Унгария е неподходяща за председател на Съвета на ЕС, предупредиха евродепутати

Виктор Орбан

© EU Council

Виктор ОрбанМногобройните нарушения на законодателството на Европейския съюз от страна на Унгария я правят неподходяща да поеме ротационното председателство на блока през 2024 г., предупредиха евродепутати тази седмица в резолюция, която трябва да бъде приета следващата седмица, предаде EURACTIV.


Резолюцията, която има подкрепата на трите основни партии в Европейския парламент, дясноцентристката Европейска народна партия, социалистите и демократите и либералната "Обнови Европа", както и на групите на Зелените и левите, не е правно обвързваща, но показва пътя към още една голям политически спор между Брюксел и Будапеща, където "Фидес" управлява от 2010 г.


Унгарското правителство трябва да поеме шестмесечното председателство на Съвета на министрите от юли 2024 г., по-малко от месец след следващите европейски избори.
Въпреки че ротационното председателство има много по-малко политическо влияние за оформяне на дебата след въвеждането на позицията постоянен председател на Европейския съвет с Договора от Лисабон, то отговаря за оформянето на преговорите по законите на ЕС.

Резолюцията "поставя под въпрос как Унгария ще може да изпълни надеждно тази задача през 2024 г., като се има предвид неспазването на законодателството на ЕС и ценностите, заложени в член 2 от Договора за ЕС, както и принципа на искрено сътрудничество".
В нея се призовават правителствата на ЕС да "намерят възможно най-скоро подходящо решение" и се припомня: "Парламентът може да предприеме подходящи мерки, ако такова решение не бъде намерено."


В отговор говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач обвини евродепутатите в "същото старо, изтъркано обвинение, че Унгария нарушава основните принципи на ЕС и следователно не може да поеме председателството".


"Но ние знаем истинската причина: те не харесват мирната позиция на Унгария и се стремят да ни вкарат в конфликт", добави той, препратка към позицията на Унгария за руската инвазия в Украйна.


Орбан в Катар: Украйна не може да спечели войната с Русия
Орбан в Катар: Украйна не може да спечели войната с Русия

"Няма да им позволим да отнемат такава възможност от Унгария", добави министърът на правосъдието Юдит Варга.


На друго място в резолюцията се отправят обвинения към правителството на "Фидес" в "системна корупция" и се "осъждат комуникационните кампании на унгарското правителство срещу ЕС, които са част от стратегията на правителството да отклони вниманието от неспазването от негова страна на ценностите, заложени в член 2 от ДЕС".


Правителството на "Фидес" на премиера Виктор Орбан е в почти постоянен конфликт с евроинституциите през последните години главно заради спорове за съдебната независимост, свободата на медиите и гражданското общество и върховенството на закона.


Брюксел освен това задържа милиарди евро от фонда на блока за възстановяване след пандемията, въпреки че Унгария е един от най-големите нетни получатели на средства от ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK