На трети тур: Латвийският външен министър стана президент

Едгарс Ринкевичс

Едгарс РинкевичсПарламентът на Латвия избра в сряда външния министър Едгарс Ринкевич за държавен глава.


Първият дипломат на балтийската държава получи доверие на 52-ма от 51 минимално изисквани депутатски гласа едва при третия кръг.


Неговата кандидатура беше издигната от либералния алианс "Ново единство" на 11 май - само три седмици преди гласуването на Сейма. Лидер на "Ново единство" е латвийският премиер Кришянис Карниш.
49-годишният Ринкевичс поема до голяма степен церемониалната роля. Въпреки това той заяви, че предвид нестабилната международна обстановка, смята вътрешната и външната сигурност на Латвия за основен държавен приоритет.


В знак на солидарност с Естония Латвия нареди на руския посланик да напусне
В знак на солидарност с Естония Латвия нареди на руския посланик да напусне


Ринкевичс каза, че би искал да види по-бързи и решителни действия на Латвия в сферата на националната икономика и по въпросите на спазването на стандартите за правата на човека.


Ринкевич е роден през 1973 г. в Юрмала. Завършил е Факултета по история и философия на Латвийския университет. Има сертификат по политически науки и международни отношения от Университета в Гронинген (Нидерландия).


Парламентът на Латвия гласува почивен ден в полунощ заради медал в хокея
Парламентът на Латвия гласува почивен ден в полунощ заради медал в хокея

Той има две магистърски степени - от Департамента по политически науки в Латвийския университет и от Индустриалния колеж по стратегия за национални ресурси на Националния университет по отбрана на САЩ.


Цялата му кариера, с изключение на най-ранните му години, когато е радио журналист, преминава в държавните структури. Ринкевич е шеф на преговорния екип за влизането на Латвия в НАТО, а първият му министерски мандат като външен министър е в едно от правителствата на сегашния латвийски еврокомисар и вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK