Европарламентът иска компаниите да проверяват за вреди за човешките права или природата

Европарламентът иска компаниите да проверяват за вреди за човешките права или природата

© ReutersЕвропейският парламент одобри новаторски проектозакон, който ще задължи големите компании да проверяват дали доставчиците им използват детски труд, или вредят на околната среда, предаде "Ройтерс".


Направен в последния момент опит да се отхвърли или значително да се смекчи междупартийната сделка до голяма степен пропадна.


Парламентът гласува с 366 гласа "за" и 225 "против", въпреки че опит да се засили задължението на бордовете и директорите на компаниите да гарантират спазването на новия закон се провали.
Директивата за надлежна проверка на корпоративната устойчивост (CSDDD), част от плановете на ЕС за "зелена сделка", които сега се сблъскват с опозиция от дясноцентристки партии, освен това ще изисква от големите компании да публикуват планове за това как ще преминат към въглеродно неутрална икономика чрез намаляване на въглеродните емисии.


"С това гласуване политиците в ЕС признават, че настоящите доброволни кодекси за поведение не предизвикват сеизмичната промяна, от която се нуждаем, за да гарантираме устойчиви корпоративни бизнес практики", каза Ричард Гардинър, ръководител за политиката на ЕС в World Benchmarking Alliance.

Големите компании от цял свят, които продават продукти в ЕС, ще трябва да се съобразяват с проверките на доставчиците според директивата, да предприемат смекчаващи действия, когато се разкрият злоупотреби, или ще бъдат изправени пред санкции.

Гласуването в четвъртък означава, че преговорите с държавите от ЕС, които имат общата дума за окончателното споразумение, ще започнат по-късно този месец.


Те вероятно ще се фокусират върху разногласията около обхвата на новите правила и кога да влязат в сила.


Година преди евроизборите "цунамито" от зелени закони на ЕС се сблъска със съпротива
Година преди евроизборите "цунамито" от зелени закони на ЕС се сблъска със съпротива


Парламентът иска да включи и финансовите услуги, докато държавите от ЕС искат да дадат на страните членки избор дали да прилагат закона във финансовия сектор или не.


Justice for Everybody's Business, коалиция от организации на гражданското общество и профсъюзите, заяви, че това е "исторически ден" в борбата срещу корпоративните злоупотреби.


За кого ще важат новите правила?


В съобщение на Европейския парламент се уточнява, че от дружествата ще се изисква да идентифицират и, когато е необходимо, да предотвратяват, прекратяват или смекчават отрицателното въздействие на дейността си върху правата на човека и околната среда, като например детския труд, робството, трудовата експлоатация, замърсяването, влошаването на околната среда и загубата на биологично разнообразие.


Те ще трябва също така да наблюдават и оценяват въздействието на своите партньори по веригата на стойността, включваща не само доставчиците, но и продажбата, дистрибуцията, транспорта, съхранението, управлението на отпадъците и други области


Новите правила ще се прилагат за дружества със седалище в ЕС, независимо от техния сектор, включително финансовите услуги, с повече от 250 служители и световен оборот над 40 милиона евро, както и за дружества майки с повече от 500 служители и световен оборот над 150 милиона евро, се казва още в съобщението. Ще бъдат включени и дружества извън ЕС с оборот над 150 млн. евро, ако поне 40 млн. евро са генерирани в ЕС.

Дружествата ще трябва да изпълнят план за преход, за да ограничат глобалното затопляне до 1.5°C, а в случая на големи дружества с над 1000 служители изпълнението на целите на плана ще окаже влияние върху плаващото възнаграждение на директора (например бонуси).


Новите правила също така изискват от фирмите да се ангажират с хората, засегнати от техните действия, включително с активисти в областта на правата на човека и околната среда, да въведат механизъм за подаване на жалби и редовно да наблюдават ефективността на своята политика за надлежна проверка. За да се улесни достъпът на инвеститорите, информацията за политиката за надлежна проверка на дадено дружество следва да бъде достъпна и в Европейската единна точка за достъп (ЕЕПД).


Санкции


Дружествата, които не спазват изискванията, ще носят отговорност за вреди и могат да бъдат санкционирани от националните надзорни органи.


Санкциите включват мерки като "посочване и порицаване", изтегляне на стоките на дружеството от пазара или глоби в размер на най-малко 5% от нетния световен оборот.


На дружествата извън ЕС, които не спазват правилата, ще бъде забранено да участват в обществени поръчки в ЕС.


Според приетия текст новите задължения ще се прилагат след 3 или 4 години в зависимост от размера и оборота на дружеството. По-малките дружества ще могат да отложат прилагането на новите правила с още една година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK