Само половината германци смятат, че коалицията на Шолц ще оцелее до края на мандата

Олаф Шолц

© Reuters

Олаф ШолцСамо половината от германците смятат, че управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц ще оцелее до края на мандата си, става ясно от резултатите на публикувано вчера социологическо проучване, цитирани от "Ройтерс" и БТА


В коалицията, в която участват социалдемократите, "Зелените" и ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия, тази седмица се стигна до ескалация на спора за бъдещето на отоплителната система на Германия.


Свободната демократическа партия във вторник блокира внасянето в парламента на законопроект, изготвен от контролираното от "Зелените" министерство на икономиката, в който се предвижда забрана за повечето нови петролни и газови отоплителни системи от следващата 2024 г. Свободната демократическа партия призова за сериозни изменения на законопроекта.


Германските Зелени губят подкрепа на фона на страхове за цената на политиките им
Германските Зелени губят подкрепа на фона на страхове за цената на политиките им
"Зелените" я обвиниха в "блокаж на политики" и предупредиха, че може да се стигне до правителствена криза.


От публикувано вчера проучване на социологическата агенция Forsa става ясно, че около 40% от германците смятат, че тристранната управляваща коалиция ще се разпадне преди края на мандата си през 2025 г.


Около 54% от германците подкрепят произвеждането на нови избори в случай на разпадане на коалицията.


"Първите няколко месеца на това правителство бяха силно определени от пандемията и след това от войната в Украйна, която прикри някои вътрешни напрежения", каза Щефан Маршал, политолог от Университета в Дюселдорф.

"Но сега от началото на годината фокусът е повече върху това как можем конкретно да осъществим енергийния преход, което води до внезапно изплуване на някои конфликти."

Все пак той, подобно на други анализатори, очаква коалицията да се обедини, като се има предвид, че "партиите, които се оттеглят от коалиция и следователно от управленската отговорност, обикновено биват наказвани".


Освен това партиите в момента събират значително по-малко подкрепа, отколкото на федералните избори през 2021 г. - само 39% заедно в сравнение с 52% тогава според Forsa.


Канцлерът Олаф Шолц призова вчера коалиционните си партньори да уредят спорове помежду си през идните седмици, но 81% от германците смятат, че той трябва да действа по-решително.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK