Франция започва ваксинация срещу птичи грип

Франция започва ваксинация срещу птичи грип

© ReutersФранция потвърди, че през есента ще започне ваксинация срещу птичи грип сред домашни птици, след като резултатите от поредица от тестове за ваксиниране на патици показаха "задоволителна ефективност", съобщи министерството на земеделието, цитирано от "Ройтерс".


Тежък щам на високопатогенна инфлуенца по птиците, обикновено наричан "птичи грип", опустоши птицефермите по света. Смята се, че инфекцията е наложила умъртвяването на над 200 милиона птици през последните 18 месеца.


Франция е най-тежко засегнатата страна в ЕС и е изправена пред силно възобновяване на огнища от началото на този месец в югозападната част на страната, главно сред патиците.
Направена е предварителна поръчка на 80 млн. ваксини миналия месец, която трябваше да бъде потвърдена въз основа на окончателни тестове, извършени от френската агенция за здравна безопасност ANSES.


"Тези благоприятни резултати предоставиха достатъчни гаранции за стартиране на кампания за ваксиниране още през есента на 2023 г.", пише министерството на земеделието на уебсайта си.


Правителствата, които често се притесняват да използват ваксинация поради търговските ограничения, които тя може да доведе, все повече обмислят приемането им, за да спрат разпространението на вируса и да избегнат прехвърлянето му към човека.


Според епидемиолози, ако това се случи, е възможна поява на нова пандемия, със значително по-висока смъртност, отколкото беше регистрирана при COVID-19.


Предизвестено зло: Европа се готви за възможна пандемия от птичи грип по хората
Предизвестено зло: Европа се готви за възможна пандемия от птичи грип по хората

Резултатите от тестовете демонстрират добър контрол на предаването на вируса при ваксинирани патици, разграничаване между заразени и ваксинирани животни, известно като принципа DIVA, и намаляване на отделянето на вирус от ваксинирани птици, съобщава френското земеделско министерство.


Париж възложи на две компании - френската Ceva Animal Health и германската Boehringher Ingelheim, да разработят ваксини срещу птичи грип за патици.


Няколко други страни от ЕС провеждат тестове, включително Нидерландия върху кокошки носачки и Италия върху пуйки. Първите резултати от Нидерландия показват ефективност на тестваните ваксини.


Съединените щати също работят върху сценарий за ваксинация срещу птичи грип, фокусиран върху пуйки в малкото щати, който най-добре би отговарял на стратегията за ползи и разходи, заяви главният ветеринарен лекар на САЩ.


Въпреки това все още не е взето решение за ваксиниране, каза Розмари Сифорд, която е и заместник-администратор на програмата за ветеринарни услуги към Министерството на земеделието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK