ЕС пуска евтин роуминг за Молдова

Молдовският президент Мая Санду приветства в Кишинев председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Молдовският президент Мая Санду приветства в Кишинев председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенРоумингът между ЕС и Молдова ще бъде на цената на вътрешните разговори от началото на 2024 г., стана ясно след посещение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Кишинев в сряда.


Фон дер Лайен заяви, че Молдова отбелязва ясен напредък в усилията си да стане член на ЕС, след като получи заедно с Украйна кандидатски статут миналия юни.

"Удивително е да се види, че въпреки целия натиск, Молдова напредва бързо и с голямо качество", каза фон дер Лайен на съвместна пресконференция с президента на Молдова Мая Санду.

ЕС ще "увеличи значително" своята делегация в Кишинев, за да подкрепи по-нататъшни реформи, добави тя.
Фон дер Лайен похвали молдовците за солидарността към украинските бежанци и за твърдостта към изнудването на Русия, както и за политическото съгласие за влизане в ЕС.


Доброволно споразумение


В момента Молодова има безплатен роуминг само с Румъния. Разширяването му на територията на ЕС, Норвегия и Швейцария, става по силата на доброволно споразумение между мобилните оператори.


Максималната цена на услугата на дребно ще бъде определена до 1 октомври, съобщи Еврокомисията, която е посредничила за ангажимента.


Големи телекомоператори като "Дойче телеком", "Ориндж" и "Телефоника" вече са поставили подписи под споразумението. То остава отворено за желаещите да се присъединят към него.


Още пари за Кишинев


След като във вторник удвои финансовата помощ за стабилността на молдовския бюджет, в сряда Фон дер Лайен съобщи, че ЕС ще увеличи размера на макрофинансовата подкрепа за Молдова почти три пъти - до 1.6 млрд. евро от първоначалните 600 млн. евро.


ЕС удвои парите в помощ на Молдова
ЕС удвои парите в помощ на Молдова


Планът за макрофинансова помощ за Молдова, одобрен от ЕС през 2021 г., предвиждаше отпускането на 600 милиона евро на Кишинев за три години.


Ръководителят на Европейската комисия обеща и допълнителни 50 милиона евро на Кишинев за възстановяване на железопътната инфраструктура и 100 милиона евро за проекти за енергийна ефективност, за да помогне на социално уязвимите групи от населението и да се подготви за следващата зима.


Фон дер Лайен се ангажира и с увеличаването на военната помощ от 40 млн. евро, която ЕС реши да отпусне на Молдова за финансиране на военни доставки и обучение на армията.


По-късно върховният представител за външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел съобщи, че става дума за 87 млн. евро от Европейския механизъм за мир. Той поясни, че не става дума за купуване на оръжия и че молдовската армия се нуждае от логистика и организация.


ЕС отвори и мисия за партньорство в Кишинев, чиято цел е да предоставя стратегически съвети за управление на кризи и хибридни заплахи като кибератаки и противодействие на чужда намеса.


ЕС ще разположи мисия в Молдова за борба със заплахите от Русия
ЕС ще разположи мисия в Молдова за борба със заплахите от Русия

На 1 юни Молдова ще бъде домакин на среща на върха на Европейската политическа общност, в рамките на която лидери на 47 европейски държави ще посетят Молдова. България ще бъде представяна от президента Румен Радев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK