Унгария пусна 777 трафиканти на мигранти

Унгария пусна 777 трафиканти на мигранти

© ReutersУнгария е освободила 777 чужденци, предимно сръбски, украински и румънски граждани, осъдени за трафик на хора през последните седмици, съобщи в сряда дирекцията на затворите, цитирана от "Ройтерс".


Позовавайки се на пренаселените затвори, правителството на премиера Виктор Орбан издаде указ през април, позволяващ освобождаването на чужди граждани, осъдени за трафик на хора, при условие че напуснат Унгария до 72 часа, след като бъдат освободени.


Този ход предизвика протест от съседна Австрия - основна дестинация за нелегални мигранти, които се насочват към вътрешността на ЕС по балканския маршрут, който минава през Унгария. Виена заяви, че разглежда освобождаването на трафиканти на хора като заплаха за сигурността.
Унгарската дирекция на затворите съобщи, че има 2636 души, осъдени за трафик на хора в затворите, от които 808 са чужденци, отговарящи на условията за освобождаване.


"Лишаването от свобода на чужди граждани струва на унгарските затвори милиарди форинти всяка година", се казва в отговор на дирекцията до Ройтерс.


В него се добавя, ако освободените не напуснат Унгария в дадения им срок и бъдат заловени от полицията, ще излежат цялата им оставаща присъда.


За много мигранти унгарският маршрут остава привлекателен въпреки засилените патрули на граничната полиция и стоманената ограда, построена от Унгария по границата със Сърбия.


Веднъж влезли в Унгария, мигрантите могат да се придвижват през обикновено отворените граници в рамките на Шенгенската зона на Европа към по-богатите западни страни от ЕС като Австрия или Германия.


Австрия използва Балканския миграционен маршрут като повод да блокира влизането на България и Румъния в Шенген през декември 2023 г. Според данните на Виена 100 хил. незаконни мигранти са стигнали до Австрия и не могат да бъдат върнати обратно в България и Румъния, тъй като властите не са ги регистрирали, както се изисква по европейското законодателство при първо пресичане на европейска граница.


Австрия ще блокира разширяването на Шенген, докато не види спад на търсещите убежище
Австрия ще блокира разширяването на Шенген, докато не види спад на търсещите убежище

По данни на европейската гранична служба "Фронтекс" от началото на годината по Балканския маршрут е засечено влизането на 22 546 незаконни мигранти. Това е спад от 21% спрямо първите пет месеца на 2022 г.


Сега миграционният натиск се е изместил към Централното Средиземноморие с 42 165 незаконни влизания в ЕС по данни на евроагенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK