчно жилища и много пустеещи , дори са по евтини от България ... Проблема е , че има няколко зони с от големите им градове , които представляват под процент от цялата територия , в които всички искат да имат имот за да живеят в него или да го отдават под наем,...

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 5463 Неутрално

  [quote#3:"Нелсън Мандела"][/quote]

  Тихичко тролче, не се опитвай да импровизираш. Карай по опорките, там поне се излагаш не-повече от другия форумен тролетарият.

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на aleksandarr
  aleksandarr
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Проблема с празните имоти се решава единствено с огромно увеличаване на градските данъци. Трябва да бъде неизгодно да си държиш имота празен като инвестиция.

 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Тези имат ли си конституционен съд да разпердушинят тази болшевишка идиотщина?

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Да превърнем Лисабон в София

 12. 12 Профил на gbn48395586
  gbn48395586
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нелсън Мандела":

  За манталитета на Бойко Борисов е много показателно едно негово спонтанно изказване от първия му мандат, по повод липсата на места в детските градини. Тогава той остро отрече реституцията на градски имоти, които могат да се използват за детски градини. Значи според него щом държавата има нужда - дай да вземем на хората имотите насилствено или ако вече са взети и следва да се върнат (та поне малко от малко да се възстанови справедливостта с 45 години закъснение) то да не се връщат! Тогава просто се издаде, че има мислене на комунист и пълно неуважение към неприкосновеното право на частна собственост (а най-вероятно и към всички други принципи на пазарната икономика).

 13. 13 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":

  "Абе това левите защо имат толкова много безумие под шапките си? Няма как с регулации да се постигне благоденствие, най много всички да станат еднакво бедни."


  Това са твоите хора, баш проевропейци и част от левашко-соросоидната сбирщина окупирала ЕС.

 14. 14 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 2209 Весело

  До коментар [#12] от "gbn48395586":

  Боко е престъпник и мисли като такъв, за това прилича и на комунист, защото всички те са такива.
  Лошото е, че и пробутваните от "правилния" олигар Прокопи, Кирчо, Асенчо, Гелчо, Рашко, Божанчо и т.н. са със същото мислене ;-)

  всички са от Добрите Сили (ДС) ;-)

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 15. 15 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#5] от "alx061154739":

  Регистрираш на БУКИНГ и готово

  ГоШо
 16. 16 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Проблема с празните имоти се решава единствено с огромно увеличаване на градските данъци. Трябва да бъде неизгодно да си държиш имота празен като инвестиция.
  —цитат от коментар 9 на aleksandarr


  Ако данъкът е висок, а наемите могат да се увеличават с процент под инфлацията какво се случва? Фиктивно отдаване, липса на ново строителство, липса на ремонти (въшни, вътрешни). Или всички почват да продават, пазарът се сгромолясва, банките реват заради скок на лошите кредити. Нормален човек не би направил това, но левичарите играят популистка игра, от която накрая боли.

 17. 17 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нелсън Мандела":За манталитета на Бойко Борисов е много показателно едно негово спонтанно изказване от първия му мандат, по повод липсата на места в детските градини. Тогава той остро отрече реституцията на градски имоти, които могат да се използват за детски градини. Значи според него щом държавата има нужда - дай да вземем на хората имотите насилствено или ако вече са взети и следва да се върнат (та поне малко от малко да се възстанови справедливостта с 45 години закъснение) то да не се връщат! Тогава просто се издаде, че има мислене на комунист и пълно неуважение към неприкосновеното право на частна собственост (а най-вероятно и към всички други принципи на пазарната икономика).
  —цитат от коментар 12 на gbn48395586


  проблемът с детските градини е, че се уплътняват кварталите. Строителни разрешителни за нови квадратури жилищна площ трябва да се издават в даден квартал, само ако има осигурени места в детските градини в района. Тогава инвеститорите могат да се кооперират и да купят парцели на които да вдигнат детски градини, които да отдават под наем на частна или държавна детска градина. След това общината да им разреши ново строителство, което уплътнява. По същия начин както при новото трябва да има осигурено паркомясто така трябва да има и осигурено място в детско заведени, пък и в училище после.

 18. 18 Профил на aleksandarr
  aleksandarr
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#16] от "alx061154739":

  Наемите се увеличават но това как води до фиктивно отдаване? Пазара рухва само при балон, а това рухване е неизбежно и е по безболезно при по ранен етап. Високи местни данъци позволяват по добра инфраструктура и повече обществени разходи което води до повече работни места и по високи заплати. Данъчното облагане на София е безумно ниско.

 19. 19 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#12] от "gbn48395586":

  Това са глупости , в нито един важен град или столица от комунистическият блок като Берлин , Прага , Вршава и тн , имототите не бяха върнати реституирани в реални граници, в провинцията нивити бяха върнати , но в центровете на столиците имотите и терените с обществено значение си останаха държавни , а собственици бяха компенсирани финансово ...

 20. 20 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#16] от "alx061154739":Наемите се увеличават но това как води до фиктивно отдаване? Пазара рухва само при балон, а това рухване е неизбежно и е по безболезно при по ранен етап. Високи местни данъци позволяват по добра инфраструктура и повече обществени разходи което води до повече работни места и по високи заплати. Данъчното облагане на София е безумно ниско.
  —цитат от коментар 18 на aleksandarr


  Държавата не е най-добрият стопанин на парите и минавайки през данъците се губи доста от триене. При ГЕРБ се губи много. Кофти инфраструктура за много пари. Видно е навсякъде.
  Нали си наясно, че данъците ги плаща населението. Данъците върху имотите се прехвърлят в наема, въпреки че не пряко, но реално се. Вдигаш данъците скачат наемите. Вече, ако ограничиш растежа на наемите се получава друго. В нашата система, просто разкарваш наемателя и търсиш друг на по-висок наем. В немската е по-трудно, заради по-добрата защита на наемателите. Въпреки това и там има врътки - отдаваш го за ползване на роднини или сключваш само срочни договори за наем.
  В момента има доста празни жилища. За тези празни жилища е плаща обаче такса смет, въпреки че те не генерират смет. С други думи, ако се направи честно, на количество смет таксата на пълнтие апартаменти ще скочи с 50%, и това ще удари не тези, които имат повече от едно жилище (те реално няма да плащат повече), а тези само с едно. По същия начин е за местния данък. Жилището е празно, но се плаща местен данък. Празните жилища не ползват инфраструктурата, но въпреки това плащат за нея. Общината събира не малко пари, но ги разходва зле...вместо да пълни партийни джобове можеше да прави инфраструктурата качествено и не по няколко пъти.

 21. 21 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#20:"alx061154739"][/quote]

  Като се увеличат данъците за необитаемите жилища ще стане неизгодно да се купуват жилища като инвестиция. Което ще остави като купувачи само хората ,които купуват,за да живеят в тях. А и много жилища ще излязат на пазара .И в двата случая цените ще се понижат.

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3158 Неутрално

  Добре, а като ще сложат таван на наемите и задължително отдаване под наем на празните жилища, държавата ще компенсира ли собствениците за щетите, нанесени от квартирантите? Защото едно е доброволно да даваш жилище под наем, друго е държавата да те задължи.
  Защото нещата винаги имат и две страни, някои собственици не искат квартиранти за да не им повредят имота.
  От друга страна тези, които имат повече жилища могат да живеят във всяко от тях по 1-2 месеца, колкото да не са каже, че не са използвани.

 23. 23 Профил на aleksandarr
  aleksandarr
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#20] от "alx061154739":

  Това за Германия не го разбрах с фиктивния договор? В Лондон например council tax е грубо 20 % от наема на имота. Общината не се интересува кой го плаща и си чака всеки месец 20 %. То си е до теб и наемателя как ще се договорите кой да го плаща. И да направиш фиктивен договор това няма да ти спести пари. И в София като стане 20% града ще започне да изглежда различно.

 24. 24 Профил на Positive
  Positive
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В Португлия няма жилищен проблем , има предостатъчно жилища и много пустеещи , дори са по евтини от България ... Проблема е , че има няколко зони с от големите им градове , които представляват под процент от цялата територия , в които всички искат да имат имот за да живеят в него или да го отдават под наем,...
  —цитат от коментар 7 на Kalinoff Ivan


  Това е като да кажеш, че в България няма проблем с цените на жилищата, има толкова пустеещи и евтини имоти по селата, но всички искат да живеят в София...

  Проблемът в Португалия е, че наемите са изключително високи, първо защото всичко възможно се дава под наем на туристи, и второ защото на ИТ-тата, които работят дистанционно, много им харесва да живеят там - климата е приятен, хората също, цените в магазините и по заведенията са ниски, те съответно нямат поблем да плащат супер-високите наеми. Португалците за сметка на това не получават особено високи заплати и имат проблем да се конкуриратс тях като наематели.

  Цените на жилищата в Лисабон са 2-3 пъти по-високи от жилищата в центъра на София.

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  А виж в Хавана няма жилищна криза. Защото са решителни комунисти, а не евросоциалисти опортюнисти.

 26. 26 Профил на Positive
  Positive
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Добре, а като ще сложат таван на наемите и задължително отдаване под наем на празните жилища, държавата ще компенсира ли собствениците за щетите, нанесени от квартирантите?
  —цитат от коментар 22 на pamela


  Депозитът за наематели в Лисабон е 4-5 наема. Наемите са доста високи. Другият вариант е да имаш поръчител - като при банков кредит, за да си наемеш имот дългосрочно.

 27. 27 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#24] от "Positive":

  Имам познати в Лисабон , живеят в краен квартал и цените на имотите са по евтини отколкото в Младост ,която е краен квартал на София и съпоставим с такъв на Лисабон . Проблем с сцени и достъпност няма дори и в самият Лисабон или Порто ,имат проблеми с цените и достъпността само в някои квартали в културно историческите центрове , където местните се конкурират за жилищна площ с туристите ...

 28. 28 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Болшевиките на Ленин са капиталисти в сравнение с тези комунииди. Къде е свещената и неприкосновена частна собственост. И това не е в Северна Корея или Куба. И как точно ще докажат, че не обитавам собственото си жилище. Направо да национализират. Комунизмът не е само идеология и партийна принадлежност. Той е много повече състояние на духа.

 29. 29 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#24:"Positive"][/quote]

  То затова има над 200 хиляди необитаеми жилища в София, щото всички искали да живеят в София. Масово хората от провинцията емигрират,а не отиват в София.

 30. 30 Профил на aleksandarr
  aleksandarr
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#29] от "cxn421127689":

  Е нормално е да има. Когато на края на годината платиш 200 лв. ти е все едно дали имаш наематели. Ако го направят 1200 лв ще излязат рязко на имотният пазар много апартаменти и улиците ще изглеждат различно.

 31. 31 Профил на Positive
  Positive
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#24] от "Positive":Имам познати в Лисабон , живеят в краен квартал и цените на имотите са по евтини отколкото в Младост ,която е краен квартал на София и съпоставим с такъв на Лисабон . Проблем с сцени и достъпност няма дори и в самият Лисабон или Порто ,имат проблеми с цените и достъпността само в някои квартали в културно историческите центрове , където местните се конкурират за жилищна площ с туристите ...
  —цитат от коментар 27 на Kalinoff Ivan


  Сестра ми живее в Лисабон от 5 години :)
  Младостите, и четирите, колкото и крайни да Ви се виждат, са сравнително скъпи квартали в София. Крайни квартали в София са Обеля и Овча купел примерно.

 32. 32 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  В Португлия няма жилищен проблем , има предостатъчно жилища и много пустеещи , дори са по евтини от България ... Проблема е , че има няколко зони с от големите им градове , които представляват под процент от цялата територия , в които всички искат да имат имот за да живеят в него или да го отдават под наем,...
  —цитат от коментар 7 на Kalinoff Ivan


  Общо взето като в БГ. Няколко прилични оазиса и всичко друго леш. Класическа банановизация. След векове историците ще пишат дисертации на тема "Причини за западането и демографски срив на европейските държави, неминуемо последвал краткия възход след влизането им в ЕС".

 33. 33 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#31] от "Positive":

  Те не ми се виждат крайни , а са крайни квартали , това , че са скъпи не ги прави по малко крайни квартали , след тях е полето... Дадох пример с Младост , защото се вижда , че нито в София , нито в Португалия има жилещен проблем , проблема са работните места и инфраструктурата , която да позволява бърз транспорт ... И не просто цялото население на Португалия иска да живее в няколко града , това е долу горе постижимо, те са десетина милиона , те искат да живеят само в определени квартали на тези няколко града , защото в по крайните квартали няма работа , а и транспорта куца , е това вече няма как да стане ...

 34. 34 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 159 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":

  А че в Британия , като няма регулации та са прокопсали в тази сфера. Кризата е даже по-голяма. Каста на богатите и имащи , каста на недосегаемите на социалните помощи и другите да се оправят както могат .

 35. 35 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#5] от "alx061154739":

  ''С това ще западне сградния фонд'' - че то в Лисбоа фасадите са по-зле от панелките в Б-я...

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK