"Мислят, че са над закона": Насилие в Гърция заради опити да се опази древното наследство на Миконос

"Мислят, че са над закона": Насилие в Гърция заради опити да се опази древното наследство на Миконос

© European commission (audiovisual service)Под прикритието на тъмнината в странична улица на Атина в началото на март археологът Манолис Псарос бил нападнат, докато вървял към колата си. Било 20:30 часа, по-късно, отколкото обикновено държавният служител се прибирал от офиса си в сградата на министерството на културата под Акропола, разказва "Гардиън".


"На следващия ден имаше обща стачка и трябваше да прегледам документите си за Миконос", казва Псарос, който отговаря за острова. "Спомням си как се приближих до колата, но след това всичко е размазано", допълва той. "Знам само, че бях ударен по главата отзад с такава сила, че изгубих съзнание."


Когато дошъл в съзнание в болничното легло на 8 март, бил със счупени ребра, счупен нос и толкова силно наранени очи, че зрението му остава увредено.
За лекарите това били рани, които казвали: Псарос очевидно е бил ритан и удрян при нападение, носещо всички белези на професионален удар. 52-годишният мъж е имал късмета да оцелее.


Няколко седмици по-късно последиците от нападението, което можеше да остане незабелязано, се усещат в цяла Гърция.

Докато полицията задълбочава разследването си, фокусът пада върху най-известния остров за партита в Европа, където строителното безумие е поставило археологическата служба, натоварена със защитата на богатото културно наследство на Миконос, във война със строителните предприемачи.

През последното десетилетие Псарос ръководи отдела, който издава разрешителни за строеж за популярното място в Егейско море.


"Всичко около нападението е показателно за това колко извън контрол е излязла ситуацията в Миконос", казва Деспоина Кутсумба, която председателства Асоциацията на гръцките археолози. "Ясно е, тъй като няма други мотиви, че това е удар в мафиотски стил, извършен от хора, които са следвали Манолис от работа. Става въпрос за огромни бизнес интереси и целта е била да всее страх в сърцата на археолозите".


Дясноцентристкото правителство на Гърция изглежда е съгласно. От министър-председателя Кириакос Мицотакис до правоприлагащите органи и местните служители - имаше консенсус, че аномията, която е в основата на незаконното строителство на една от най-популярните дестинации в Гърция, е свързана с престъпление, за което извършителите все още не са открити.

От години Миконос е място за забавление на богатите; неговите барове, заведения за хранене и плажове все повече носят огромни печалби. Но бруталното нападение срещу Псарос разкри и една по-тъмна страна.

На 22 март, когато Мицотакис свика среща на висши министри от кабинета, за да обсъдят случая, официални лица открито описваха Миконос като "държава в държавата".


Изразявайки тези опасения, гръцкият премиер предупреди, че ще бъдат наложени мерки за обществен ред. Очаква се да пристигне първият от 100 допълнителни служители по сигурността, включително полицаи, разследващи финансови престъпления, екологични и строителни инспектори. Мерките срещу незаконното строителство в селските райони, както на Миконос, така и на съседните острови, също ще се засилят.


"Немислимо е, че има остров, на който някои хора смятат, че са над закона", каза министър-председателят Мицотакис, като допълни, че за справянето с подобна ситуация е нужна решителност.


Гръцката общност от археолози, група от не повече от 1000 души, отдавна се смята за пазител на изключителното историческо наследство на страната. За мнозина те са последната опора срещу опустошенията, които все повече се свързват с туризма.


Но тъй като секторът съставлява 25% от БВП - и е най-големият двигател на гръцката икономика - това е деликатен акт на балансиране, който гарантира признаването на нуждата от посетители и запазването на естествената красота, която също ги примамва в страната.

Драматичното завръщане на туризма след пандемията не помогна. Предвид че Гърция очаква още един рекорден сезон - миналата година тя беше третото най-посещавано място на земята - опасенията на археолозите, принудени да се справят с прословутата бавна бюрокрация, нямат голямо значение за инвеститорите.

Глобите, налагани на нарушителите за изграждане на вили, хотели и плажни барове близо до или на древни места, "са нищо" в сравнение с възможните печалби, казват местни жители.


През последните години инвеститори от Близкия изток също обявиха противоречиви планове за изграждане на туристическо селище с пристанище, където да могат да акостират суперяхти.


"Искаме държавата да бъде съюзник, за да защити нашия остров", каза наскоро кметът на Миконос Константинос Кукас. "Искаме да се засилят механизмите за контрол и, разбира се, отхвърляме всяка заплаха срещу държавни служители. Днес това са археолозите, утре ще бъдем ние", допълни той.


Времето, казва Кутсумба, е от съществено значение: преди две седмици колежка от Миконос също е получила заплашителни съобщения. "Ако правителството има предвид това, което казва, ще трябва да започне да разрушава незаконни сгради", отбелязва ръководителят на археологическата асоциация.


"В момента това е Миконос, но по-късно ще бъде някой друг остров. Дойде време за действие и това означава изпращане на булдозери. Това е единственият език, който ще разберат. Трябва да се даде пример и трябва да се даде сега."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK