Сътресения в германската партия "Зелените" след поражението на изборите в Бремен

Майке Шефер

© Reuters

Майке ШеферВодещият кандидат на "Съюз 90/Зелените" в изборите, произведени в германската провинция Бремен през уикенда, заяви, че вотът е показал, че тя няма да участва в следващото провинциално правителство, предаде ДПА, цитирана от БТА.


"Като водещ кандидат си направих извода от резултата вчера и през следващия законодателен мандат няма да съм сенатор", каза в понеделник Майке Шефер, бивш сенатор по околната среда и мобилност.


Изборите в най-малката германска провинция бяха "драматично" поражение, призна съпредседателят на местното представителство на "Зелените" Флориан Пфефер.
Действащият кмет на Бремен Андреас Бовеншулте, кандидат на изборите от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц, спечели неделните избори с голяма преднина.

Според последните резултати на изборната комисия в провинцията "Зелените" са събрали 11.7% от гласовете на избирателите, което е най-лошото им представяне в Бремен от 20 години. На парламентарните избори през 2019 г. те успяха да съберат 17.4%.

Отвъд местните предизвикателства обаче "Зелените" срещат предизвикателства и на федерално ниво. Те управляват в коалиция с лявоцентристката ГСДП на Шолц и Свободната демократическа партия (СДП), ориентирана в полза на бизнеса. От миналата година "Зелените" значително изгубиха позиции в националните проучвания.


Една от причините е недоволството, предизвикано от проектозакона на министъра на икономиката Роберт Хабек, свързан с инсталирането на термопомпи. Според закона инсталирането на нови газови и петролни отоплителни системи в Германия трябва да бъде забранено още от 2024 г.


Много хора се страхуват от възможно покачване на цените, въпреки че няма план за задължителна смяна на съществуващите отоплителни системи.


Друга причина са обвиненията в шуробаджанащина, отправени срещу държавния секретар в министерството на икономиката и близък съюзник на Хабек - Патрик Грайхен.


Според проучване, проведено от "Югав", рейтингът на Хабек рязко пада. От юни 2022 г. одобрението му сред гражданите е паднало от 50% на 27%.


"Роберт Хабек, поваленият любимец", написа колумнистът Йозеф Вагнер във вестника "Билд".


Рейтингът на министъра на външните работи Аналена Бербок от "Зелените" също е занижен, въпреки че не колкото този на Хабек.


"Нямахме попътен вятър на федерално ниво, там има причини за това", каза лидерът на "Зелените" Омид Нурипур в нощта на изборите.


Не е ясно дали Бовеншулте ще има нужда от подкрепата на "Зелените", за да сформира коалиционно правителство в Бремен. Коалиция между ГСДП и социалдемократите също е възможен вариант.


Също толкова неясно е как ще се отрази загубата на "Зелените" в Бремен на коалицията на Шолц в Берлин.


"Зелените" и СДП, които според проучвания едва преодоляха 5-процентната бариера за повторно влизане в парламента, сега искат да увеличат позициите си.

Резултат от избори с такъв дисбаланс - ГСДП като победител, СДП и "Зелените" с разклатени позиции - може да бъде опасен за стабилността на коалицията.

"Като цяло ние тук, в Берлин, в правителството, трябва да видим как можем да подобрим нещата", заяви лидерът на ГСДП Ларс Клингбайл.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK