Завърнали се от чужбина млади молдовци мечтаят за Европейския съюз

Завърнали се от чужбина млади молдовци мечтаят за Европейския съюз

© ReutersСлед като живял повече от десет години в чужбина, Михай Лупаску се върнал в Молдова тази пролет с убеждението, че "сега е моментът да се боря за промяна" и да помогне на страната си да излезе от руската сфера на влияние.


Ден преди срещата на Европейската политическа общност, на която днес в Молдова се събират близо 50 лидери, млади молдовци разказаха пред "Франс прес" как се надяват страната им час по-скоро да се присъедини към Европейския съюз.


След обявяването на независимостта през 1991 г. много жители на тази бивша съветска република, която е доста уязвима в икономическо отношение, заминават в чужбина. Понастоящем една трета (повече от един милион молдовци) от имащите право на глас пребивават в чужбина постоянно или временно, а живеещите в Молдова са 2.6 милиона.
33-годишният Лупаску е от молдовците, завърнали се в родината си след нахлуването на руските сили в Украйна - тенденция, която наскоро бе приветствана от проевропейския президент Мая Санду, въпреки че е трудно да се каже колко точно са завърналите се.


Лупаску работи като мрежов инженер във Франция, но през април напуска "втората си родина", за да заеме пост държавен секретар в министерството на икономическото развитие и дигитализацията.


"Усетих, че Молдова преживява исторически момент", разказва Лупаску пред "Франс прес" в своя офис, който се намира в една от най-внушителните правителствени сгради в Кишинев.


ЕС пуска евтин роуминг за Молдова
ЕС пуска евтин роуминг за Молдова


Първоначално той участва от дистанция в политическата еволюция, провеждана под егидата на новия лидер, която дойде на власт в края на 2020 г. с голяма подкрепа от страна на диаспората.


"Този феномен Санду", както я нарича Лупаску, му върнала надеждата "в момент, в който си мислехме, че всичко е загубено в една страна, управлявана от корумпирани политици".


"Най-малкото дете в ЕС"


След това, "когато избухна войната в Украйна, видяхме още по-ясно рисковете", обяснява Михай Лупаску, като разказва как е "усетил нуждата да действа, за да допринесе за промяната".


В една страна, която постоянно е дърпана ту на Запад, ту към Русия, "трябва да се освободим от руското влияние и да построим демократично общество" по пътя към присъединяването към ЕС, изтъква молдовският политик.

За Молдова, която през юни миналата година получи статут на кандидат за членство в ЕС, домакинството на днешната безпрецедентна среща се възприема като ключов етап. "Те искат да успеят", коментира пред "Франс прес" експертът по Молдова Флоран Пармантие.

Молдова не "е във война, не е прекалено голяма и не е блокирана в антрето на ЕС, за разлика от Западните Балкани" - страната иска "да се позиционира като добрия ученик на Европа", подчертава Пармантие, преподавател в Института за политически науки в Париж.


Отвъд реалните разделения в обществото "молдовците са по-привързани към европейската интеграция, отколкото към която и да е алтернатива, като се вземе предвид и липсата на перспектива за регионален мир", изтъква експертът, като се позовава на данни от социологически проучвания.


Да се присъединим към затворения клуб на 27-те, "да станем най-малкото дете в ЕС - това е нещо, което искаме от все сърце", казва 30-годишната инфлуенсърка Корина Мойсей-Дабижа.


След като прекарва време в Румъния, тя решава да се върне, "за добро или за лошо, в тези няколко квадратни километра, които са нашата страна", намираща се в непосредствена близост до войната.


На огряна от слънцето тераса в Кишинев младата жена с книга в ръка приветства промените от последните години, но призовава да бъде направено повече за "изкореняването на колективния манталитет на непотизма".


"Трябва да се откъснем от миналото и да се обърнем към бъдещето, като стъпка по стъпка оздравяваме ешелоните на властта", обобщава тя. (БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK