Германия си припомня стар модел: стари и млади живеят заедно

Германия си припомня стар модел: стари и млади живеят заедно

© Volker Witting/DWСтари и млади да живеят под един покрив - в Германия това е рядкост. Самотата на старини обаче е проблем за много хора. Един алтернативен модел иска да промени това - под мотото "Щом сме заедно, няма самота", разказва "Дойче веле".


Общата закуска е част от ежедневния ритуал. Тези, които могат, се събират в 9 часа сутринта в голямото светло помещение на приземния етаж. Не всичките единайсет обитатели идват, но повечето спазват този час.


"Тук винаги имам с кого да си поговоря", казва Хайдемари Мехлау. "Живеем заедно въпреки многото ни различия." А това е хубаво чувство, добавя 80-годишната жена, която живее сама. "Особено когато се нуждаеш от помощ или си болен, е хубаво да усещаш общност зад гърба си."


Хората си помагат взаимно
За 71-годишната Валтрауд това е като шестица от тотото. Дълго време тя е живяла на село, но сега има нужда от промяна. Тя намира, че в известен смисъл този модел на съжителство между млади и възрастни хора много прилича на живота на село: "Хората си помагат един на друг, грижат се, разменят мнения."


Единайсетте членове на сдружението с идеална цел, обединяващо представители на няколко поколения, са на възраст от 13 до 90 години. Техният общ дом се намира в комплекс с нови жилища в берлинския квартал "Панко" - малък остров на разнообразието, в който хората споделят интереси и грижи.


Всичките 11 обитатели членуват в сдружението "Живот в общност". Всеки от тях е наел жилище в сградата с различна площ - от 43 до 100 квадратни метра. Всички те са без вътрешни архитектурни бариери, затрудняващи придвижването им. Сдружението финансира общото помещение с телевизор и кухненска ниша, където се провеждат и сутрешните общи закуски.


Модел за бързо застаряващите индустриални общества?


Корнелия Апел е инициаторката на проекта. 65-годишната жена го движи вече повече от 10 години. Пред ДВ признава, че ѝ е било изключително трудно да намери строителен предприемач, който да подкрепя проекта за жилища за няколко поколения. "Свързах се с много предприемачи, често те изобщо не отговаряха", казва тя.


Но в Германия този вид сдружения си остават голямото изключение, макар да имат много предимства. Обитателите запазват своята независимост, но в същото време могат да разчитат на различния житейски опит на съкооператорите, на техните професионални умения, хобита и свободно време.


Новите жилища на проекта "Живот в общност" в Берлин.

© Volker Witting/DW

Новите жилища на проекта "Живот в общност" в Берлин.


Така например работещите родители могат от време на време да разчитат на съжителите си, които да наглеждат децата им. И обратното - възрастните пък могат да разчитат при нужда на по-младите. Освен това да живееш в съдружество с няколко поколения е по-евтино, отколкото в старчески дом.


Всеки пети над 75 години се чувства самотен


Тенденцията е световна - особено във високоразвитите индустриални общества, каквото е и германското, се проявява този проблем. Делът на 65-годишните сред общото население бързо нараства. В Германия хората над 65 години съставляват 21.8% от населението на страната, а в Италия дори 23.3 на сто - най-високият дял в страните от ЕС, по данни на Евростат. Първенец по този показател в света обаче е Япония с 29.1 на сто дял на хората на 65 и повече години.


А с възрастта нараства и чувството за самота, показват редица изследвания по темата. Проучване, проведено от института "Форза" през 2021 г., стига до заключението, че всеки пети човек над 75-годишна възраст често изпада в социална изолация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK