Полският земеделски министър подаде оставка заради украинското зърно

Полският земеделски министър подаде оставка заради украинското зърно

© ReutersПолският министър на земеделието Хенрик Ковалчик съобщи в сряда, че ще подаде оставка на фона на нарастващия гняв сред фермерите относно въздействието на украинския внос на зърно върху цените.


Полските фермери протестират от седмици, недоволни, че украинският износ на зърно, вместо да бъде реекспортиран извън ЕС, се натрупва в страната, потискайки вътрешните цени и причинявайки финансови проблеми на фермерите.


По оценки на Европейската комисия Полша наред с България и Румъния е сред най-засегнатите от решението на ЕС да позволи безмитен внос на украинска селскостопанска продукция.


Полски фермери заплашват да "съсипят" визитата на Зеленски заради спора за зърното
Полски фермери заплашват да "съсипят" визитата на Зеленски заради спора за зърното
В понеделник Европейската комисия заяви, че е получила писмо от 5 държави (Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия), в което се настоява за незабавни действия, включително за връщане на митата за вноса на украинско зърно.


Еврокомисарят за земеделието Януш Войчеховски, който е поляк, заяви в края на март, че би подкрепил ограничения за вноса на украинско зърно в ЕС.


Европейски компенсации


Миналата седмица беше одобрен пакет от компенсации от 56 млн. евро за зърнопроизводителите в България, Полша и Румъния, от който за България са предвидени 16.75 млн. евро, а за Полша - 29.5 млн. евро.


Миналата седмица експерти от еврокомисията обясниха пред "Дневник", че обезщетенията са изчислени така, че покриват 50% от щетите, като се разчита останалата половина да бъде компенсирана от съответната държава, която може да отпусне безвъзмездни средства за зърнопроизводителите или да им предостави държавна помощ.


До дни идват 16.75 млн. евро компенсации от ЕС за зърното, правителството може да ги удвои
До дни идват 16.75 млн. евро компенсации от ЕС за зърното, правителството може да ги удвои


Комисията съобщи, че работи по подготовката на втори пакет от безвъзмездна помощ, която ще бъде "в подобен мащаб".


Нова предпазна клауза


Еврокомисията съобщи, че е внесла пред Европейския парламент и страните членки предложение за удължаване с една година на митническите облекчения за украински внос, които засягат всички стоки, изнасяни от Киев в ЕС, които не са обхванати от безмитната търговия, предвидена от подписания между двете страни договор за свободна търговия.


В новото предложение, което трябва да влезе в сила в началото на юни, има допълнителна защитна клауза, която дава възможност за връщане на митата, в случай че се докаже, че облекченията водят до сериозни последствия за европейския пазар. За да бъде задействана тя обаче, което може да стане по искане на една или повече държави, щетите трябва да са за целия европейски пазар, а не да имат само регионални измерения, каза говорителят на еврокомисията.

"Главната ни цел е да подкрепим Украйна, при условие че общият пазар не е сериозно засегнат", посочи той, добавяйки, че комисията отчита, че някои държави са изправени пред трудности във връзка с решението за безмитен внос и затова им се предлагат финансови компенсации.


Говорителят каза, че възможността, която ЕС дава на Украйна да изнесе земеделската си продукция, блокирана от Русия, е допринесла за свалянето на цените на храните в световен мащаб.


Варшава вече обяви, че ще удвои парите, които се дават като обезщетение от европейския бюджет на фермерите за сметка на национални средства в размер на 280 млн. злоти (около 60 млн. евро).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK