Макрон призова "да се сложи край на нетърпимия модел" на използване на пластмаса

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронФренският президент Еманюел Макрон призова за "слагане на край на глобализирания и нетърпим модел" на производство и потребление на пластмаса на започнала днес конференция в Париж, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Конференцията е организирана с цел подновяване на преговорите за сключване на обвързващо глобално споразумение за съществено ограничаване до 2040 г. на замърсяването на околната среда с пластмасови отпадъци.


"Ако не направим нищо, генерирането на пластмасови отпадъци ще се утрои до 2060 г. Следователно замърсяването с пластмаса е бомба със закъснител, както и бич, който вече съществува", заяви френският президент във видеообръщение към представители на 175 страни, събрали се на форума, който ще продължи до петък в централата на ЮНЕСКО в Париж.


Хора, бизнес, държава: какво става със събирането и рециклирането на пластмасови опаковки
Хора, бизнес, държава: какво става със събирането и рециклирането на пластмасови опаковки
По думите на Макрон "трябва окончателно да сложим край на глобализирания и нетърпим модел, който се корени в това да произвеждаме пластмаса в Китай или в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), след което да я изнасяме в под формата на отпадъци за развиващите се страни, които освен това са по-слабо оборудвани със системи за третиране на отпадъци".


"Основната цел трябва да бъде намаляване на производството на нови пластмаси и забрана на най-замърсяващите продукти - като пластмаси за еднократна употреба, и най-опасните за здравето възможно най-скоро", допълни Макрон.


Докато сега "само 15 процента от пластмасата в световен мащаб се рециклира", "100 процента от пластмасите, пуснати на пазара, трябва още от утре да бъдат напълно рециклируеми", каза френският президент, призовавайки заедно с още близо 50 други държави за слагане на край на замърсяването с пластмаса до 2040 г.


"Трябва също така да отделим средства за по-големи и по-бързи иновации, за да заменим пластмасата с наистина екологични алтернативи", каза Макрон.


По думите на френския президент трябва "по-добре да споделяме решения, технологии и да гарантираме солидарност с най-бедните страни".

Преговорите по въпроса са деликатни и протичат между държави с различни амбиции, които трябва да се опитат да постигнат историческо споразумение, обхващащо целия жизнен цикъл на пластмасата, посочва АФП.

Макрон припомни "целта да се стигне до одобрен текст на споразумението до края на 2024 г., една година преди конференцията на ООН за океана в Ница".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK