Екоакциите на "Последно поколение" поставят политиците в Европа пред трудна задача

Протест на "Последно поколение" във Виена

© Reuters

Протест на "Последно поколение" във ВиенаПрез изминалата седмица активистите за климата имаха силно присъствие в европейските новини.


През уикенда нидерландската полиция арестува около 1500 активисти в страната, след като протестиращи блокираха участък от магистрала близо до нидерландския парламент, пише "Дойче веле".


В Германия полицията и прокуратурата започнаха първата си национална операция срещу групата "Последно поколение" с акции в цялата страна на 24 май. Климатичните активисти са обвинени в "създаване или подкрепа на престъпна организация" в Мюнхен, което доведе до обиски по домовете и спиране на уебсайта им.


Германски екоактивисти обявиха вълна от подкрепа след полицейска акция срещу тях
Германски екоактивисти обявиха вълна от подкрепа след полицейска акция срещу тях
Четири дни по-рано активисти на "Последно поколение" в Италия организираха привличащ вниманието протест, изливайки черна течност, въглен, разреден с вода, във фонтана "Треви" в Рим. Те настояха за "незабавно прекратяване на публичните субсидии за всички изкопаеми горива".


Микеле, член на "Последно поколение Италия", каза за "Дойче веле", че това е бил символичен акт. "Решихме да лишим туристите от удоволствието на чистата вода за няколко часа, за да разберат какво означава изменението на климата", посочи тя.


Твърд отговор в Италия


Кметът на Рим Роберто Гуалтиери остро осъди протеста, като заяви, че около 300 хил. литра вода ще трябва да бъдат подменени, което изисква значително количество енергия.


Активистите бяха арестувани и сега са изправени пред сурови санкции: между 10 и 60 хил. евро за щети и наказателни санкции по обвинения във вандализъм на културни ценности.


"Политиците категорично осъждат подобни протестни действия от самото начало и правителството на Джорджа Мелони досега не е показало разбиране", каза за "Дойче веле" Андреа де Петрис, научен директор на Центъра за европейска политика в Рим.


"Въпреки това ще бъде интересно да сега видим дали възприятието на обществото ще се промени на фона на настоящата екологична катастрофа."


След 14-те смъртни случая при опустошителни дъждове и наводнения в провинция Емилия-Романя, климатичните промени стават все по-забележими в Италия.

Досега, каза Де Петрис, голяма част от италианското население е възприело негативно виждане за протестите на "Последно поколение". Подобни са настроенията и в Германия, като само малцинство вярва, че политиците правят твърде малко за опазването на климата.

"Сега мнението може да се промени малко заради бурите. Има хора, които определено споделят целите на "Последно поколение", но не и средствата", добави Де Петрис.


Коли в Германия, култура в Италия


Докато протестите на "Последно поколение" в Германия, които наскоро включваха залепване на активисти по пътищата, са насочени главно срещу използването на автомобили и политиката за трафика, активистите в Италия се насочват към друго място: културното наследство.


Целите включват "Палацо Векио" във Флоренция, който беше напръскан с оранжева боя. В Рим Испанските стълби бяха наплискани с черна боя, а произведение на Винсент ван Гог беше опръскано с грахова супа наред с неотдавнашния протест при фонтана "Треви".


Италианските власти предприемат строг подход към борбата с престъпленията от страна на климатични активисти. В северния град Падуа "Последно поколение" е разследвана за създаване на престъпна организация с помощта на държавното звено, специализирано в борбата с тероризма и екстремизма.


Липса на единство


Европейските активисти за климата, изглежда, не координират усилията си. Всеки, който се обади на "Последно поколение" в Германия, за да получи информация за контакт с активисти в Италия, бива насочен към страницата им в интернет. Няма и единни средства за протест.


Луиза Паркс коментира какво кара движенията за климатичен активизъм в Европа да се държат по определен начин. Политически социолог в Университета в Тренто в Северна Италия, Паркс е прекарала години в изучаване на това как целенасочените кампании и активизмът влияят на международната политика.


Нейното заключение? "Държавите имат различни традиции, когато става дума за естеството на протестните действия. Те освен това са обект на постоянна промяна, във всеки случай в зависимост от политическите възможности."


Риск от радикализиране


В Германия активисти на "Последно поколение" наскоро обмениха мнения с министъра на транспорта Фолкер Висинг. Но подобна среща би била немислима в Италия.


В цяла Европа обаче политиците са изправени пред въпроса как да се справят с организации като "Последно поколение". Различните обществени мнения по темата в Германия са показателни колко трудна може да бъде тази задача.

Докато консервативните християндемократи подкрепят идеята групата да бъде наблюдавана от разузнавателната агенция на страната, някои политолози критикуваха неотдавнашните акции като непропорционални. Те казват, че подобен подход може да радикализира още повече активистите.

ООН призова моралният глас на младите хора да бъде защитен.


Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСП) предупреди, че прекомерните действия срещу екоактивистите може да доведат до по-нататъшна радикализация на движението, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Органите по сигурността трябва да наблюдават движението на екоактивистите, но в същото време е важно да се отбележи, че "взетите мерки трябва да са пропорционални на нарушението, а не прекалени", каза за ДПА председателят на ГСП Саския Ескен.


Според Ескен екоактивистите поставят въпроси, които са важни и спешни, и тя разбира тяхната нетърпеливост. Искането за незабавно разрешаване на даден въпрос обаче крие опасност от радикализация, допълва тя.


"Дори и политиката да се е променила значително през последните години, което екоактивистите може да смятат за свое постижение, според тяхната дефиниция за неотложност всичко, което правим, изглежда твърде малко и твърде късно", каза Ескен.


От друга страна, Ескен разбира, че много хора са недоволни от блокираните улици заради протестите, организирани от "Последно поколение", но извънпарламентарните, активистки движения също имат своето място в една демократична общност. Обаче ако законите се нарушават, това вече трябва да бъде наказано, добави ръководителят на германските социалдемократи.


"Престъпна организация"


Ръководителят на германския Християнсоциален съюз (ХСС) в Бундестага Александър Добринд междувременно коментира пред новинарския портал t-online: "От месеци виждаме, че тук се извършват престъпления и групата става все по-радикална."


"Ето защо трябва да се предприемат действия, за да се обезсърчат възможни сътрудници и имитатори. С ясното указание: Извършваш престъпления, ще отговаряш за тях."


Активистите отричат да са престъпници, въпреки че няколко са осъдени за престъпления. Акциите от миналата седмица бяха критикувани от мнозина като прекомерни, а групата се оплака, че нейните членове се чувстват "третирани като престъпници".

За Добринд обаче "Последно поколение" е "очевидно престъпна организация". "Престъпната организация се характеризира с факта, че хората се съгласяват да извършват престъпления заедно и да го правят многократно. Това очевидно е случаят с "Последно поколение", каза политикът от ХСС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK