Питие за добро здраве: В Германия расте интересът към безалкохолното вино

Питие за добро здраве: В Германия расте интересът към безалкохолното вино

© Надежда Чипева, КапиталВината с добър аромат или букет са най-добри, когато става въпрос за създаване на вино без алкохол, според германски сомелиер, цитиран от ДПА.


"Само едно добро вино може да стане безалкохолно", казва Феликс Фишер, ръководител на избата в Kolonne Null, базирана в Берлин компания, която подбира вина от Европа и премахва алкохола от тях.


Той и екипът му са прекарали последните четири години в проучване как този процес влияе върху вкуса на вината.
Интересът в областта расте и повече винарни и кооперативи на лозари предлагат безалкохолни вина, казва Ернст Бюшер от Германския институт по виното.


Въпреки това делът на безалкохолния ризлинг, розе или кюве е бил по-малко от 1% от общото потребление на вино в Германия през 2022 г., отбелязва той.


Съотношението обаче нараства, като продажбите в сектора на търговията на дребно с храни са се увеличили с около 18% през 2022 г., въпреки че няма налични абсолютни данни.


Прогноза на института за пазарни проучвания IWSR предполага годишен ръст от 7%, казва Михаел Деген от Messe event management, базирана в Дюселдорф. Той ръководи водещия международен панаир за вино ProWein.


"Без алкохол и нискоалкохолно е важна тенденция, коментира той. Вече изобщо не можеш да я заобиколиш."

Тенденцията се дължи на по-голямата информираност за здравето от страна на по-младото поколение и променящото се потребителско поведение, според организаторите на изложението.
"Освен по-младите хора много жени също искат безалкохолно вино", казва мениджърът по продажбите Вилхелм Кайхер от кооперативната винарна Heilbronn.


От тези, които все повече харесват безалкохолни вина, 60 до 66 процента са жени според представително проучване, проведено от института за пазарни проучвания Nielsen през 2020 г.


Освен това има хора, които "обичат да пият нещо с вкус на вино, но лекарят е казал, че би било добре, ако вече не пият вино", допълва Кайхер.


Кооперативът продава между 80 и 100 хил. бутилки безалкохолно вино всяка година, 6 до 8 процента от общото производство, казва той.


"Ризлингът е един от най-продаваните", казва съоснователят и шеф на компанията Филип Рьосле от Kolonne Null. Неговият екип продава около 700 хил. бутилки, два пъти повече, отколкото когато са започнали.


"Липсата на приемливо безалкохолно съчетание с храна" е това, което дало на Рьосле идеята за бизнеса. Преди се е занимавал с изкуство.


Хората понякога са много разумни при избора си да купят безалкохолно вино, казва Мариан Коп, управляващ директор на кооператива Lauffener Weingärtner. "Хората искат да се присъединят към пиенето на вечеря, но не искат алкохол."

Често обаче безалкохолното вино все още не отговаря на очакванията, допълва той. "Ние просто се учим, както се научи бирената индустрия, която е 40 години пред нас", отбелязва Коп. "Но сега сме в момент, в който разочарованието бързо намалява."

"Много хора, които искат да избягват алкохола, когато пият вино, смятат, че вместо това може да пият гроздов сок", отбелязва Бюшер. "Но той съдържа само плодовите нотки от гроздето." Липсва му "виненият" вкус, който идва само от ферментацията, добавя той.


Благодарение на новите технологии и по-добрите процеси виното без алкохол е много по-вкусно, отколкото преди само няколко години, казва Бюшер.


"Например деалкохолизирането на вина сега се извършва по много благоприятен за аромата начин при сравнително ниски температури под 30 градуса по Целзий."


Германските производители са международни лидери в производството, отбелязва той.


По думите на Бюшер се губи около 15% от обема на виното по време на деалкохолизацията, което се отразява на цените.


Що се отнася до вкуса, трябва да се разглеждат богати на аромат сортове грозде и качество, така че максимална част от аромата да може да премине в бъчвата и бутилката, допълва Бюшер.


Това помага до известна степен да се компенсира липсата на алкохол във виното. "Защото алкохолът е носител на вкуса като мазнините в храната."


Залозите са големи. "Индустрията иска крайният продукт да бъде възможно най-близо до виното", казва Бюшер.


Безалкохолното вино се опитва да си пробие път във Франция
Безалкохолното вино се опитва да си пробие път във Франция


Някои лозари добавят плодови нотки, ванилия или вержус - кисел сок, направен от смачкано неузряло грозде.


"Но всичко това няма абсолютно нищо общо с плодовото вино", казва Бюшер. "В крайна сметка това е 99.9% вино."


Можете да опитате нотка лайм в безалкохолния Ризлинг с Риванер, произведен от Lauffener Weingärtner. Фабриката Jörg Geiger в Баден-Вюртемберг също използва цветя и билки в своите напитки.


Други специалисти в областта на безалкохолните продукти следват сложни процеси за възстановяване на аромата на дестилирания алкохол и го добавят към деалкохолизираното вино, казва Бюшер.


Германия промени своите закони за виното. Вината вече могат да бъдат класифицирани като "деалкохолизирани" при алкохолно съдържание 0.5%. Но това описание не обхваща вина, към които са добавени овкусители, които са описани като безалкохолни смесени напитки на базата на деалкохолизирано вино или деалкохолизирани овкусени напитки на винена основа.

Както и да се наричат, новите гами вина без или с малко алкохол се търсят предимно за специални поводи, далеч от дома, за съчетание с добра храна или за пиене на конференции, според специалисти в бранша.

"Моята прогноза е, че след пет до десет години всяка винарна, така както сега предлага секо или пенливо вино, ще има и безалкохолно вино в гамата си", смята Бюшер.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK