До дни идват 16.75 млн. евро компенсации от ЕС за зърното, правителството може да ги удвои

Европейската помощ ще покрие половината от загубите на зърнопроизводителите, за останалите те ще трябва да разчитат на българското правителство

© Reuters

Европейската помощ ще покрие половината от загубите на зърнопроизводителите, за останалите те ще трябва да разчитат на българското правителствоСлужебното правителство може да удвои размера на компенсациите, които българските производители ще получат заради загубите си, причинени от вноса на украинско зърно. Това съобщи източник от Европейската комисия в петък.


В четвъртък страните членки одобриха България да получи 16.75 млн. евро, като обезщетение за най-засегнатите производители, които обявиха, че търпят загуби заради решението на ЕС да премахне търговските мита за украински внос, за да подпомогне Киев да оцелее икономически в условията на война.


Еврокомисарят за земеделие Януш Вочеховски анонсира сумата миналата седмица като част от пакет финансова помощ за трите най-засегнати от проблема държави - България, Полша и Румъния.
Според решението, което ще бъде публикувано в близките дни, националните власти могат да увеличат до 100% сумата, предоставяна от ЕС, а също да предоставят допълнителна държавна помощ на производителите, каза източник от Европейската комисия.


Очаква се европейските средства да пристигнат в бюджета на правителството през следващата седмица, като след това земеделското министерство ще трябва да определи критерии за разпределение на парите, както и максималния размер, който може да получи един производител, преди парите да стигнат до фермерите.


Комисията съобщи, че вече работи по отпускането на втори финансов пакет от помощи, който ще бъде предоставен на България, Полша и Румъния - трите най-засегнати от безмитния внос на украинско зърно европейски държави.


ЕС може да осигури още средства за земеделци, ощетени от търговията с украинско зърно
ЕС може да осигури още средства за земеделци, ощетени от търговията с украинско зърно

Тази седмица правителството обяви, че смята да поиска допълнително 50 млн. евро, но източникът от комисията каза, че по-реалистично ще е да се очаква вторият транш от компенсации да бъде в същия порядък като първия.


За "Дневник" източникът обясни, че размерът на компенсацията от ЕС се определя така, че да покрива до 50% от щетите на производителите в резултат на мярката, като се разчита втората половина да бъде покрита от националните власти.


Като база за изчисление на сумата, която се полага на засегната държава, се преценява ценовата разлика от стойността, на която се внася украинското зърно и средната цена на местния пазар. Допълнителен оценъчен критерий е най-ниската цена, която получават местните производители, както и загубата на стойност на продукцията, която реализират на местния пазар.


Източникът посочи, че недостигащата сума може да се допълни чрез отпускането на държавна помощ, което вече е направено от Полша например, както и че Европейската комисия ще разгледа приоритетно такова искане, ако то постъпи в Брюксел за одобрение.


Нова предпазна клауза


Европейската комисия е поискала удължаване с още една година на безмитния внос на украински стоки в ЕС и очаква одобрението на страните членки и на Европейския парламент, тъй като сегашното решение изтича на 6 юни.


В новото решение е предвидена допълнителна защитна клауза, която позволява на страните членки да поискат от Европейската комисия да отмени временно безмитния внос, ако той се отразява негативно на европейския пазар.


При задействане на клаузата Европейската комисия ще анализира ситуацията на пазара и в срок от три месеца ще излезе с решение дали е необходимо да се върнат митническите мита. На всеки два месеца Брюксел ще проверява ефекта от мярката и ще се задейства при необходимост.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK