Над половината британци искат Лондон да изгради по-тесни връзки с ЕС

Над половината британци искат Лондон да изгради по-тесни връзки с ЕС

© European parliament (Multimedia centre)Явно мнозинство от британските гласоподаватели подкрепя изграждането на по-тесни отношения с Европейския съюз, според ново проучване, което подчертава драматичното обръщане на общественото мнение след Брекзит, предаде "Гардиън".


Дори в избирателните райони, регистрирали най-много гласове за излизане от ЕС през 2016 г., над два пъти повече британци сега вярват, че най-добрият път напред е придвижване в обратната посока - изграждане на по-тесни връзки с Брюксел.


Проучването е проведено сред повече от 10 хил. гласоподаватели за активистката група "Най-доброто за Великобритания".


Само 9% от британците смятат Брекзит по-скоро за успех, отколкото за провал
Само 9% от британците смятат Брекзит по-скоро за успех, отколкото за провал
Анкетата на Focaldata установи, че три пъти повече британци (63%) сега са на мнение, че Брекзит е създал повече проблеми, отколкото е решил, в сравнение със само 21%, които смятат, че е решил повече, отколкото е създал.


Като цяло 53% от гласоподавателите искат правителството да се стреми към по-близки отношения с ЕС, отколкото има към момента, след като напусна единния пазар и митническия съюз, срещу само 14%, които искат Обединеното кралство да стане по-отдалечено.


В Бостън и Скегнес в Линкълншър, където гласовете за напускане на ЕС бяха 74.9% през 2016 г., 40% сега са за по-тесни връзки с ЕС срещу само 19%, които предпочитат отношенията да станат още по-далечни.

Проучването идва след публикуването миналата седмица на официални данни, според които нетната миграция към Обединеното кралство е достигнала нов връх от над 606 хил. души през 2022 г. - 24% увеличение спрямо предишния връх от 488 хил. през 2021 г. - въпреки твърденията на правителството, че Брекзит ще позволи Обединеното кралство да "върне контрола" върху границите си.

Повече от половината анкетирани са на мнение, че страната трябва да издава повече визи, за да позволи на чуждестранни работници да идват в Обединеното кралство. Около 19% са за повече визи като цяло, а 32% заявяват, че предпочитат да има повече издавани визи, но само в сектори с недостиг на работна ръка. Само 23% настояват за по-малко издадени визи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK