Италия върна достъпа до ChatGPT

Италия върна достъпа до ChatGPT

© ReutersИталия, единствената европейска държава, забранила използването на чатбота, базиран на изкуствен интелект ChatGPT, поднови достъпа до него, съобщи Ройтерс в петък.


Достъпът е възстановен, след като неговият производител OpenAI е изяснил проблеми, повдигнати от италианския орган за защита на данните, каза говорител на OpenAI в петък.


OpenAI, подкрепен от "Майкрософт", изведе ChatGPT офлайн в Италия миналия месец, след като органът за защита на данните в страната, временно забрани чатбота и започна разследване за предполагаемо нарушаване на правилата за поверителност от приложението за изкуствен интелект.
В отговор компанията увери, че ще осигури по-голяма видимост на своята политика за поверителност и формуляра за отказ от потребителско съдържание.


Евросъюзът създаде специално звено за ChatGPT след искане на Испания
Евросъюзът създаде специално звено за ChatGPT след искане на Испания


На потребителите от ЕС ще бъде предоставен нов формуляр, за да упражнят правото си да възразят срещу използването на лични данни за обучение на своите модели, каза говорител на компанията.


Италианският орган за защита на личните данни обвини OpenAI, че не успява да провери при регистрация възрастта на потребителите на ChatGPT, за които се предполага, че са на 13 или повече години.


Регулаторът потвърди, че чатботът отново е онлайн, но добави, че продължава проучването на създателя на ChatGPT OpenAI.


Чатботът на "Майкрософт": Чувствам, обичам те, искам да живея и унищожавам
Чатботът на "Майкрософт": Чувствам, обичам те, искам да живея и унищожавам

Регулаторът, известен като "Гаранте", приветства стъпките, предприети досега за справяне с опасенията си, и каза, че се надява OpenAI да изпълни допълнителни искания, по-специално относно проверката на възрастта и информирането на италианците за използването на техните данни, съобщава Ройтерс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK